Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podnesen prijedlog

HOK traži od Ustavnog suda izuzeće od fiskalizacije

ROBERT TRAVAS
Žarko Bašić/PIXSELL
08.01.2013.
u 17:38

Odvjetnici u svim zemljama EU i u 110 zemalja članica Međunarodne unije odvjetnika nemaju fiskalne blagajne.

Ustavnom sudu podnesen je prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o fiskalizaciji u dijelu u kojem se odnosi na odvjetnike, temeljem odluke Upravnog odbora Hrvatske odvjetničke komore. Prema članku 27. Ustava odvjetništvo je “samostalna i neovisna služba” pružanja pravne pomoći, a ne gospodarska djelatnost. Stoga su izuzeti od uvođenja fiskalnih blagajni u svim zemljama članicama EU i 110 zemalja članica Međunarodne unije odvjetnika, rekao nam je predsjednik HOK-a Robert Travaš, naglasivši kako je to isključivi razlog zbog kojeg je podnesen prijedlog, a ne izbjegavanje plaćanja poreza.

Odvjetnici su i do sada bili podvrgnuti poreznoj disciplini, te će i dalje biti. Od sličnog pokušaja odustali su u BiH i Srbiji nakon što su se predstavnici njihovih vlada sastali s predstavnicima Europske udruge odvjetnika. Osim toga, postoje i odluke Ustavnog suda i Vrhovnog suda koje potkrepljuju stajališta odvjetnika, a i činjenica da je Poslovnikom Sabora ustrojstvo i način rada odvjetništva u nadležnosti Odbora za pravosuđe. HOK inače pozdravlja uvođenje fiskalnih blagajni. HOK od Ustavnog suda traži da do svoje konačne odluke privremeno obustavi primjenu Zakona o fiskalizaciji koji bi se u odnosu na odvjetnike trebao početi primjenjivati od 1. travnja jer bi inače mogli biti izloženi nepotrebnom trošku fiskalizacije, kazao nam je Robert Travaš.

>>VIDEO Poreznici pronašli 61 poduzetnika koji ne izdaje račun

Komentara 90

MR
Mrzim_registraciju
19:28 08.01.2013.

I naravno, uvesti poseban zakon koji će onemogućiti da odvjetnicima država isplati obračunate troškove bez izdanih računa. Naravno da zdrava logika nalaže da bi se i sada trebalo tako raditi, ali tamo gdje počinje HR sramosuđe, zdrava logika završava. Sramosuđeuđe koje je, da ne zaboravimo od EU odavno dobilo rejting "smeće" bez ikakve šanse da se to u skorije vrijeme promijeni, tko zna zašto.

OB
-obrisani-
19:29 08.01.2013.

Oni kao prodaju umnu pamet a sva zarada im se vrti oko ugovora sa državnim poduzečima gdje se tale u lovi sa ravnateljima tih istih poduzeća...a to znači ako im se uvede fiskalna kasa oni će uzet lovu i ovako i onako al onda će ravnateljima biti manji tal...sramota od ljudi...

DU
Deleted user
18:14 08.01.2013.

molim sve koji nisu platili HRT pretplatu da mi se jave zbog ovrhe.šifra : siromašni odvjetnik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije