Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rješenje na pomolu?

Hoće li prihvatiti? Snowdenu Venezuela i Nikaragva nude azil

Edward Snowden
Reuters/PIXSELL
06.07.2013.
u 08:03

No, nije sve tako jednostavno. Naime, ne postoji izravni let iz Moskve za Caracas i u običajenim rutama presjeda se u kubanskoj Havani. Nije poznato kako bi na taj tranzit reagirala Kuba te hoće li ga pustiti dalje na put prema Venezueli.

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro ponudio je politički azil američkom "bjeguncu" Edwardu Snowdenu, javlja Reuters. 

- U ime američkog dostojanstva ... Ja sam odlučio ponuditi humanitarni azil Edwardu Snowdenu, rekao je Maduro tijekom vojne parade održane povodom Dana neovisnosti Venezuele.

- One je mlad čovjek koji je rekao istinu u duhu pobune zbog špijuniranja cijelog svijeta od strane SAD-a, dodao je.

Nema direktnih letova od Moskve do Caracasa

No, nije sve tako jednostavno. Naime, ne postoji izravni let iz Moskve za Caracas i u običajenim rutama presjeda se u kubanskoj Havani. No, nije poznato kako bi na taj tranzit reagirala Kuba te hoće li ga pustiti dalje na put prema Venezueli. 

Ponuda za zailom stigla je i iz Nikaragve.

- Mi smo otvorena zemlja, posebno poštujemo pravo na azil i ako okolnosti dopuste rado ćemo prihvatiti Snowdena i pružiti mu utočište u našoj zemlji, rekao je nikaragvanski predsjednik Daniel Ortega.

Snowden je u čak 20 zemalja zatražio azil, no dosad je dobivao samo "odbijenice". Pretpostavlja se da se od 23 lipnja nalazi u tranzitnom prostoru moskovskog aerodroma  Sheremetyevo gdje čeka razvoj situacije i nada se azilu u nekoj od zemalja kako ne bi bio isporučen SAD-u.

Njegovo otkrivanje informacija je pak posljednjih dana izazvalo diplomatsku krizu nakon što su nedavno njemački i francuski čelnici NSA program prisluškivanja proglasili "neprihvatljivim".

>>Island odbio Snowdenov zahtjev za državljanstvom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije