Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaokret

Hollande otvorio nadu za pristupne pregovore Turske s EU

Stefan Fule,Egemen Bagis
AFP/PIXSELL
17.05.2012.
u 21:14

U Ankari je bio i europski povjerenik za proširenje Štefan Füle koji je s velikim zadovoljstvom najavio otvaranje pregovara za osam pregovaračkih poglavlja.

Nakon što je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy otišao s vlasti, Turska razmišlja o obnovi pregovora za pristupanje Europskoj uniji. Ankara je pregovarati počela istoga dana kada i Hrvatska, no u posljednjih šest i pol godina nije ostvarila prevelik napredak, a jedna od glavnih prepreka na tom putu bio je upravo Sarkozy koji je smatrao da jedna dominantno muslimanska zemlja nikako ne može postati dijelom Europe.

Pregovori na ledu

On je od Turske tražio da umjesto punopravnog članstva u EU pristane na jedan oblik posebnog partnerstva, što je Ankara glatko odbila. Kada se svemu tome pribrojio problem s Ciprom, odnosno odbijanjem ciparskih Grka da ujedine otok, turski premijer Recep Tayyip Erdogan kazao je kako Turska nema nikakvih motiva za nastavak pregovora koje je tim potezom stavio na led.

U četvrtak su Ankara i Bruxelles ponovno sjeli za stol kako bi se dogovorili o obnovi i nastavku pregovora, turska vlada objavila je da će pred parlament uskoro poslati paket zakona koji bi trebali omogućiti napredak u pregovorima o turskom članstvu u EU, ali i bitno unaprijediti poštovanje ljudskih prava u zemlji, što je također jedan od zahtjeva EU.

Preokret u Parizu

U Ankari je bio i europski povjerenik za proširenje Štefan Füle koji je s velikim zadovoljstvom najavio otvaranje pregovara za osam pregovaračkih poglavlja. On želi da Turska u što kraćem roku obavi što više pregovaračkog posla kako bi se što prije stekli uvjeti za zatvaranje pregovora.

Na vanjskopolitičkom planu Bruxelles želi Tursku za partnera, i to ponajprije zbog problema u regiji poput Sirije ili Irana. Erdogan je i prije nudio ovakve usluge međunarodnoj zajednici, ali do sada nije bilo pozitivnog odgovora. I ovdje je jedna od glavnih prepreka bio Sarkozy koji je imao iluziju da je on jedini sposoban pregovarati o pravednom miru na cijelom Bliskom istoku. No Turska je stanku u približavanju EU iskoristila kako bi postala glavni igrač u regiji.

- U trenutku kada je François Hollande preuzeo vlast u Parizu, ovdje se otvorila nova nada de će odnosi EU i Turske dobiti novi zamah - kazao je šef turske diplomacije Ahmet Davutoglu.

Komentara 17

CR
Crollywood
22:29 17.05.2012.

Tuska će u EU samo ako Njemačka preko noći potone u more kao što je potonula Atlantida.Za Tursku su predviđeni specijalni aranžmani poput privilegiranog partnerstva,i to je dobro tako.

Avatar kobra11
kobra11
22:47 17.05.2012.

06. maj 2012. BERLIN - Nemačka policija vodi istragu protiv jednog mladog Turčina, rođenog u Hesenu, osumnjičenog da je sinoć u Bonu na demonstracijama desničara i islamista nožem napao nemačke policajce i naneo im teže povrede, javljaju nemački mediji. Policija vodi istragu protiv tog 25-godišnjeg Turčina zbog pokušaja ubistva u tri slučaja, javaljaju mediji, navodeći da su teže rane nožem zadobili jedan 35- godišnji policijski komesar i jedna 30-godišnja komesarka i da je u metežu povređeno 29 policajaca.

DE
delmat
21:51 17.05.2012.

Turska! Turska! Ma šta će bolan Turska? Ne mogu ući u Aziju, a kamoli Europu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije