Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvješće Međunarodne telekomunikacijske unija (ITU) - Mjerenje informacijskog društva

Hrvatska na 36. mjestu prema indeksu razvoja ICT usluga

kompjuter
AFP
24.02.2010.
u 10:49

Potkraj 2009. u svijetu je zabilježeno oko 4,6 milijarda korisnika pokretnih mreža, a internetom se koristilo oko 1,7 milijarda ili 26 posto svjetskog pučanstva.

Unatoč gospodarskoj krizi koja je zahvatila sve kutove svijeta, uporaba informacijskih i komunikacijskih (ICT) usluga, a osobito usluga pokretnih komunikacija i internetskih usluga, raste u cijelom svijetu.

Prema redovnom izvješću Međunarodna telekomunikacijske unija (ITU)  pod nazivom Mjerenje informacijskog društva, potkraj 2009. u svijetu je zabilježeno oko 4,6 milijarda korisnika pokretnih mreža, a internetom se koristilo oko 1,7 milijarda ili 26 posto svjetskog pučanstva.

Prema spomenutom izvješću, koje kao mjerilo ukupnog napretka u razvoju informacijskog društvu koristi  11 pokazatelja koji obuhvaćaju dostupnost ICT-a, njegovu uporabu i stručne kvalifikacije, Hrvatska je ostvarila izvanredan napredak u području dostupnosti ICT-a.

Prema IDI vrijednosti ( takozvani indeks ICT razvoja) za 2008. godinu, rangirana je na 36. mjestu, što je pomak za jedno mjesto u odnosu na prijašnju godinu. Hrvatska se nalazi ispred svih zemalja regije, osim Slovenije, te ispred Češke, Slovačke, Cipra, Poljske i Latvije.

Hrvatska je i među 10 vodećih zemalja svijeta prema porastu IDI vrijednosti u 2008. godini u odnosu na 2007. godinu.

Ostvarili smo i pomak na ljestvici kojom se mjere troškovi ICT usluga u odnosu na BDP po stanovniku. Tako se po cijenama  nalazimo na 49. mjestu od 161 zemlje, u skupini zemalja u kojima su troškovi košarice ICT usluga manji od 2 posto mjesečnog BDP-a po stanovniku.

Ako se uzmu u obzir samo cijene širokopojasnih usluga u nepokretnoj mreži, Hrvatska se smjestila na 41. mjestu od 161 zemlje, s cijenama manjim 24 posto u 2009. u odnosu na 2008. godinu.

Prema tome, cijene širokopojasne usluge niže su nego u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Estoniji, Latviji te u svim zemljama regije, osim Slovenije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije