Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Model za ljude?

Hrvatica otkrila 'eliksir mladosti'? Stanice kvasca se pomlađuju

Iva Tolić
Screenshot/Vimeo
13.09.2013.
u 11:22

Istraživački tim pokazao je da su stanice pivskog kvasca Schizosaccharomyces pombe imune na starenje kada se reproduciraju i rastu pod određenim uvjetima.

Znanstvenici s instituta Max Planck na čelu s Hrvaticom Ivom Tolić-Nørrelykke otkrili su mikrob koji ostaje "vječno mlad" tako što se pomlađuje svakom reprodukcijom.

Rezultate istraživanja koje prikazuje mehanizam starenja objavili su u najnovijem broju časopisa Current Biology, piše na stranicama Instituta. "U načelu, čak se ni kod simetričnog dijeljenja mikroba oni ne razdvajaju na dva potpuno identična dijela.

Detaljno istraživanje pokazalo je da postoje mehanizmi koji osiguravaju da jedna polovica uzima stariji, često oštećeni, stanični materijal, dok je drugi dio 'opremljen' s novim, potpuno funkcionalnim materijalom", piše u članku koji na stranicama Instituta potpisuju Iva Tolić-Nørrelykke i Thilo Gross.

"Pa mikrobi proizvode potomke koji su mlađi od roditelja, kao što je i kod ljudi", piše u članku. Istraživački tim je pokazao da, za razliku od drugih vrsta, stanice pivskog kvasca Schizosaccharomyces pombe, imune su na starenje kada se reproduciraju i rastu pod određenim uvjetima. Kada se one dijele, oba dijela dobiju istu količinu "starog materijala". Kako obje dobiju istu količinu starog materijala, obje su mlađe nego prije.

– Kvasac se malo pomlađuje svaki put kad se reproducira – objasnila je Iva Tolić. Znanstvenici zaključuju kako bi ovaj pivski kvasac mogao poslužiti kao model za određene tipove "pomlađivanja" stanica kod ljudi.

>>Vaš eliksir mladosti: Hrana od koje ćete ostati mladoliki

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije