Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDNA INVENTURA

Hrvati radije ginu u luksuznim automobilima nego u starim krntijama

Zagreb: Sudar dva automobila na križanju Đorđićeve i Palmotićeve
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
15.04.2023.
u 07:50

U Francuskoj više osoba prakticira islam, nego katoličanstvo!

Subota 8. travnja

KAD NAM KRIMINALAC ZDRAVKO MAMIĆ POŽELI SRETAN USKRS...

Moglo se očekivati da će (nam) Zdravko Mamić čestitati Uskrs, a hrvatski mediji nisu mogli odoljeti pa su ga svi prenijeli. Još jednom se potvrđuje da je taj kriminalac koji je u Međugorje pobjegao od zatvora i hrvatskog pravosuđa u Lijepoj Našoj ostavio i te kakva traga, u kojem se miješaju sposobnost, uspjesi i lopovština. Za mnoge privlačna kombinacija! Utjecaja u Dinamu više neće imati, napustili su ga prijatelji koji su ostali u vodstvu kluba, a novi član Uprave i trener, Dario Šimić i Igor Bišćan, ionako su mu stari protivnici. Ostale su mu još samo prigode u kojima će podsjećati na svoju veličinu ili "veličinu", uvjeren da je velika povijesna pojava i da je znak jednakosti između njega i najboljeg hrvatskog kluba neizbrisiv. Možda bi mu ipak bilo najbolje da se vrati u Hrvatsku, možda bi odležao koju godinu, ali je dovoljno mlad da nakon ispiranja grijeha u hrvatskom nogometu još nešto učini i časno se umirovi. No on to, gotovo je sigurno, neće učiniti, ostat će bjegunac u Bosni i Hercegovini koja ga podnosi iz nekih svojih razloga među kojima nije zaštita nedužna čovjeka, ali i bjegunac od iskupljenja kojim bi se odrekao svojih nepodopština s kojima mu Uskrs ne može biti sretan.

Nedjelja 9. travnja

BEZ USKRSNUĆA BI POVIJEST ČOVJEČANSTVA BILA POVIJEST GROBLJA

Prije pet godina napisao sam kako se za svaki Uskrs sjetim velikog ruskog filozofa Vladimira Solovjeva, nezaobilaznog kršćanskog mislioca koji je jedno vrijeme živio u Zagrebu i prijateljevao s Račkim i Strossmayerom. Možda nitko tako kao on nije izrazio smisao i sudbinsko značenje Uskrsa. Ako nema života poslije smrti, ako je smrt kraj, ako nema uskrsnuća, povijest čovječanstva je povijest groblja, a svekolike čovjekove moralne težnje su besmislene. Zapravo je filozof samo potvrdio vjeru običnoga svijeta kojemu je život nezamisliv bez svetosti, bez doticaja neba i zemlje, bez uzleta do Boga, i kojemu je zagrobni život prirodni nastavak toga puta. Ako tom običnom svijetu oduzmete vjeru, oduzeli ste mu svrhu življenja, ako čovječanstvu oduzmete uskrsnuće, oduzeli ste mu smisao postojanja. Ljepotu Uskrsu u Zagrebu daje i sjećanje iz djetinjstva i mladosti na selu, gdje u uskrsno i drugo blagdansko vrijeme svetost pohodi zemlju i ulazi u prirodu i ljude koji se preobražavaju u djecu Božju. Roditelji s djecom, djeca s roditeljima i vršnjacima, susjedi sa susjedima ujedinjuju se u nedužnosti, opuštenosti i bezbrižnosti u kojoj je sve ljudske terete preuzeo Bog i iz života uklonio zlo.

Ponedjeljak 10. travnja

HRVATI, POMOZITE REPUBLICI SRPSKOJ DA ODE IZ BiH

Milorad Dodik izjavio je da mora početi povlačenje stranaca iz BiH ili će oni ondje uvesti svoje trupe te da je imovina ključno pitanje, a njezin bi gubitak bio ravan gubitku "države" Republike Srpske. Visoki predstavnik Schmidt suspendirao je zakon o nepokretnoj imovini koji su donijele vlasti u Banjoj Luci kako bi Republika Srpska preuzela vlasništvo nad nekretninama koje pripadaju BiH. Banja Luka smatra da BiH nema nikakve imovine i da ona može pripadati isključivo entitetima. Dodik je rekao da će Schmidtovu suspenziju zakona ignorirati, no otad se o toj temi svako malo prepire i sa Schmidtom i s predstavnicima zapadnih država pa je nedavno objavio i da prekida svu komunikaciju s ambasadama SAD-a i Velike Britanije. Sada pak nagovara Hrvate da zajedno sa Srbima napuste institucije BiH te tvrdi kako u trezoru RS-a postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i pol skupštinskog zasjedanja RS postane nezavisna država. A što bi poslije toga bilo s Hrvatima – o tome Dodik ne govori. Bošnjaci su, naravno, opet vrisnuli, no očito je da je ovo još samo jedna u nizu Dodikovih demontaža BiH, uz pokušaj da Hrvate uporabi kao krpu i potom odbaci.

14, April, 2023, Belgrade - The President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vucic, met with the President of the Republic of Srpska, Milorad Dodik. Milorad Dodik. Photo: M.K./ATAImages 14, april, 2023, Beograd - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic sastao se sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Photo: M.K./ATAImages/PIXSELL
Foto: M.K.

Utorak 11. travnja

ZA DVADESET GODINA BIT ĆE NAS MILIJUN MANJE

Naslov kaže – "Hrvati imaju 2 opcije! Ili milijun doseljenika ili da svaka žena rodi troje djece..." Kako je i jedno i drugo teško ostvarivo, prema predviđanjima Eurostata, Hvatska će za 25 godina imati oko 3,3 milijuna stanovnika, 570.000 manje nego danas. Za rad sposobnih bit će nešto više od polovice, svaki treći stanovnik bit će stariji od 65 godina, a starijih od 80 godina bit će koliko i djece do 14 godina, što mirovinski i zdravstveni sustav neće moći podnijeti. Gotovo s porugom jedna iranska obitelj koja se trajno naselila u Lijepoj Našoj tješi nas – mi smo novi Hrvati, čuli smo da nestajete pa smo tu odlučili potražiti sreću! O toj temi Plenkovićeva vlast malo govori, zacijelo i zato što iseljavanje nikad nije bilo tako brojno kao u njezinu mandatu. Ako je premijer opčinjen moćnim europskim zemljama, zašto ne slijedi njihovu politiku i ne nastoji zaustaviti iseljavanje te dolazak stranaca pretvoriti u sustav koji bi nadoknadio gubitak stanovništva? Ili je doista baš iz Europske unije, iz moćnog zapadnog svijeta nametnut kako bi raselio i raskatoličio najkatoličkiju zemlju u Europi te u Bruxellesu za to bio nagrađen zasluženom dužnošću?

Srijeda 12. travnja

PO BROJU POGINULIH U PROMETU OD NAS GORE SAMO DVIJE ZEMLJE

Nedavno smo pročitali podatak da je Hvatska u europskom vrhu po kupnji novih automobila, a sad vidimo i zašto – neće Hrvati ginuti u starim krntijama nego kako priliči samosvidljivom svijetu. Dakle, statistika kaže da samo Bugari i Rumunji više ginu u prometu od Hrvata, a navodno bi bilo 30 posto manje poginulih da se koriste pojasevi. Sjećam se davne sredine prošlog stoljeća kad je u mome selu bio samo jedan fićo, ljudi, magarad i druga stoka išli su bez straha sredinom ceste kako i Bog zapovijeda. A onda se krenulo na rad u Njemačku, iz koje se nitko nije vraćao u Volkswagenovoj bubi nego uglavnom u Mercedesima, pa će i to pridonijeti rekordu u državi koji je po tim automobilima držala Imotska krajina. Kad se danas normalnom brzinom vozite autocestom, zna vas uplašiti neki luđak koji kraj vas projuri kao da se upravo oslobodio svih Turaka, Austrijanaca, Talijana i drugih koji su nas u povijesti tlačili, i, napose, kao da se oslobodio sveg siromaštva od kojeg je stvoren i mit veći nego što je zasluživao. Čitamo ovih dana kako je netko zapalio automobil jednoj sutkinji, pa jednom inspektoru, a svaki dan o sudarima zbog neprilagođene brzine... Hrvati, vozite do cilja, ne jurite u smrt...

13.04.2023., Zagreb - Sudar dva automobila marke Audi na krizanju Palmoticeve i Djordjiceve ulice pri cemu je stradao semafor koj je srusen na kolnik. Policija obavlja ocevid na mjestu nesrece. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Četvrtak 13. travnja

U EUROPI KRŠĆANSTVO NA IZDISAJU, MLADI OKREĆU LEĐA VJERI

Predviđa se da će muslimani do 2030. činiti osam posto stanovništva Europe, ali već sada u Francuskoj je broj osoba koje prakticiraju islam veći od broja osoba koje prakticiraju katoličanstvo! Premda se 80 posto stanovništva izjašnjava kao katoličko, očito ih je golema većina okrenula leđa vjeri, pa je podatak o više muslimana vjernika nego katolika vjernika za Katoličku crkvu šokantan. Taj šok malo može ublažiti činjenica da je u Francuskoj najpoznatije hodočasničko svetište – Lourdes. Više ga pak može ublažiti podatak da je broj katolika (22 milijuna) i protestanata (20 milijuna) u Njemačkoj pao ispod 50 posto stanovništva. Broj se katolika, pogotovo praktičnih, smanjuje i u Hrvatskoj, Irskoj i drugdje. Europa je sve manje katolička, kršćanska, stari vjernici izumiru, mlade vjera malo zanima, sekularizacija života sve je izrazitija, a Crkva na to nema odgovora, dapače, odlučno se brani samo od optužbi za nepodopštine klera, pogotovo za pedofiliju. Stoga nije čudno da je u dvije velike europske zemlje, Njemačkoj i Francuskoj, kako pokazuju ankete, samo 10 posto ispitanika uvjereno da Bog postoji. A dnevno se moli sve manje ljudi, nigdje više od 10 posto! Bože pomozi!

Petak 14. travnja

LAŽ JE OBLIK SRPSKOG PATRIOTIZMA I UROĐENE INTELIGENCIJE

Poznati odvjetnik Luka Mišetić, koji u Haagu brani optužene Albance, kaže: "Dok imamo vlast u Beogradu koja inzistira na negiranju presuda međunarodnih sudova, nećemo doći do istine u ratu". Točno, ali previše optimistično, jer će u Beogradu svaka vlast nijekati srpske zločine i u Hrvatskoj, i u BiH, i na Kosovu. Možda i najveći srpski pisac Dobrica Ćosić ovako je opisao srpsku laž: "Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno". Srbi su lagali i o razlozima agresije na Hrvatsku i pogotovo o hrvatskoj Oluji koja je tu agresiju slomila. Lagali su i o razlozima bijega 200 tisuća Srba iz Hrvatske tvrdeći da su ih protjerale hrvatske vlasti premda su ih na odlazak pozvali Beograd i vodstvo takozvane krajine. Ponekad se može čuti da se ipak poboljšavaju odnosi između Srbije i Hrvatske, no to "poboljšanje" traje samo dok se u Hrvatskoj šuti o Domovinskom ratu, no čim bude kakva proslava obljetnice iz hrvatskog oslobodilačkog rata, gotovo je, iz Beograda krene "stvaralačka" laž.

VIDEO: Mamić drži govor pred radnicima

Komentara 2

Avatar NasaPosla
NasaPosla
09:28 15.04.2023.

Što se tiče naslova,želim podsjetiti: Ek=m*v*v/2

DI
dino85
09:00 15.04.2023.

"Ako tom običnom svijetu oduzmete vjeru, oduzeli ste mu svrhu življenja," šteta što taj Solovjev nije dodao još jednu rečenicu, a to je, bez nametnute nam vjere u boga, postali bi svi kriminalci pa tako ne bi bilo sile kojaja bi to sve kontrolirala, i držala na uzdama i ne bi bilo bogatih, a pojam pravne države bi bio smješan. Vidite gospodi kolike su zasluge crkve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije