Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pet krugova bez pobjednika

HRT: Ravnatelj nije izabran, 15. veljače raspisuje se novi natječaj!

programsko vijeće hrt-a
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
10.02.2010.
u 11:20

U "velikom finalu" ostao je samo HTV-ov urednik u Hrvatskoj uživo Veljko Jančić, kojemu je valjalo osvojiti "famoznih" osam glasova vijećnika, tj. dvotrećinsku većinu: no sa šest glasova za i četiri protiv nije ju dobio.

Glasovanju za novoga glavnog ravnatelja HRT-a jutros se uredno odazvalo svih deset članova Programskog vijeća HRT-a.

Vijećnici su tajnim glasovanjem, zaokruživanjem svojih kandidata na listićima, već u prvom krugu eliminirali 11 kandidata i u drugi krug su ušli: Veljko Jančić (4), Damir Novinić (3), Ivanka Lučev (2) i Franjo Maletić (1 glas).

U drugom krugu otpao je Franjo Maletić, a u nastavku igre s jednakim brojem glasova (četiri) nadmetali su se Damir Novinić i Veljko Jančić, dok je Ivanka Lučev s jednim glasom ušla i u treći, za nju ujedno i završni krug.

Jančić i Novinić ponovo su, svaki s po četiri glasa, nastavili utrku, da bi u predzadnjem, četvrtom krugu u napetom "pripetavanju" uz jedan nevažeći listić Novinić dobio četiri glasa i ispao iz igre, a u "velikom finalu" s pet glasova ostao samo HTV-ov urednik u Hrvatskoj uživo Veljko Jančić.  

U petom i posljednjem krugu glasovanja valjalo mu je osvojiti "famoznih" osam glasova vijećnika, tj. dvotrećinsku većinu: no sa šest glasova za i četiri protiv nije dobio dvotrećinsku većinu i natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a se mora ponoviti.    

HRT će do daljnjega voditi v. d. glavnog ravnatelja Josip Popovac.

Natječaj za novog ravnatelja raspisat će se u ponedjeljak 15. veljače na rok od 30 dana.

I Popovac kao kandidat za glavnog ravnatelja?

U nastavku sjednice, pod točkom razno, Vijeće je otvorilo još nekoliko aktualnih i 'vrućih' pitanja, poput očitovanja člana Vijeća Siniše Grgića o slučaju Orfeja.

Grgić je odbacio rešetanje kolega vijećnika i 'optužbe'  da je sudjelovao uime HRT-ove tvtrke kćeri Orfeja u bilo kakvim službenim pregovorima s članovima konzorcija Arena poslovno upravljanje, navodeći kako je on samo svojedobno "popio kavu s jednim prijeteljem", a nakon što su im se priključili još neki drugi ljudi i spomenuli Orfej u kontekstu Arene, on im je, tvrdi, rekao da se o tome obrate Ravnateljstvu. U svakom slučaju, sve nedoumice i odluke oko Orfejeva uslaska u konzorcij Arene trebale bi se rasvijetliti na Skupšitini Orfeja koja će se održato do kraja ovog tjedna ili početkom idućeg.

Potom se postavilo i pitanje zapošljavanja novih kadrova na HRT-u u posljednja dva mjeseca, tj. već na početku mandata v.d. ravanateljstva, no Popovac je odogovrio da su svi (osim Danka Družijanića) zaposleni putem natječaja, ali raspisanog još za Sutlićeva mandata. 

Također je odgovorio i na otvoreno pitanje kolegice vijećnice Marine Škrabalo o tome hoće li i na ovom ponovljenom natječaju za glavnog ravnatelja održati svoje obećanje (koje im je dao javno  uoči raspisivanja prvog natječaja) kako se neće kandidirati.

- Ako procijenim da se ne mogu nositi s teretom teških i bolnih rezova koji predstoje kući - neću. Bilo bi nekorektno od mene da krenem donositi neke strateške odluke, a onda odgovornost za to ostavim nekom drugom. No ukoliko pokrenem neke procese i preuzmnem određene strateške odluke te uvidim za  da to mogu snositi odgovornost - hoću!, odogovrio je Popovac.

Veljko Jančić: Javit ću se opet
- Prezadovoljan sam rezultatima glasovanja, iako ne znam od koga sam dobio glasove, no ipak smatram da za HRT nije dobro što danas nije nitko izabran, bez obzira tko to bio. Budući da sam se i na ovaj natječaj javio kao dio tima iz kuće, ne bi bilo fer prema njima, a i prema sebi samome, da se ne javim i na ovaj ponovljeni natječaj - rekao nam je Veljko Jančić.

Komentara 9

SO
sotokuco
12:03 10.02.2010.

Ma kome ja i za što plaćam pretplatu. Sve što na toj televiziji valja je to što je u njenom imenu - Hrvatska.

DW
dr.who
12:29 10.02.2010.

A kad će smanjiti pretplatu?Sad šute o tome,a kad su ju dizali onda su srali kako je plaća rasla,standard je američki,živimo bolje samo to ne kužimo...Sad uz harač sretni smo koji dobijemo umanjenu plaću,no pretplatu ne smanjuju...Lopine na kvadrat svi od reda.

OB
-obrisani-
18:53 10.02.2010.

Rastjerati ovu interesnu pokvarenu bandu.Treba nam novi Zakon o HRT-u koji će biti u duhu s Eu-om.Tko ne želi nekoga za ravnatelja , gl. urednika,kome netko ne paše radi ovoga ili onoga,dati vrtitnjak.Tko želi nametati svoja pravila , neka osnuje svoju TV i neka ju financira.Ovog ljevičarenje je postalo smiješno i bezobrazno do krajnje mjere.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije