Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15. obljetnica

HRC upozorio: U Hrvatskoj je još 683,4 km2 pod minama

mine,razminiranje,portal (1)
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/4
19.02.2013.
u 14:18

Budući da je još preostalo 683,4 kvadratnih kilometara, koji su minski sumnjivi, to će u vrijeme financijskih ograničenja od svih zahtijevati dodatne napore, rečeno je na sjednici Upravnog vijeća HCR-a u povodu 15. obljetnice djelovanja

Djelatnike Hrvatskog zavoda za razminiranje i svih drugih institucija i tijela uključenih u aktivnosti protuminskog djelovanja, očekuje složena i odgovorna zadaća da do planirane 2019. godine oslobode Hrvatsku od mina. Budući da je još preostalo 683,4 kvadratnih kilometara, koji su minski sumnjivi, to će u vrijeme financijskih ograničenja od svih zahtijevati dodatne napore, rečeno je na svečanoj sjednici Upravnog vijeća HCR-a u povodu 15. obljetnice djelovanja, što je održana u Sisku.

Na veću odgovornost u izvršavanju tog zadatka, upozorila je ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade HR, prof. dr. Dijana Pleština.

- Moramo priznati da odgovornost i efikasnost nisu uvijek bili na potrebnoj razini. Zbog toga je i prvotni rok od 2009. godine morao biti prolongiran za deset godina. Sada moramo učiniti sve da taj odgovoran posao privedemo kraju. Zbog toga je potrebna nova organizacija i nadležnost HCR-a i drugih tijela. Ujedno smo predložili i novu zakonsku regulativu, posebno u sustavu javne nabave. Moramo otkloniti postojeće slabosti, jer nam treba racionalniji, društveno odgovorniji i djelotvorniji sustav - rekla je Pleština.

Prvi predsjednik Savjeta HCR-a dr. Ivan Majdak podsjetio je na početke HCR-a, kao autonomne vladine organizacije sa sjedištem u Sisku. Pred HCR-om je, kako je rekao, složena obaveza da osigura novac za završetak borbe protiv mina. Zahvaljujući dobroj tehničkoj opremljenosti i stručnoj ekipiranosti, HCR bi trebao postati izvoznik, zaključio je Majdak.

A da HCR raspolaže s vrhunskom opremom potvrdio je i v.d. ravnatelj Miljenko Vahtarić, koji je rekao da je postojeći geo-informacijski sustav najmoderniji na svijetu. Osim toga, u radu se koriste najsuvremenije orto-foto karte i mis portal. Spomenuo je kako je i žrtava iz mina iz godine u godinu sve manje. Svečanosti su bili nazočni brojni dužnosnici uključeni u postupak protuminskog djelovanja, među kojima bivši predsjednik Stjepan Mesić, dr. Goran Granić, Davorko Vidović i drugi. Tom je prigodom minutom šutnje odana počast za 508 smrtno stradali osoba od mina, među kojima je i 60 poginulih pirotehničara.

>>Razminiranje će trajati još 20 godina jer novca – nema!

Komentara 2

DZ
dzukaficuka
08:02 20.02.2013.

Ko placa to ciscenje Mina zasto se to ne stavi u racun Srbima iz HR sa kamatom ili ih posaljite tamo neka ih izvade jer su ih oni i posadili.Nebi onda pisali po Vukovaru Cetnicke parole.Sto si posijo to ces i pozeti.Sta se tu ceka di je Pupovac Dakula Stanimirovic Vojvoda Nikolic Corba i td

OB
-obrisani-
19:45 20.02.2013.

Da se nisu upleli bijedni privatni interesi i da se zadržao model razminiranja Republike Hrvatske uspostavljen 1996. godine, čitava Hrvatska bi već bila u potpunosti razminirana i to prije najmanje 5 godina uz puno manje troškove. Ali da je tako,, kako bi se onda ove "majke Tereze" (Adlešićka, Opačićka, Pleština ...) proseravale, organizirale "donatorske večere" i imale diplomatsku putovnicu ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije