Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naplata duga

HRT-u prijeti ovrha zbog poreznog duga od 63 milijuna kuna

'za scenu    zagreb   190404 hrt htv zgrada snimio Miso Lisanin'
'Miso Lisanin'
29.10.2010.
u 17:11

Zbog različita tumačenja zakona Ministarstva financija i javne televizije, HRT-u prijeti ovrha, no neke obveze već su u zastari

Porezna uprava odlučila je naplatiti dug od HRT-a na osnovi neplaćenog PDV-a i poreza na dobit iz 2002. i 2004. godine u iznosu od 63 milijuna kuna. Da će se provesti ovrha, najavljeno je predstavnicima HRT-a na sastanku u Poreznoj upravi u četvrtak.

Dodatno je u taj dug uračunano i 4,5 milijuna kuna koji su knjiženi tek neki dan, ali na temelju rješenja iz 2004. godine, a odnosili su se na porezni nadzor iz davne 1998. godine. To znači da je proknjižen u zakašnjenju zbog greške Porezne uprave.

Tumačenja oko toga postoji li dug HRT-a ili ne različita su. U Ministarstvu financija već su nam prije potvrdili da taj dug postoji i da je zakon pretpostavio nemogućnost prava na odbitak pretporeza, a čega se u HRT-u nisu pridržavali. No u zakonu nije bilo jasno naznačeno imaju li pravo na odbitak pretporeza ili ne, kažu u HRT-u. To je tek jasno iz zakona od ove godine.

S druge strane, kad je riječ o porezu na dobit, u zakonu piše da javne ustanove nisu obveznici plaćanja tog poreza, prema čemu bi se to trebalo odnositi i na HRT. Zbog tumačenja zakona, ali i moguće zastare, jer je prošao rok od šest godina, HRT je još ljetos tražio očitovanje od Središnjega poreznog ureda, ali još ga nije dobio.

Ključne riječi

Komentara 28

XN
xnet0822
20:55 29.10.2010.

29.10.2010. u 18:26h dr-ivek je napisao/la: hahahahaha ===================X dr-ivek, nije uopće smiješno - već žalosno !

KR
krilnik2
17:37 29.10.2010.

Zatvoriti taj yu-tel! Cirilica, Kosanovic, Jovanovic, Stankovic, Luksovica,

BP
bpz
19:24 29.10.2010.

Nakon ovog novog debakla NAŠE JAVNE TV, (možda bi bilo ljepše reći: krađe) ovo je opet mogući put da Vam saopćim sljedeće: Prije šest godine na stranicama Vjesnika za vrijeme sukobljavanja s tadašnjim glasnogovornikom HRT-a, kada sam iskazao svoje nezadovoljstvo sa povišenom radiotelevizijskom pristojbom i iznio sam svoje uvjerenje da zaista program HRT-a ne zavređuje ondašnji 59kn, glasnogovornik je napisao i ovo: ˝… RTV pristojba nije direktno povezana s programom. Kao što je to propisao Zakon o HRT-u koji je, dakako, donio Hrvatski sabor, ona je naknada vlasnika radijskog i/ili televizijskog prijamnika kojom svi vlasnici prijamnika sudjeluju u financiranju hrvatskog javnog radiotelevizijskog servisa kao opće društvene potrebe. Naime, HRT je hrvatski javni radiotelevizijski servis ...˝. Zar se iz tih rečenica ne može isčitati kakvo uvjerenje je vladala među čelnim ljudima HRT-a. Na žalost od tada ništa se nije promijenilo. Čelni ljudi su još uvijek mišljenja da HRT i oni su ˝bogom dani˝. To se lijepo vidi iz njihovog (bahatog) pristupa kod rješavanja bilo kojeg problema. Na žalost ni nakon odlaska Galića i Sutlića stanje na HRT-u ništa nije se promijenilo. Jednom riječju desilo se: Galić poslije Galića, pa Sutlić nakon Sutlića!!! A program na HTV-u je i dalje loš. Katastrofalan!!! Što je još gore, loše je koncipiran. Program je za noćne čuvare! Noviji filmovi su većinom iza 23 00. Vikendom se često emitiraju razni talkshow-ovi, emisije tipa „igra bez granice“ i sapunice. I ono što je na žalost očigledno, dosada je HTV bezbroj puta izigrao povjerenje gledateljstva. Nije li to sramota? Nije li sramotan i Zakon o HRT-u? Nije li sramota da u HRT-u neplaćanje duga od šezdesetak milijuna tumače s mogućom zastarom? Ljudi(!), oni isti svaki dan šalju nam opomene zbog neplaćanja jedne ili dvije rate RTV pristojbi. Dolje Tiranin s Prisavlja!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije