Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! donosi:

Hrvat za NHL: Rendulić ide putem Joea Šakića

'16.04.2011.,Dom Sportova, Zagreb - Svjetsko prvenstvo u hokeju divizije II domacina Hrvatske i dostiju Rumunjske. Borna Rendulic Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
Foto: 'Daniel Kasap/PIXSELL'
1/7
01.05.2013.
u 12:00

- Da sam Šveđanin, Finac ili Rus, čak i Slovenac, već bih bio u NHL-u. No ovako će to samo više vrijediti. Moj put nije bio lagan - kazao je Borna Rendulić za Max!

Čak i oni koji su za vrijeme nedavnog SP-a divizije 2A u Zagrebu prvi put gledali hokej na ledu, shvatili su koliko jedan igrač odskače u toj poluamaterskoj konkurenciji. Borna Rendulić (21) svojim je prodorima ponekad doslovno ismijavao suparnike te pokazao zašto je ove godine oduševio i u ponajboljoj ligi na svijetu, finskoj.

Kada je Borna prije dvije godine u debiju za Medveščak zabio gol pred 15.200 navijača u Areni, Damir Gojanović je zaplakao i rekao:

– Ovaj naš Zagrepčanin jednog će dana igrati u NHL-u!

Predviđanje predsjednika Medveščaka ubrzo bi se moglo i ostvariti.

– Istina je, skauti brojnih klubova pratili su me cijelu sezonu, a među njima i dva NHL kluba – Washington Capitalsa i New Jersey Devilsa. Bilo bi lijepo potpisati s nekim NHL klubom, to je oduvijek moj cilj, moj san. Moguće je da uskoro potpišem, no da me onda ostave jednu godinu na posudbi u finskoj ligi – otkriva Rendulić i objašnjava:

– Ovo ću ljeto gotovo sigurno u NHL-ov kamp, a bilo bi dobro da tada imam već potpisan i ugovor s nekim NHL klubom.

Zbog možda i prijelomne godine za svoju karijeru Borna se ovo ljeto neće odmarati. Već ove subote otputovao je u Finsku na dva mjeseca ljetnih priprema, a nakon toga nastavit će se pripremati u Hrvatskoj. Želi biti što spremniji za NHL-ov kamp u rujnu.

– Da sam Šveđanin, Finac ili Rus, već bih bio u NHL-u. Ma neusporedivo lakše bilo bi mi i da sam Slovenac. Ali to što sam Hrvat samo mi je motiv više jer kada iz tako hokejski male zemlje dođeš do samog vrha, onda se to posebno cijeni.

Ako se ne uspije dokazati u NHL-u, druga je dugoročna opcija KHL.

– Iskreno, bio bih zadovoljan karijerom samo zaigram li u dvije najjače svjetske lige, KHL-u i NHL-u. Sve ispod toga ne bi me zadovoljilo.

Biste li zaigrali za Medveščak u KHL-u?

– Razgovarao sam s Gojanovićem o tome, no i njemu je jasno da prvo želim pokušati uspjeti u Americi. Naravno, jednog dana bilo bi lijepo igrati za Medveščak u Rusiji.

Nakon priče o snu o NHL-u Borna se vratio na nedavni SP u Zagrebu, na osvojenu zlatnu medalju.

– Slavili smo do devet sati ujutro, prvo u svlačionici, a potom vani. Ne sjećam se baš svih detalja, ali zaslužili smo proveseliti se – kaže Borna i dodaje:

– Za razliku od nekih prijašnjih godina, ovaj je put u reprezentaciji sve funkcioniralo vrlo dobro. Disciplina je bila na nivou, nije izgledalo da smo na maturalcu kao nekad. No to je i do nas igrača, odrasli smo.

Nasmijao sve navijače u dvorani

Rendulić bez straha govori i o lošim stvarima u savezu.

– Poludio sam kad sam shvatio da reprezentacija neće biti smještena u hotelu, već da ćemo spavati svaki kod sebe doma. Zbog toga smo se ponekad osjećali kao da ne igramo na Svjetskom prvenstvu.

Borna vjeruje da se Hrvatska više nikada neće vratiti u diviziju 2A svjetskog hokeja (četvrti rang).

– Utakmice protiv takvih amatera više zaista nemaju smisla. Neki igrači iz tih reprezentacija toliki su amateri da se bojiš da te ne ozlijede dok nešto pokušavaju. Zaslužujemo barem ovaj rang u kojem smo sada.

A u tom višem rangu suparnici Hrvatskoj bit će Poljska, Velika Britanija, Litva, Nizozemska, Rumunjska.

– Siguran sam da u toj konkurenciji možemo i do medalje, a ako se priključe Letang, Martinović, Waugh, Ouzas, Kostović, Brine i Kostović, možemo napasti čak i prvo mjesto – smatra Borna.

Osvrnuo se i na rad novog hrvatskog izbornika, Kanađanina Donalda MacLeana.

– Vidjelo se u nekim situacijama da se još uvijek ne snalazi najbolje u situaciji kada je glavni trener, ponekad je bio zbunjen, no napredovao je iz utakmice u utakmicu. Zaslužuje ostati izbornik i sljedeći ciklus, mislim da je dobro rješenje.

Kao što je beskompromisan u igri, Rendulić je beskompromisan i "na jeziku". Bez straha uvijek kaže ono što misli, ne kalkulira hoće li mu netko nešto zamjeriti. I zato bez problema kaže da Joel Prpic nije trebao biti kapetan reprezentacije.

– Neosporno da je Joel veliki vođa na ledu, da svima daje dodatnu energiju. No vođa bi bio i bez velikog slova c na dresu. Mislim da je kapetan ipak trebao biti netko od Zagrepčana, poput Marka Lovrenčića, a ne kanadski Hrvat koji se priključio reprezentaciji samo dva dana prije prvenstva. Ne govorim to iz ljubomore, da ne bi ispalo da guram sebe. Dapače, prvi priznajem da još ne zaslužujem biti kapetan. Možda za nekoliko godina...

Priču o reprezentaciji zaključio je riječima:

– Nadam se da će se ovo zlato iskoristiti za boljitak hrvatskog hokeja. Reprezentacija će biti puno jača s igračima iz dijaspore, no za dulji razvoj hokeja najvažnije je da se sagradi barem još jedno klizalište u Hrvatskoj. Bez toga nema šanse za napredak.

Za vrijeme Svjetskog prvenstva u Zagrebu Borna je dobio i bračnu ponudu. Jedna djevojka izvjesila je transparent "Borna, ženi me".

– Ha-ha, to mi je prijateljica Antonela, pokušala se sprdati sa mnom. Naravno da je moj odgovor bio ne. Ali barem si je podigla popularnost među dečkima jer joj je slika izašla u novinama, ha-ha.

U Ledenoj je osvanuo i transparent na finskom jeziku, naravno, upućen Renduliću. Pisalo je "IFK on paska".

– Ha-ha, to je smiješna anegdota iz ove sezone u finskoj ligi, iz utakmice mog HPK i gradskog rivala IFK. Nakon prve trećine vodili smo sa 3:0, a spiker u dvorani zaustavio me i na finskom jeziku pitao što mislim o igri našeg gradskog rivala. Zbunio sam se jer još nisam dobro savladao finski pa sam ispalio prvo što mi je palo na pamet. Rekao sam "IFK on paska", što znači "IFK je govno". Naravno, naše navijače u dvorani ta je izjava oduševila, svi su počeli pljeskati i smijati se. A taj moj biser bio je idući dan u svim novinama, ha-ha – otkrio je Rendulić.

Borna: Nisam više zabušant

Diglo mu je to popularnost kod navijača, ali i navijačica.

– Finkinje me vole, pogotovo nakon što sam zabio osam golova ove sezone, ha-ha.

Za Rendulića kažu da ima rijetko viđen talent, rijetko viđenu pozitivnu sportsku drskost, no da malo zabušava u radu.

– Slažem se, ali djelomično. Prije sam malo zabušavao u radu, no sada sam odrastao kao igrač, ali pogotovo kao osoba. Više nema nonšalancije u mom radu.

Put do igrača koji igra u prvoj navali finskog prvoligaša nije bio nimalo lagan.

– Kada sam prije šest godina stigao u Finsku, bilo mi je jako teško. Bio sam apsolutno sam, finski nisam razumio ni slova, a slabo mi je išao i engleski. Sjećam se da je bilo noći kada sam plakao, ali baš nikada nisam pomislio da odustanem od svega i vratim se u Hrvatsku. Ta jaka glava puno mi je pomogla u karijeri – zaključio je priču o sebi najbolji hrvatski hokejaš.

Sportski direktor Medveščaka Dragutin Ljubić ide i korak dalje.

– Neka se nitko ne ljuti, ali Borna Rendulić već sa 21 godinom najbolji je hrvatski hokejaš svih vremena, bolji čak i od naših legendi Mimija Gojanovića, Ive Rateja i Borisa Renauda. Oni su igrali na Olimpijskim igrama, ali nitko od njih nije uspio zaigrati u tako jakoj ligi kao što je Finska.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije