Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret Pape Franje i Pahora

Hoće li Papa sljedeće godine u Sloveniju?

Papa Franjo i slovenski predsjednik Burut Bahor
Foto: Silvije Tomašević
1/3
17.10.2016.
u 15:40

Franjo je, dolazivši prema darovima koji su bili smješteni na posebnom stolu u biblioteci u kojoj prima državnike, a nakon što mu je bilo predstavljeno slovensko izaslanstvo, vidio orehnjaču i kazao "a, potica"

Prilikom razmijene darova između pape Franje i slovenskog predsjednika Boruta Pahora, koji je danas bio u Vatikanu, iznesena je mogućnost papina pohoda Slovenije sljedeće godine.

Naime, Pahor je poklanjajući papi Franji orehnjaču (poticu) kazao kako će ga "sljedeće godine kada dođete u Sloveniju čekati mnogo potice". Papa Franjo je prepoznao orehnjaču, jer ju je okusio u Argentini.

Jedan od njegovih nećaka ima ženu podrijetlom Slovenku, koja je očito radila „poticu“. Zbog toga je Pahor danas na poklon Franji donio i poticu osim kopije Stiškog rukopisa iz 15. stoljeća. 

Papa je Pahoru darovao medalju s reljefom nadahnutim Izaijim citatom kako će pustinja postati vrtom, te encikliku Laudato Si’ i apostolske pobudnice Evangelii Gaudium i Amoris Laetitia. Razgovor Pepe i Pahora trajao je oko 25 minuta. Pahor je zatim razgovarao i s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i s tajnikom za odnose s državama Paulom Richardom Gallagherom.

Prema vatikanskom priopćenju razgovaralo se o pozitivnim bilateralnim odnosima i o skoroj 25. godišnjici diplomatskih odnosa između dvije države. Bilo je riječi o trenutnoj situacioji u Sloveniji, kao i mladima, te o međunarodnoj situaciji i izazovima koji stoje pred Europom. 

Dakle, hoće li papa Franjo slijedeće godine u kojoj se održavaju i izbori pohoditi Sloveniju? Potpisano dopisnik Večernjeg lista je, kao predstavnik svih akreditiranih novinara pri Svetoj Stolici, pratio susret pape Franje i Boruta Pahora i zatim brifirao kolege o tome što se događalo.

Franjo je, dolazivši prema darovima koji su bili smješteni na posebnom stolu u biblioteci u kojoj prima državnike, a nakon što mu je bilo predstavljeno slovensko izaslanstvo, vidio orehnjaču i kazao "a, potica". Na to je Pahor, na talijanskom jeziku, kazao kako je to samo za okusiti u Vatikanu, a kada „budete došli sljedeće godine u Sloveniju bit će mnogo potica“. Papa Franjo se samo nasmijao, nije potvrdio svoj pohod Sloveniji.

No, zna se da papa Franjo voli ići na kratka, po mogućnosti jednodnevna putovanja, pa bi, ako postoje razlozi, mogao pohoditi i Sloveniju. Svi predsjednici koji pohode papu Franju upućuju mu poziv da pohodi njihovu državu, pa je to učinio i Pahor.

>> Blase Cupich: Moramo slijediti put pape Franje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije