Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOOK 'EM, DANNO!

Hoće li novi "Hawaii Five-O" biti bolji od starog?

Hawaii Five-O
CBS
20.05.2010.
u 13:29

Najbolja američka kriminalistička serija sedamdesetih, koja kod nas u bivšoj državi nije bila prikazivana zbog izraženog antikomunizma, na jesen dobiva novu verziju.

Tijekom dvanaest sezona, od 1968. do 1980., serija "Havaji pet-O" oduševljavala je gledatelje doživljajima fiktivnog odreda državne policije u Honoluluu, glavnom gradu havajskog otočja. Ono što je spriječilo gledatelje u bivšoj državi da uživaju u možda najboljoj krimi-seriji sedamdesetih bio je jak antikomunistički duh: jedan od glavnih neprijatelja detektiva McGarretta bio je kineski komunistički špijun Wo Fat, kojeg je nakon brojnih intriga McGarett konačno uhitio u zadnjoj epizodi. Kao i svako uhićenje u seriji, i to zadnje bilo je popraćeno karakterističnom rečenicom za kraj epizode, koje bi glavni junak upućivao svojem pomoćniku Dannyju Willliamsu: "Book 'em, Danno!" ("Piši ih, Danno").

Veliki uspjeh ta serija duguje autentičnim raskošnim egzotičnim lokacijama, jer je za razliku od većine drugih stvarno snimana na Havajima, a velik udio u zapletu uvijek je imalo lokalno stanovništvo iz svih havajskih etničkih skupina, domaćih i doseljenih. Kim Fong, koji je glumio jednu od glavnih uloga, detektiva China Hoa Kellyja, čak je bio pravi umirovljeni policajac iz Honolulua. Iznimno poletna glazbena tema bila je još jedan adut te popularne serije, ali njezina najjača točka bio je karizmatični glavni glumac Jack Lord kao Steve McGarrett.

Lord, koji je kao i lik kojeg je igrao bio mornarički veteran, bio je i cijenjen slikar čije je dvije slike otkupio njujorški muzej Metropolitan, a glumu je studirao u slavnoj generaciji Actor's Studija u New Yorku s Marlonom Brandom, Paulom Newmanom i Marilyn Monroe. Zapažen je 1962. kad se u prvom filmu o agentu 007 "Dr. No" pojavio kao agent CIA-e Felix Leiter, američki kolega i prijatelj Jamesa Bonda, ali za "Golfingera" je angažiran drugi glumac jer su se producenti bojali da bi karizmatični Lord zasjenio čak i Seana Conneryja. Jack Lord bio je i prvi izbor za ulogu kapetana Kirka u "Zvjezdanim stazama", ali je tražio prevelik honorar i koproducentski status te je odabran William Shatner. Lord se nakon završetka serije koja ga je proslavila, u kojoj je u 283 epizode lovio kriminalce, pljačkaše i komunističke špijune, ostavio glume i ostao živjeti na Havajima koje je zavolio. Budući da nije imao djece (sin jedinac mu je umro u 13. godini), havajskoj zajednici ostavio je u naslijeđe 40 milijuna dolara.

Popularni "Hawaii Five-O" samo je jedna od brojnih medijskih legendi koje su u bivšoj državi, premda uglavnom otvorenoj prema zapadu, bile ignorirane zbog stvarnog ili izmišljenog antikomunizma (kao i, na primjer, opus jednog od najbitnijih pisaca u povijesti znanstvene fantastike, Roberta Heinleina); čak i kod senilnih i poluslijepih socijalističkih cenzora, koji su propuštali i antikomunističke krimiće ultradesničara Mickeya Spillanea, borba McGarretta protiv Wo Fata nije mogla proći. No, zato ćemo valjda i na našim ekranima dobiti na uvid novu verziju te popularne serije, čije emitiranje počinje na CBS-u u listopadu ove godine. Novi McGarrett je Alex O'Loughlin ("The Shield"), domaćeg policajca China Hoa Kellyja glumit će Daniel Dae Kim iz "Izgubljenih", a naredbu "Book 'em, Danno!" šef će upućivati Scottu Caanu ("Oceanovih jedanaest"), sinu slavnog Jamesa Caana.

Budući da je stara serija takvo kultno ostvarenje, njezini ljubitelji su izražavali negodovanje zbog svega što se i moglo i nije moglo zamjeriti novoj verziji, od izbora glumaca pa sve do aranžmana glazbe u slavnoj temi na špici serije. Mi vam za usporedbu nudimo videoisječke i stare i nove teme, pa sami donesite zaključak, ali vas upozoravamo da ćete, kad je jednom čujete, to karakteristično "pam-pa-pa-pa-papam-pam-pa-pa-pam" poslije u sebi fućkati cijeli dan. U svakom slučaju, ekipi iz nove serije želimo da imaju onoliko sreće koliko i stara ekipa, i da isto tako dobro prođu u životu. Trbušna plesačica sa stare špice danas je profesorica na sveučilištu u Honoluluu, između ostaloga...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije