Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rovinjanin (23) otvorio restoran

Hrvat u Šangaju: 'Čim sam vidio kinesku metropolu, znao sam da je to pravo mjesto za mene'

Restoran "Buona Fortuna"
Foto: Privatni album
1/21
10.04.2016.
u 20:00

Iako trend odlazaka mladih Hrvata u svijet ne podržava, budućnost i prostor za razvoj ovdje nije vidio. Nikola se prije tri godine seli u najveći kineski grad i donosi dašak Jadrana u dijametralno suprotnu kulturu

Nikola Bašić, mladić iz Rovinja, prije tri godine okrenuo je novu stranicu u životu, a njegove hrabre i uporne odluke rezultirale su otvorenjem vlastita restorana. I to u dalekom Šangaju.

U njemu nudi i hrvatske recepte, a kineski gosti ne skrivaju zadovoljstvo prema delicijama koje pripremaju Bašić i njegov tim. Otkriva nam kako se odlučio na taj korak i zašto se zaputio u tako daleku i za nas Hrvate ne baš tako čestu destinaciju.

Foto: Robert Demo

Počeo iz Italije

Loše ekonomsko stanje u državi rezultiralo je odlukom da poslovnu sreću potraži izvan Hrvatske. Iako trend odlazaka mladih Hrvata u svijet ne podržava, budućnost i prostor za razvoj ovdje nije vidio. Smatra da su najveće prepreke poslovanju i pokretanju posla premalene plaće, previsoke cijene i nedovoljno posla, a time je bilo kakva štednja gotovo neizvediva.

Ne odlazimo od svojih obitelji i prijatelja tek tako, ali nekad jednostavno morate

Iako je još jako mlad, posao u Šangaju nije mu prvi, već je imao nekog iskustva. Ugostiteljstvom se počeo baviti u Rovinju već s 14 godina.

Iako su ljetne sezone donosile iskustvo i zaradu, samo šest mjeseci rada stvaralo je nesigurnost te se kao dvadesetogodišnjak odlučio za životnu promjenu, a veliku podršku na tom putu pružaju mu prijatelji i djevojka.

Prvo se zaputio u Italiju gdje je započeo karijeru modela te je štedio novac za druge poslovne izazove..

Foto: Robert Demo

Prije tri godine, stiže u najveći kineski grad Šangaj, a odmah ga zadivljuje njegova organizacija. Vlastitu budućnost počinje krojiti u istočnom dijelu svijeta donoseći hrvatsku tradiciju u dijametralno suprotnu kulturu.

Zbog velikog entuzijazma i prilike koju je prepoznao, ostvario je tinejdžerski san – otvorio je restoran “Buona Fortuna”. Kulinarskim idejama spaja naoko dvije različite kulture.

Veliki planovi

- Znao sam da ću jednog dana imati svoj restoran, gdje, kada i kako, prepustio sam Bogu. I zaljubio se na prvi pogled u grad od milijun mogućnosti koji nikad ne spava i snovi su mi se počeli ispunjavati - kaže Nikola za Večernji list.

Strah od neuspjeha ne osjeća jer svoj plan kroji od 14. godine, kada je počeo raditi u ugostiteljstvu. U Rovinju je rastao uz turizam, naučio je pravilno ophođenje prema gostima te stečeno iskustvo prenio na drugi kontinent.

Kinezi su poput nas - vole druženja u restoranima i otvoreni su za nove ideje i okuse

Podršku u obliku savjeta i raznovrsnih recepata pružili su mu i rovinjski restorani “Da Mateo” i “Fortuna”.

“Buona Fortuna” nudi tradicionalna talijanska i hrvatska jela, te jela iz balkanskih zemalja poput ćevapa koje vole i Kinezi. Kineske i tradicionalne kuhinje posvuda su, ali Nikolina kuhinja nudi nešto posebno - dašak Jadrana u metropoli Azije.

Uz morska jela s Jadrana, postupno planiraju praviti pite, ajvar i bureke te naviknuti goste na nova gastronomska iskustva.

Foto: Privatni album/Ivica Žumbar

Uz živu glazbu organizira i “Balkanske noći”, na koje su svi dobrodošli. Dosad su održane četiri puta, u restoran dolaze raznoliki gosti, a pleše se do jutarnjih sati.

U Rovinju živimo od turizma i znamo kako se prilagoditi bilo kojoj naciji, mislim da je to najvažnije. Restoranski jelovnik je različit, od mesa do ribe, tako da nitko ne ode iz njega gladan i nezadovoljan. Svaki dan vidi se napredak restorana. Nadam se da ću ih u budućnosti otvoriti još, ali gdje, kako i kada, prepuštam Bogu ​ – kaže Nikola.

Ako znate da ste u nečemu dobri i nesto želite, dajte sve od sebe jer sreća prati hrabe

Nostalgiju uvijek osjeća, ali Hrvati u Šangaju drže se zajedno. Organizirana okupljanja pomažu da im bude ugodnije i ljepše u dalekoj stranoj zemlji.

Foto: Robert Demo

Savjet za mlade koji žele pokrenuti vlastiti posao je – sreća prati hrabre. Ako znate da ste dobri u nečemu i nešto želite, jednostavno dajte sve od sebe i samo naprijed, ne postoje granice – smatra simpatični ugostitelj.

Poduzetni Nikola planira razvijati poslovanje, a možda se restorani jednom razgranaju i u Hrvatskoj koja nudi velik potencijal i sposobne mlade ljude, što je dokazao i Nikola.

>> Šangaj će 2020. postati gigagrad u kojem će živjeti 170 milijuna ljudi

>> Kako žive Hrvati u Americi? 'Iseljenici su uspješni, ali platili su visoku cijenu'

Komentara 7

Avatar lola lola
lola lola
04:12 12.04.2016.

Sta je tesko tamo uspjeti, Kinezi zderu sve, pse, stakore, valjda i lesine mrtvaca, pa kaj god im se ponudi trpaju u usta.

Avatar babas
babas
21:33 10.04.2016.

Bravo za maloga,u tim godina on već otvorio restoran u Kini. Stvarno je poduzetan,šteta što tako poduzetni mladi ljudi moraju bježati iz domovine.

Avatar Dalmatinka
Dalmatinka
20:21 10.04.2016.

Dođi ti u Hr, pa otvori kineske restorane sa onim njihovim crvenim lampionima, to je sad in

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije