Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera vrhovni sud

Hrvatin: Ljudi, visio bih da to nisam prijavio Bajiću

branko hrvatin (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
06.09.2012.
u 08:09

Svoje suce ne pitam za odluke, a Tadić me gledao u oči i rekao: – Mi znamo kakva je presuda! Zato sam ga išao prijaviti, svjedoči Hrvatin

– Sa sadašnje pozicije jasno mi je da je riječ o brojnim pritiscima i podmetanjima. Po medijima je objavljivano svašta, a sve je to planski rađeno. Pa ljudi moji, da ja to nisam prijavio nakon 15 sati glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, ja bih sada visio – pomalo nervozno kazao je Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda, koji se danas na zagrebačkom Županijskom sudu pojavio kao svjedok.

Ručak u Baltazaru

Na klupu za svjedoke sjeo je u nastavku suđenja Dragi Tadiću koji je optužen za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Glavaš. Hrvatina je za svjedoka predložio USKOK i to zato što se 14. srpnja 2010. u restoranu Baltazar na ručku našao s Mladenom Mlinarevićem, Tadićem i Jadrankom Husarićem. Sva trojica njegovih tadašnjih sugovornika sada su optužena – Mlinarević u aferi Planinska, Husarić u aferi Safari, a Tadić zbog slučaja Vrhovni sud – zbog čega je Hrvatin htio naglasiti da oni u to vrijeme nisu bili pod istragama. Razlog ručka s Mlinarevićem, koji je na njega zatim pozvao i Husarića i Tadića, bili su razgovori oko ugovora koji je Mlinarević sklopio s Ministarstvom pravosuđa, DORH-om, Vrhovnim sudom i Hrvatskom odvjetničkom komorom oko održavanja pravosudnih seminara. Bilo je predviđeno da na sastanak s Mlinarevićem uz Hrvatina dođe i Bajić, no kako je kazao Hrvatin, Bajić se 45 minuta prija ručka ispričao iznenadnim obvezama.

– Na ručku nije bilo govora o slučaju Glavaš, a kada sam s njega odlazio, Tadić je pošao za mnom. Kazao je da me mora nešto pitati o razvikanom slučaju Glavaš. Po medijima se tih dana svašta pisalo – i da je prvostupanjska presuda ukinuta i da je potvrđena, odnosno da su kazne neznatno umanjene ili uvećane. Tadić mi je pričao kako je Glavašu nanesena šteta, a ja sam mu rekao da ja o presudi ništa ne znam jer nikada svoje suce nisam pitao za presude. On mi je na to kazao: “Mi znamo kakva je presuda!”, a nakon toga mi je vrlo detaljno objašnjavao kakva je procedura na Vrhovnom sudu. Čak mi je spominjući neku osobu na slovo K kazao kako znaju da će na presudi raditi upravo ta sudska savjetnica, a ne neki iskusni sudac. Opet sam mu kazao da ja o presudi ništa na znam, na što mi je rekao kako oni znaju da se presuda može iz sudske evidencije vratiti sudskom vijeću i tako promijeniti. Prekinuo sam tada razgovor jer je prešao dopuštenu granicu i otišao – kazao je Hrvatin, koji je tijekom iskaza izgledao poput nekoga tko ne daje iskaz kao svjedok, nego iznosi svoju obranu.

Kopkao ga razgovor

Kako ga je razgovor s Tadićem kopkao, kazao je Hrvatin, nakon razmišljanja odlučio je sve sutra ujutro prijaviti Bajiću. Motiv za to, kako je kazao, bio je to što ga je Tadić pogledao u lice i kazao mu: “Mi znamo kakva je presuda!”

– Svoje suce ne pitam o presudama, a on meni govori da gospođa Korotaj evidentira spis – uzrujano je kazao Hrvatin. Na takav njegov odgovor Jadranka Sloković, Tadićeva braniteljica, kazala mu je da u istrazi nije spomenuo prezime savjetnice, na što je Hrvatin kazao:

– Sigurno jesam, nesporazum je što nije ušlo u zapisnik.

>>Tadić je Hrvatina pitao za Glavaša, a ovaj o tome nije htio razgovarati

>>'Vidio sam Krešimira Bubala kako izlazi iz Mesićeva ureda'

Komentara 20

DU
Deleted user
10:00 06.09.2012.

Hrvatin: Tadić je znao kako se presuda može promijeniti ------------------------------ svi su oni pravi Hrvati i Katolici. Kad ti nešto paše, u redu, ako ti ne paše,onda ovako

TO
Toni50
10:29 06.09.2012.

podmićivanje za glavaša.... Kada je riječ o suđenju Sanaderu nema šanse d se ne ponovi po več 100-ti put zašto mu se sudi i i što je sve kriv. Ovdje je situcija finija kod opisa slučaja nema ponavljnja što se kako se odigralo dogodilo .. Sucu je bilo obečno 100.000 eura a dečki su došli sa 7000 u đepu jel nisu navodno više uspijeli da skupe... I naravno da je to sudac prijavio ; što bi i svako drugi napravio kada bi vidio da ga drže takove teške budaletine isto za budalu.

CH
chemica
19:12 06.09.2012.

Stalno se gura ta čudna teorija da se radilo o POKUŠAJU podmićivanja koji "nije uspio". Da su uspjeli podmititi suce Vrhovnog suda, kazna bi Glavašu bila ublažena ( logično), a pošto su naši "vrhovni" suci puko poštenje i kultura, oni su lovu odbili pa je i Glavašu ostala ista kazna. Glavašu je kazna usprkos "neuspjelom" pokušaju podmićivanja SMANJENA pa otuda moja zbunjenost. Nekako mi je u suprotnosti sa zdravim razumom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije