Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stečaj s preustrojem već daje prve rezultate

Hoće li Zdravko Pevec zbog mjenica bez pokrića u zatvor?

'Unutrasnja Zagreb Hrvatska 22.10.2009. Presica Zdravka Peveca u kojoj je predstavio novog predsjednika uprave Grupe Pevec Josipa Baotica, Velimira Skorpikova 26. Photo: Anto Magzan/VLM'
'Anto Magzan/VLM'
25.02.2010.
u 20:00

Posrnuli bjelovarski tajkun Zdravko Pevec svojim je vjerovnicima dobavljačima izdao čak 143 milijuna kuna vrijednosnica bez pokrića, potvrdio je jučer stečajni upravitelj Peveca Zagreb i Bjelovar Darko Šket.

Posrnuli bjelovarski tajkun Zdravko Pevec svojim je vjerovnicima dobavljačima izdao čak 143 milijuna kuna vrijednosnica bez pokrića, potvrdio je jučer stečajni upravitelj Peveca Zagreb i Bjelovar Darko Šket. Za tu višemilijunsku "prijevaru", neslužbeno doznajemo, Pevecu, kojim se već bavi bjelovarska policija i jedini je potpisnik i izdavatelj spornih mjenica, prema kaznenom zakonu prijeti od jedne do osam godina zatvora.

Pevec mazao oči svima

Mjenice, za koje se pokazalo da nemaju pokrića, izdavane su lani do lipnja s dospijećem od rujna 2009. do siječnja ove godine. Šket kaže kako ipak nije riječ o uobičajenim mjenicama bez pokrića. Vrijednosnice su potpisivane u vrijeme kad je Pevec još očekivao nekakve priljeve novca od prodaje robe iako je još od početka godine svima bilo jasno da je u dubokim problemima. U listopadu je pak blokiran i račun tvrtke pa je uskoro postalo jasno da Pevec, što na račun mjenica, a što ostalih potraživanja, dobavljačima duguje milijarde. Uskoro će se, kaže Šket, znati preciznija brojka. No već iz izvještaja KPMG-a iz rujna prošle godine vidi se kako je dug Peveca Zagreb i Bjelovar, s propalim Transportima, bio oko 2 milijarde kuna.

– Najviše potražuje Samoborka, 22 milijuna kuna, od čega 11 milijuna na osnovi mjenica. A tu su i Gorenje, Končar, Decora... – kaže Šket. U stečajevima prikupljena dokumentacija o neiskupljenim Pevecovim mjenicama dosad je pokazala kako je Pevec izdao oko 120 milijuna vrijednosnica bez pokrića za tvrtku Pevec Zagreb i oko 22 milijuna kuna za tvrtku Pevec Bjelovar.

– Pevec je jednostavno neke stvari gurao pod tepih, svoje suradnike nije doživljavao kao ljude koji nešto znaju i mogu učiniti niti je pomišljao na krizni menadžment, koji je u vrijeme kad je bilo očito da srlja u propast mogao rasprodati dio imovine koja nije bila "core business" i zemljišta koja Pevecu nisu nosila nikakav prihod i taj novac upotrijebiti za likvidnost – smatra Šket. Pojedini su se centri, za koje je bilo interesa i danas ga ima, mogli dati i u zakup.

Ovako, i kad se pokazalo da je promet pao 30 posto, a banke mu već slale negativne signale, Pevec je i dalje investirao. Iz krvotoka likvidne maloprodaje Peveca Bjelovar investirao je 11 milijuna eura u centar u Beogradu, slično i u Banjoj Luci, umjesto da, kaže Šket, počne s pravim i iskrenim restrukturiranjem tvrtke.

Vjerovnici na oprezu

Mićo Ljubenko, odvjetnik Pevecovih vjerovnika dobavljača, kaže da nije vidio ni jednu od spornih mjenica i da treba biti oprezan u ocjeni jesu li one imale pokriće ili nisu.

– Treba oprezno zaključivati jesu li te mjenice bile s pokrićem ili bez njega. Mjenice se izdaju na dulji rok naplate od 3, 6 ili 9 mjeseci te vjerojatno, kad su izdavane, nisu bile bez pokrića. Pevecov račun blokiran je 15. listopada i ne vjerujem da su potom izdavane mjenice, mogle su dolaziti samo na naplatu – kazao je M. Ljubenko.

Ključne riječi

Komentara 6

TO
topfild
20:33 25.02.2010.

Nije mi jasno kako ne se nitko od radnika Peveca nije izjasnio,kako su elektro strojevi i TV aparati iz robne kuće Bjelovar pospremljeni u u robnu kuću Vrbovec,da bi za 2 dana izgorjela robna kuća u Bjelovaru,za taj slučaj vrlolo dobro znadu svi zaposlenici ro0bne kuće Vrbovec,ali nitko ni rijeći.

OB
-obrisani-
22:59 25.02.2010.

143 milijuna kuna vrijednosnica bez pokrića i vi bi s covijekom v rešt! za takav sitni kriminal se u Hrvatskoj ne ide v rešt....

TO
Tonci
07:47 26.02.2010.

I ja bi dobrovoljno odlezao osam godina u zatvoru za 143 milijuna kuna. Pa treba im sve uzeti ne samo njemu već i njegovoj cijeloj obitelji, jer ti su novci kod svih \"pomalo\". Ali tko je još kod nas optužen od tih velikih riba, ja neplatim jedan račun vec kucaju na vrata a kamoli tolika potraživanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije