Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slijedi drugi krug

Sarkozy se mora prikloniti desnici ako želi i dalje voditi Francusku

jacko proba01
Reuters
Autori: mvi/VLM, ba/VLM, T.L./VLM
22.04.2012.
u 09:11

Hollande je osvojio 28,6% glasova a Sarkozyju je pripalo 27,15%. Za iznenađenje se pobrinula trećeplasirana desničarka Marine Le Pen koja je dobila podršku 18,1% birača.

Prvi put u francuskoj povijesti aktualni predsjednik nije pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora.

Nicolas Sarkozy s osvojenih 27,1 posto glasova suočen je s teškom borbom u drugom krugu predsjedničkih izbora nakon što se u jučerašnjem prvom krugu izborio tek za drugo mjesto iza socijalističkog suparnika Françoisa Hollandea koji je osvojio 28,6 posto glasova.

Treće mjesto sa 18,1 posto glasova osvojila je Marine Le Pen i to je najveći broj glasova koje je ultradesničarska Nacionalna fronta dosad osvojila.

Drugi krug predsjedničkih izbora održat će se 6. svibnja, a analitičari smatraju da je razlika u broju glasova između Hollandea i Sarkozyja pokazatelj iznimne Hollandeove prednosti. Predviđaju da će se Sarkozy sada morati dodvoriti glasačkom tijelu ultradesničarke Le Pen ako i dalje želi ostati na mjestu predsjednika jer je gotovo svaki peti Francuz koji je izašao na izbore glasovao za kandidatkinju Nacionalne fronte.

– Sarkozy je danas kažnjen za sve što je učinio u posljednjih pet godina – rekao je Hollande obraćajući se slavljenicima u stožeru svoje stranke.

Čak 70% francuskih birača izašlo je do kasnog podneva na birališta diljem zemlje kako bi poduprli svoje favorite u prvom krugu izbora za francuskog predsjednika. BBC piše da je ovo solidna statistika koja neznatno zaostaje za onom iz 2007. godine kada se rekordan broj građana odazvao na izbore.

U Australiji i Japanu prvi izašli na izbore

Francoisu Hollandeu podršku je do podneva iskazalo 29,5% birača, dok je za Nicolasa Sarkozyja glasovao njih 25.5%, neslužbeni su rezultati koje je na Twitteru objavila grupa Anonymous. Prema njihovu izvoru, ljevičar Jean Luc-Melenchon zauzima treću poziciju s podrškom od 14,5%. Za vrat mu ''puše'' Marine Le Pen sa 14% prikupljenih glasova, dok je centralist Francois Bayrou peti od ukupno 10 predsjedničkih kandidata sa ''samo'' 11% glasova.

Francuzi koji žive u Australiji i Japanu prvi su izašli na birališta kako bi u nedjelju ujutro poduprli svoje kandidate u prvom krugu francuskih predsjedničkih izbora. Pretpostavlja se da će u Francuskoj tijekom dana, na 85.000 biračkih mjesta koja će biti otvorena do 20 sati, glasovati oko 44 milijuna birača.

Reuters piše da ankete provedene uoči izbora predviđaju siguran ulazak u drugi krug aktualnom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju i njegovu glavnom oponentu socijalistu Francoisu Hollandeu koji, prema ispitivanju javnog mnijenja, ima najveće šanse za pobjedu.

Sarkozy može prikupiti glasove s centra

No neki se i ne slažu s takvim prognozama te pretpostavljaju da bi se stvari u drugom krugu mogle zakomplicirati i kako Sarkozy još uvijek može iznenaditi i osigurati drugi uzastopni predsjednički mandat.

– Kada u drugom krugu Sarkozy i Hollande ostanu sami, Sarkozy će dobiti priliku da se nametne i ostavi Hollandea u drugom planu. Osim javne televizijske debate, pružit će mu se i prilika da prikupi glasove s centra, odnosno privuče birače Francoisa Bayroua koji su podijeljeni između ljevice i desnice. Ako mu to uspije i ako istovremeno pridobije veći dio glasača desničarke Marine Le Pen, aktualni predsjednik ima veliku šansu dokazati da su prognoze predizbornih anketa bile potpuno pogrešne – pretpostavlja Reutersov urednik za politiku Paul Taylor.

Iako se Sarkozy u posljednjih pet godina uspio nametnuti kao jedan od važnijih svjetskih lidera, u zemlji mu je popularnost pala dijelom jer ga birači poistovjećuju s bogatašima, dijelom jer nije uspio obuzdati rast nezaposlenosti i tekuće ekonomske probleme.

Komentara 39

AA
aabbcc
10:45 22.04.2012.

. 8- milijuna Francuza danas dobiva humanitarnu pomoc u Hrani i tako prezivljava .

DZ
dzukaficuka
11:18 22.04.2012.

Moze i Le Pen boli me cosak.Nemaju sta da jedu a oni glume Svijesku Silu i zajebavaju EU oce opet da postave vanjske granice .Njima bi ja isto digo toliki oporezivanje na njihova Auta tako da se vise isplati kucu kupit nego njihove automobile.Ovaj Sarkozi je sam Azilan totepenac a tu glumi nekog radikalca.Sta se ne odrekne Gvineje u L Americi i U Karibima onih otoka pa i Pacifiku itd.I nek se zakljucaju i bace kljuc i zive sami i onda im niko nece doc di je problem ali ta EU je osudena na propast Njemacka DDR Zslo itdnista me necudi treb avec jednom lupit sakom po stolu

MA
mareiaco
19:32 22.04.2012.

Kolko sam čula Lepen ulazi u drugi krug.Daj bože da pobjedi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije