Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno

Hrvati se Srbiji izručuju samo zbog korupcije i organiziranog kriminala

'17.05.2010., Zagreb - Dezmanova 10, Ministarstvo pravosudja. Ministar pravosudja RH Ivan Simonovic i ministrica pravde Republike Srbije Snezana Malovic odrzali su radni sastanak, a ministrica Srbije
'Goran Stanzl/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
29.06.2010.
u 13:21

Da je Kalinić ubojstva zbog kojih je osuđen počinio u RH, ne bismo ga trebali predati.

Ugovor o izručenju između Hrvatske i Srbije koji su potpisali ministri pravosuđa Ivan Šimonović i Snežana Malović ne znači da ćemo Srbiji izručivati naše državljane kao “po traci”, nego će se to događati u strogo određenim situacijama. Prema dokumentu koji su vlade dviju zemalja sve do potpisivanja držale u tajnosti, izručivati se mogu samo osobe koje su pod kaznenim progonom zbog djela organiziranog kriminala i korupcije.

Pritom kaznena djela za koja se traži izručenje moraju biti definirana onako kako ih definiraju UN-ove konvencije o organiziranom kriminalu i korupciji. Za sva ostala kaznena djela, uključujući i ratne zločine, izručivanja ne dolaze u obzir.

Godina dana zatvora
Ugovor koji je napisan na samo devet stranica izričito navodi da Hrvatska može Srbiji (i obrnuto) izručivati svoje državljane da bi im se sudilo u drugoj državi samo ako je riječ o djelu za koje je predviđen zatvor od najmanje godinu dana. Ako se pak izručenje traži radi izdržavanja kazne, taj zatvor ne smije biti kraći od četiri mjeseca.

Ugovor predviđa i niz situacija u kojima izručenje nije moguće. Tako Hrvatska neće Srbiji izručiti osobu koja bi kod nas imala azil niti će je izručiti ako bi to bilo u koliziji s obvezama koje kao država imamo po drugim ugovorima, posebice iz Europske konvencije o izručenju.

Teritorijalni princip
Srbiji nećemo izručiti našeg državljanina ni ako mu Srbija želi suditi zbog djela za koje je već procesuiran u Hrvatskoj, i to bez obzira na njegov ishod. Ništa neće biti od izručenja ni ako je nastupila zastara za djelo zbog kojega se traži izručenje te ako se traži zbog djela koje nije propisano u kaznenom zakonodavstvu jedne od država.

Prema teritorijalnom principu, Hrvatska bi, primjerice, Sretka Kalinića imala pravo odbiti izručiti u slučaju da je ubojstva zbog kojih je osuđen u Beogradu počinio na teritoriju Hrvatske.

Sljedeća situacija u kojoj neće biti izručenja predviđa slučajeve da je počinitelj amnestiran u zemlji od koje se traži ekstradicija. Ako pak Srbija od Hrvatske traži osobu koju su osudili u odsutnosti, izručit ćemo svojeg državljanina, ali uz uvjet da mu jamče ponovljeno suđenje u njegovoj prisutnosti.

Kao posebni slučajevi zbog kojih će se odbiti izručenje u Ugovoru se navode slučajevi da je posrijedi djelo za koje nije predviđena kazna veća od pet godina, a izručenje bi posebno teško pogodilo osobu koja se traži zbog njene životne dobi, dugog boravka u zemlji koja bi je izručila ili drugih razloga osobe prirode.

U tome slučaju zemlja koja odbija izručenje trebala bi preuzeti kazneni progon. Osim što Ugovor vrlo izričito navodi da su izručenja vlastitih državljana moguća samo za organizirani kriminal i korupciju, kaže i da se mogu tražiti na temelju optužnice, presude, odluke o pritvoru ili drugog akta istoga značenja.

Komentara 21

OB
-obrisani-
21:24 29.06.2010.

29.06.2010. u 18:48h vh1 je napisao/la: Opaaa..... Nema više skrivanja po Serbiji. Gdje će sada zbrisati srbotuđmanovske AaDeZenjare koji su opljačkali HR. __________________________ Jel čitaš ti napisano ili samo blejiš? Nema izručivanja za ratne radnje. Samo za strogo civilne poslove.

OB
-obrisani-
13:42 29.06.2010.

---------------------AUUUUHHHHH Nemojte me izruciti SERBIJI oni su me kaznili 1991 godine radi veleizdaje JUGOSLAVIJE i zabranili svaki ulazak u SERBIJU!!!!! Boli me k***c za njima Ja imam svoju Hrvatsku!

FR
frank
19:42 29.06.2010.

yuga je tu seljacine glupe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije