Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
međunarodni tim

Hrvat otkrio tajnu moćnih bljeskova gama-zraka u svemiru

svemir
01.12.2011.
u 08:57

Proučavajući snimke NASA-ina svemirskog teleskopa Swift, primijetili su bljeskove dugotrajnije od uobičajenih

Petar Mimica, hrvatski astrofizičar na Sveučilištu u Valenciji, kao dio tima Christina Thönea s andaluzijskog Instituta za astrofiziku u Granadi otkriva izuzetno dinamičan proces umiranja nekih od najmasovnijih zvijezda u svemiru.

Proučavajući snimke NASA-ina svemirskog teleskopa Swift, primijetili su, donosi Tportal, neobično moćne i trajne bljeskove gama-zraka, mnogo dugotrajnije od uobičajenih.

GRB-ovi su najsnažniji poznati bljeskovi u svemiru koji nalikuju na svjetlost svjetionika. Njima dominiraju zrake velike energije poznate kao gama-zrake. Obično nastaju kada goleme zvijezde na kraju svoga života snagom fuzije više ne uspijevaju stvoriti pritisak koji bi bio dovoljan da se suprotstavi gravitaciji pa se urušavaju i oblikuju crne rupe. Materija koja upada u crnu rupu u okolini stvara vrući disk, a okomito na njegovu ravan, gore i dolje, izbacuje mlaz plazme koji može doseći brzine veće od 99,9999 posto brzine svjetlosti. Mlaz koji izađe iz matične zvijezde u kratko vrijeme u svemir oslobađa toliko energije koliko će naše Sunce stvoriti u 10 milijardi godina. Ovi bljeskovi uglavnom traju između 20 i 40 sekundi.

Međutim, Swift je na Božić 2010. godine snimio bljesak tijela GRB 101225A, udaljenog oko 5 i pol milijardi svjetlosnih godina, koji je trajao duže od pola sata. Za razliku od uobičajenih GRB-ova, u kojima je zračenje posljedica sudara hladnog mlaza materije s međuzvjezdanim plinom, njegov je spektar imao snažne karakteristike toplinskog zračenja.

Na temelju Swiftovih podataka Mimica i njegovi kolege zaključili su da je potrebno pronaći novi scenarij koji bi objasnio ovako neobičan događaj. Tim je krenuo od pretpostavke da je GRB 101225A nastao u binarnom sustavu zvijezda spajanjem neutronske zvijezde s helijevom jezgrom zvijezde diva. Simulacijama superračunala znanstvenici su zaključili da je neutronska zvijezda ušla u zvijezdu diva i poremetila ju te je ova izgubila gotovo cijelu vodikovu omotnicu. Putovanje neutronske zvijezde završilo je dramatičnim stapanjem s helijevom jezgrom koje je pokrenulo eksploziju ogromnih razmjera.

Istražujući neka ranija promatranja, tim u Valenciji otkrio je još jedan primjer eksplozije iz 2006. godine koji je pokazao jako slična svojstva i potvrdio njihove zaključke.

 

Komentara 10

DR
drznedaj
09:52 01.12.2011.

Dobro da niste napisali, HDZ je otkrio. Glasajte za nas COvjece on je dio tima a nije sam sve otkrio

Avatar priljepak
priljepak
10:35 01.12.2011.

Bljezgarenje i muljanje. Pa nismo mi naivci. Radi se o predstavnicima dijaspore iz HDZa koji su emigrirali na prostore izvan dosega uskoka i treniraju feštu za izbornu pobjedu 2011. Ovo što se vidi je lajt šou bine na kojoj ćeojoj će pjevati trio fantastikus Jaca, Kerum i Neca.

OB
-obrisani-
09:43 01.12.2011.

sve je ENERGIJA i mi smo dio te Energije --samo mnogi neznaju.....nema slucajnosti sve je planirano kako i zasto,heehhehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije