Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gay-prava

Homoseksualci u američkoj vojsci napokon mogu priznati koga vole

pride (1)
Sanjin Strukić/Pixsell
20.09.2011.
u 13:32

Opozvana je zakonska praksa "ne pitaj, ne govori" koja je homoseksualcima dopuštala služenje u vojsci isključivo u slučaju da skrivaju svoju seksualnu orijentaciju.

Još jedna pobjeda homoseksualaca koji se bore za svoja prava zabilježena je u SAD-u. Opozvana je, naime, zakonska praska koja je homoseksualcima dopuštala služenje u američkoj vojsci isključivo pod uvjetom da šute o svom seksualnom opredjeljenju vodeći se načelom "ne pitaj, ne govori", donosi BBC. U slučaju izravnog pitanja nisu smjeli priznati svoje sklonosti, dok je njihovim nadređenima bilo zabranjeno potajno istraživanje i ispitivanje.

Opozivanjem te prakse svakom je vojniku i vojnikinji homoseksualne orijentacije omogućeno da otvoreno kaže da voli isti spol i to bez straha od progona i nečasnog otpuštanja iz vojske.

Zakon je donesen još 1993. u vrijeme predsjednika Billa Clintona, a još je lani Kongres izglasovao njegovo odbacivanje.

Diljem zemlje održavaju se proslave u povodu "Dana ukidanja".

Komentara 24

IR
irani
00:19 22.09.2011.

Amebe, po tko zna koji puta, od ocaja stancaju samima sebi pluseve nebi li na taj nacin \"argumentirali\" svoje tlapnje i bolesna lupetanja !

UN
unbekant
17:24 20.09.2011.

posto amerika tesko pronalazi nove vojake,evo jadna je i na to pristala,da ameriku i njene interese brane cak i ******,masalla

OB
-obrisani-
16:04 20.09.2011.

Ja jedva cekam vidim 1. motornu l***jsku brigadu. ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije