Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDU KAZNE

HRT ide na sud jer je za EP-a u nogometu vrtio previše reklama

'18.06.2012., Gdanjsk, Poljska - Europsko nogometno prvenstvo Euro 2012. Skupina C, Hrvatska - Spanjolska. Ivan Rakitic Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
'Slavko Midzor/PIXSELL'
15.09.2012.
u 10:07

Osim dalekovidnici, Agencija je prekršajni nalog izrekla i bivšem predsjedniku uprave HRT-a Josipu Popovcu

Agencija za elektroničke medije prije dva tjedna izrekla je tri prekršajna naloga HRT-u zbog kršenja zakonskih odredbi o oglašavanju.

Ne daju po 100.000 kuna

Svaki je nalog na iznos od 100.000 kuna, koliko Agencija može maksimalno odrediti a da slučaj ne prepusti prekršajnim sudovima. Prvi nalog odnosi se na sponzorirani prilog emitiran a da gledatelji nisu znali da je riječ o reklami, drugi na prikriveno oglašavanje u Dnevniku, a treći na prekoračenje zakonom dopuštene minutaže reklama po satu. Riječ je o devet slučajeva u lipnju, a prekoračenja su bila od 15 do 48 sekundi.

– Svih devet puta HRT je prekoračio dopušteno vrijeme u terminu od 19 do 22 sata na Drugom programu – kažu u Agenciji za elektroničke medije. Tada su uglavnom bile utakmice Europskog nogometnog prvenstva, a reklame su tad vrlo skupe.

Od HRT-a nismo uspjeli doznati koliko je tad stajala sekunda oglasnog prostora, ali sigurno je riječ o iznosu znatno većem od 100.000 kuna.

>>HTV 3 kreće u subotu, a HTV 4 u studenom

– Slučajevi obično završe na Prekršajnom sudu. Televizije time riskiraju da plate puno veću kaznu. Kazne su od 100.000 do milijun kuna, a može im biti oduzeta i korist stečena prekršajem – kaže direktor Agencije za elektroničke medije Zdenko Ljevak.

V. d. glavnog ravnatelja HRT-a Domagoj Novokmet najavio je žalbe. Neslužbeno doznajemo kako će HRT obrazložiti da je za utakmica prekoračio oglasno vrijeme jer je stalno morao vrtjeti Fifin logo, a inače ga obično prekorači kad zbog priloga uživo koji se odulje mora neplanirano prebaciti reklamu u sljedeći sat.

Nalog i Popovcu

Agencija je za prekršaje izrekla nalog i odgovornoj osobi (kazna od 10.000 do 100.000 kn), a to je bivši šef uprave HRT-a Josip Popovac.

>>HRT će ubirati TV pristojbu i nakon što uđemo u EU

Komentara 15

LI
liskovaca
10:27 15.09.2012.

ovo je samo početak, vidjeti ćete da će se ubuduće nogomet moći pratiti samo preko MAX-TV-a!

Avatar El Indio
El Indio
10:34 15.09.2012.

Sve to pretplatnici placaju

SN
snovakor
10:22 15.09.2012.

HRT kao državna ustanova i službi naroda, ne bi uopće smijela za vrijeme i jedne utakmice, filma,serija ili sličnoga puštati reklame. Oni nisu komercijalna TV !!! Zakonsko koliko znam to i tamo piše. Zarađuju na račun pretplate ogromne novce svakii mjesec i iz tog razloga je i bio zapisan u Saboru ovaj Zakon. ... zapravo, samo neka oni odgovaraju, trebalo bi pojedince kazniti, koji su u to vrijeme radili kao vodeči na tom projektu i na svim ostalim !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije