Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasne namirnice

Hrenovke i kokice mogu ubiti djecu mlađu od pet godina

kokice
Arhiva VL
25.05.2010.
u 15:06

Američka akademija za pedijatriju pokrenula kampanju za obilježavanje namirnica kojima se djeca mogu ugušiti.

Nakon što su u većini zemalja prihvaćeni zakoni koji proizvođače igračaka obvezuju na to da na proizvode stave upozorenje da od njega djeci određene dobi prijeti opasnost od gušenja, američka akademija za pedijatriju pokrenula je kampanju kojoj je cilj da se slično upozorenje uvede i za prehrambene proizvode kojima bi se manja djeca mogla ugušiti. The New York Times tako navodi primjer dvogodišnje djevojčice koja se ugušila kokicama u samo nekoliko sekundi. Malenoj nije bilo spasa, a roditelji su poslije rekli da nisu mogli ni zamisliti da bi nešto tako bezazleno moglo ubiti njihovo dijete. Stručnjaci tvrde da kokice ne bi smjela jesti djeca mlađa od pet godina.

Akademija za pedijatriju poziva i proizvođače hrane da redizajniraju neke svoje proizvode kako bi bili manje opasni za djecu. Na vrhu popisa najopasnije hrane su hrenovke kojima se ugušilo najviše djece.

Hranom se u Sjedinjenim Državama svake godine uguši dvjestotinjak djece, a najrizičnija skupina su djeca do četiri godine. U dobi od 10 mjeseci do četiri godine djeca tek razvijaju sposobnost žvakanja i gutanja hrane. Najopasnija je napola sažvakana hrana koja vrlo lako može dospjeti u dušnik.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
15:22 25.05.2010.

Redizajnirati hrenovke i kokice??? Treba redizajnirati Amerikance.

NE
neni
17:16 25.05.2010.

Ak\' se djeca ne uguše od hrenovki onda se buju ziher potrovala, treba ih zabraniti u svakom pogledu. Tko normalan hrani malu djecu sa smljevenim otpadom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije