Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki izbori

Hrvat John Kasich pobijedio Baracka Obamu i Billa Clintona

Hrvat
reuters
03.11.2010.
u 11:59

John Kasich pobijedio je demokrata na čijim su skupovima govorili i Obama i Clinton.

Republikanac hrvatskog podrijetla John Kasich (58) postao je globalna američka politička zvijezda nakon što je pobijedio u utrci za guvernera države Ohio. Bio je bolji od dosadašnjeg demokratskog guvernera Teda Stricklanda – s osvojenih 49 prema 47 posto glasova.

Budući da je Ohio jedna od najvažnijih država u SAD-u jer određuje “političke trendove”, tijekom kampanje posjetili su je gotovo svi koji nešto znače u američkoj politici. Predsjednik Barack Obama, potpredsjednik Joe Biden i bivši predsjednik Bill Cinton bili su u Ohiju kako bi pružili potporu demokratskoj uzdanici Stricklandu.

Ohio putokaz

Na drugoj strani, republikanski kandidati za Obamina izazivača snažno su agitirali za “Hrvata Kasicha”. Važnu ulogu u izborima odigrala je i brojna hrvatska zajednica koja je zbog Kasichevih korijena glasovala za republikanca iako je tradicionalno sklona demokratima. Ohio je, uz Pennsylvaniju, koja također ima veliku hrvatsku zajednicu, bitna država jer postoji nepisano pravilo da ona stranka koja osvoji te dvije države ima otvorena vrata Bijele kuće. Na to je odmah upozorio i novi guverner.

– Kamo ide Ohio, tamo ide i cijela zemlja. Zato pazite na Ohio – rekao je Kasich.

Iako ne govori često o svojim hrvatskim korijenima, Kasich je odrastao u tipičnoj hrvatskoj obitelji koja je išla trbuhom za kruhom u Ameriku. Kao i mnogi drugi Hrvati, tako su i njegovi preci došli u Pittsburgh kako bi teškim radom izvukli iz bijede. Iako je većina Hrvat radila u rudniku, Kasichevi su našli posao u pošti. U predizbornoj kampanji često je citirao poruke roditelja.

– Govorili su mi da sanjam velike stvar, da razmišljam o uspjehu u svakom poslu koji pokrenem i da se ničega ne bojim.

Folklorni katolik

Kasich se hvalio da su radišnost i upornost osobine koje je naslijedio od roditelja i da su ga uvijek učili osobnoj odgovornosti i potrebi da se pomogne državi i narodu. Automobilska nesreća u kojoj su poginula oba roditelja ostavila je snažan utjecaj na njega.

Do te kobne 1987. bio je folklorni katolik, ali se zapravo smatrao ateistom. Nakon toga je postao veliki evangelički kršćanin te napustio Katoličku crkvu. Kasich se preselio u Ohio, u kojem je napravio političku karijeru, kada je došao studirati političke znanosti.

U više je navrata bio republikanski zastupnik u Kongresu. Autor je nekoliko knjiga i poznato televizijsko lice. Ženio se dva puta, a američki mediji, ne bez ironije, pišu da se razišao s prvom suprugom nakon što ga je uvela u politiku.

Sadašnja supruga Karen (46) rekreacijski trči maraton. Iako je dobrostojeći republikanac, u predizbornoj se kampanji često pozivao na svoje radničko podrijetlo. Njegov je stožer isticao da nema puno republikanskih političara čije prezime završava na ić. Prisjetio se i studentskih dana kad je jedva sastavljao kraj s krajem.

Ključne riječi

Komentara 181

US
U srcu
13:11 03.11.2010.

Hrvatska desnica sad i americi ima korijenje čuvajtes eopančari ide mig 21

OB
-obrisani-
12:43 03.11.2010.

@@@@ MA NI JE TO NIŠTA ! Čuvajte se ameri kad se jaca poslije domaćih izbora preseli u obečanu zemlju. Onda ćete vidjeti kako se penje na političkij sceni.

OB
-obrisani-
12:12 03.11.2010.

biti će to lijepo kad Hrvat postane Predsjednik USA hehheheheehe, bit će to lijep dan, a dolazi uskoro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije