Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječenje

Hoće li carfilzomib, novi lijek za mijeloblastom, pomoći B. Špremu?

boris sprem
Žarko Bašić/PIXSELL
26.08.2012.
u 08:42

Mijeloblastom se teško liječi i brzo razvija u osoba s više od 50 godina.

Više od 70 godina Sveučilišni klinički centar MD Anderson u američkom gradu Houstonu vodeće je svjetsko mjesto za prevenciju i liječenje karcinoma i zloćudnih bolesti krvi pa će predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, koji je od četvrtka smješten u toj bolnici, imati najbolju moguću medicinsku pomoć za bolest mijeloblastoma od kojeg se liječi dvije godine.

Milijun kvadrata

U MD Andersonu su Večernjem listu potvrdili kako je privatnost pacijenta i njihov mir najvažniji te zabranjuju posjete svima osim članovima obitelji i onima za koje pacijent osobno zatraži dozvolu. Ulazak novinara je strogo kontroliran i sve informacije o bolnici i pacijentima mogu se dobiti u posebnoj službi za odnose s medijima i javnost.

Boris Šprem je u Houston donio svu liječničku dokumentaciju i procjenjuje se da će američkim liječnicima trebati do dva tjedna kako bi obavili pretrage i odlučili što sve trebaju poduzeti da bi mu spasili život. Otvorenim ostaje pitanje hoće li se alogena transplantacija koštane srži obaviti u Houstonu ili u Zagrebu, gdje su mu uspjeli stabilizirati mijeloblastom, bolest koja se teško liječi i agresivno se razvija, posebno u osoba kojima je više od 50 godina, a toj skupini pripada i Šprem.

MD Anderson klinički centar osnovan je 1941. kao dio teksaškog sveučilišta na zemljištu otkupljenom od kapetana James A. Bakera, djeda James A. Baker III., bivšeg američkog državnog tajnika u administraciji Georga Busha starijeg. Centar se prostire na milijun četvornih metara u pedeset zgrada i najveći je privatni bolnički centar za liječenje od karcinoma u svijetu. Ime je dobio po uspješnom poslovnjaku Monroe Dunaway Andersonu, osnivaču istoimene milijunske zaklade iz koje je prvih pola milijuna dolara 1941. godine izdvojeno za osnivanje centra za liječenje karcinoma.

>>Borisu Špremu odobreno i ono što drugima nije

U.S. News &World Report’s proglasio je MD Anderson najboljom američkom bolnicom za karcinome u 2012. godini. U prošlih 11 godina taj je klinički centar sedam puta proglašen najboljim, od kada taj magazin provodi godišnju anketu.

Tisuće pacijenata

U MD Andersonu zaposleno je 18.000 ljudi, više od tisuću ljudi volontira, a specijalizanata je 1500. U prošloj godini MD Anderson je kroz kampanju transformacije liječenja karcinoma prikupio 1215 milijardi dolara donacija za njegu pacijenata, edukaciju liječnika i prevenciju zloćudnih bolesti. Pioniri su u multidisciplinskom pristupu liječenju raka te okupljaju timove stručnjaka iz svih medicinskih disciplina specijaliziranih isključivo za karcinom uključujući rijetke ili neuobičajene bolesti, koji zajedno odlučuju o najboljem planu liječenja pacijenata.

Prošle godine obradili su više od 108 tisuća oboljelih od kojih je 34 tisuće novih pacijenata, a trećina tih pacijenata dolazi iz drugih dijelova Amerike i svijeta. Na kliničkim ispitivanjima kojima se istražuju nove terapije i dijagnostika u 2011. godini registrirano je 10.000 pacijenata.

Komentara 75

TL
tvrdi_l
10:59 26.08.2012.

Alkana: Da naravno kako je tesko bolestan covjek uopce prihvatio takvu funkciju? Neka novinari istraze u cemu je istina: da li je to zbog lijecenja? Uostalom kad se vidi ko sve sjedi u vladi i o kakvom kadru se radi ne tako davno bilo je sudjenje uvazenom potpredsjedniku Radimiru Cacicu koji je usmrtio ljude u Madjarskoj na autocesti. I jos uvijek je na funkciji umjesto da podnese ostavku.I k tome je jos bahat i pametuje okolo. Kad ce hrvatski narod napokon shvatiti da politicarima nije ni najmanje stalo do naroda koji ih bira, nego taj isti narod gledaju kao na ovce (ili stoku)? Svi ti politicari imaju samo jedan cilj i ne srame se ni najmanje niti znaju sto je savjest: Oni su na pozicijama iskljucivo iz osobne koristi.

AL
alapača
10:41 26.08.2012.

sad se pitam kojem broju djece s istom bolesti koju ima Šprem je odbijeno lječenje izvan Hrvatske, jer se naglašava da je bolest najopasnija za ljude Špremove dobi.

CE
Capt.Evans
10:57 26.08.2012.

26.08.2012. u 09:55h Zagrebecanin je napisao/la: Eto, sad se nećemo učlanjivati u dopunsko HZZO, već u Sabor, za slučaj da obolimo --------------------------------------------------------------------------------------------------- Zagrebcanin, to ti je jedino rjesenje. Meni je poznat cijenik u MD Andersonu. Ovaj tretman ce kostati 200-300,000$,, a posto je po srijedi velika riba mozda i vise. Gosp. Sprem je pokazao svoj karakter kad se bolestan kandidirao na odgovorno politicko mjesto. Ali nemojmo ga kriviti jer nagon za samoodrzanje je jaci od icega. Svi se grebemo do zadnje sekunde da budemo ovdje na Zemlji, jer svi bismo rado isli u Raj ali ne bas danas. Nemogu govoriti za druge, ali za mene osobno najbolji lijek za rak je dobra doza tableta za spavanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije