Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko i koliko troši?

Hrvatin: Spriječite da mrtvi glasuju i da je 150 birača s iste adrese

PREDSJEDNIK DIP-A BRANKO HRVATIN ODRŽAO KONFERENCIJU ZA MEDIJE (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
02.11.2011.
u 13:21

MUP i Ministarstvo uprave otklonili su prijašnje propuste pa se u DIP-u nadaju da više neće "glasovati mrtvi"

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin predstavio je danas sve bitne promjene koje je DIP pripremio za nadolazeće izbore.

Najveća je novost da će prvi put u hrvatskoj izbornoj povijesti imati uvid i potpunu kontrolu nad financiranjem izbornih kampanja kao i trošenjem novca za promidžbu stranaka.

Kao što smo izvještavali, predsjednik DIP-a dogovorio je suradnju s Hrvatskom narodnom bankom i Udrugom banaka u nadziranju financija. 

Proces će, ukratko, teći otprilike ovako: Sve stranke dužne su otvoriti, ili već jesu, poseban žiro-račun za donacije s kojeg će se financirati njihova promidžba. Nakon što otvore račun, dužne su o njemu i o banci u kojoj je otvoren obavijestiti DIP nakon čega će DIP kontaktirati s bankom u kojoj je račun otvoren i zatražiti redovna izvješća. Čim se donacija uplati na račun bilo koje stranke ili se s tog računa bilo što plati, banke će obavijestiti Finu. Sav promet na tim žiro-računima Fina će u elektroničkom  obliku proslijediti DIP-u. 

Predsjednik DIP-a zahvalio je HNB-u i Udruzi banaka na suradnji bez koje, kaže, ne bi bilo moguće provoditi Zakon o financiranju izborne promidžbe. 

– Sama izvješća bez kontrole ne bi imala veliku snagu, a s druge strane objava nakon izbora zakida birače za informacije važne pri donošenju odluke za koga glasovati – smatra Hrvatin.

Napomenuo je i da DIP izrađuje aplikaciju koja će pomoći strankama tako što će sve te transakcije i promet po računu biti vidljivi pa će ih stranke tako lakše moći kontrolirati. 

Do sada su predstavnici 27 stranaka prošli obuku tijekom koje su dobili informacije o pravilima financiranja i upotrebi aplikacije.

Predsjednik DIP-a napomenuo je i nekoliko prilično ozbiljnih problema koji prate izbore. 

Popis birača opisao je kao bolno pitanje te objasnio da, iako se DIP brine o provođenju zakonitosti izbora, nema ingerenciju nad samim popisom. Dodao je da su MUP i Ministarstvo uprave ozbiljno shvatili kritike i sugestije DIP-a i do sada otklonili velik broj prijašnjih nedostataka. Izrazio je vjeru da se više nikad neće dogoditi da "glasuju mrtvi".

Komentara 41

NE
neverane
13:57 02.11.2011.

Dobro jutro.Jeste li se dobro naspavali?

OB
-obrisani-
14:01 02.11.2011.

heheheehehe ve bodo to delalji,a de su bilji prije??????????? ak se zno da su se komunisti i komunisti iz hdz partija financiralji z crnih fondova hehehehehe

OB
-obrisani-
23:49 02.11.2011.

to glasaju Mrtvi Branitelji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije