Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEVETA U EUROPI

Hollande potpisao zakon - Francuska ozakonila gay brakove

istospolni brakovi
Reuters/PIXSELL
18.05.2013.
u 11:54

Ustavno vijeće Francuske jučer je utvrdilo da istospolni brakovi nisu protuustavni

Francuski predsjednik François Hollande potpisao je zakon kojim se dopuštaju brakovi istospolnih parova, prenosi BBC. Francuska je time postala 9. europska i 14. zemlja uopće u kojoj su takvi brakovi legalni.

- Donio sam odluku, sada je vrijeme da poštujemo zakone Republike - rekao je Hollande.

Prvo gay vjenčanje može biti održano 10 dana nakon potpisivanja zakona, no ministar za parlamentarne odnose Alain Vidalies rekao je kako očekuje da će se prva vjenčanja odviti prije 1. srpnja.

Zakon koji istospolnim brakovima omogućuje brak i posvajanje djece prihvaćen je i Senatu u Nacionalnoj skupštini prošli mjesec, nakon oštre debate. Glavna desna oporbena stranka UMP odmah je dovela u pitanje njegovu ustavnost, no Ustavno je vijeće jučer utvrdilo da istospolni brakovi nisu protuustavni i da ne krše osnovna prava, slobode ili nacionalnu suverenost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije