Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neki od favorita

Hoće li Katolička crkva dobiti prvoga crnog papu?

Papa (1)
Reuters/Pixsell
11.02.2013.
u 14:25

Iako nema službenih kandidata, Reuters donosi popis ''potencijalnih papa'', odnosno kandidata koji su se nedavno najviše spominjali kao mogući nasljednici Benedikta XVI.

Nakon što je papa Benedikt XVI. objavio da se povlači, svjetski mediji raspisali su se o potencijalnom nasljedniku. Iako nema službenih kandidata, Reuters donosi popis ''potencijalnih papa'', odnosno kandidata koji su se nedavno najviše spominjali kao mogući nasljednici Benedikta XVI.

Popis je složen prema abecedi, a ne prema šansama kandidata da se nađu na papinskoj dužnosti te će se vjerojatno mijenjati između danas i konklave koja će se najvjerojatnije održati u ožujku.

Potencijalni nasljednici:

1. Joao Braz de Aviz (Brazil, 65)

2. Timothy Dolan, (SAD, 62)

3. Marc Ouellet (Kanada, 68)

4. Gianfranco Ravasi (Italija, 70)

5. Leonardo Sandri (Argentina, 69)

6. Odilo Pedro Scherer (Brazil, 63)

7. Christoph Schoenborn (Austrija, 67)

8. Angelo Scola (Italija, 71)

9. Luis Tagle (Filipini, 55)

10. Peter Turkson (Gana, 64)

Kandidat koji ima najviše šanse navodno je milanski kardinal Angelo Scola, a prema pisanju svjetskih medija, vrlo visoke šanse imaju i kardinal Peter Turkson iz Gane i kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga iz Hodurasa, donosi ANSA.it . Ako Benedikta naslijedi Turkson, bit će to prvi crni papa u povijesti.  

>> Benedikt XVI.: Od Hitlerove mladeži do prvog čovjeka Crkve 

>> Odlazak Pape: Njemačka vlada ganuta, Monti duboko pogođen

Ključne riječi

Komentara 15

YU
yututu
20:36 11.02.2013.

Zašto ne, ta crnci su, kao i ostali domoroci Novog svijeta, tek najveći kršćani, iskreni i neiskvareni, nepristupačni utjecajima sotonskih bezbožnih Novo-ideologa, lažnih proroka

ER
erik
15:21 11.02.2013.

Mislim da crni papa ovoga puta još neće biti izabran (iako bih to priželjkivao), ali vrijeme je za nekog izvan Europe. Možda iz Latinske Amerike.

DU
DuplaKava
19:15 11.02.2013.

Talijanski pape su tako dosadni, neće imati medijsku pozornost. Crkvi treba Latinoamerikanac. Filipinac bi stavio Crkvu na marginu, a papa Afrikanac bi stavio dične katolike na ozbiljnu kušnju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije