Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez sankcija

HND: Nemojte odati tko su vaši "izvori bliski istrazi"

duka
Patrik Macek
15.09.2011.
u 17:02

HND izrazio podršku svim novinarima koji rade na temi HDZ-ovih crnih fondova

Zaštita novinarskog izvora jedna je od pretpostavki slobode medija. Upravo stoga izvor informacija novinari čuvaju kao zmija noge. Nakon jučerašnje najave USKOK-a da će na obavijesni razgovor pozvati sve pripadnike sedme sile koji su proteklih dana svojim pisanjem razotkrivali javnosti razmjere afere HDZ-ovih crnih fondova  pozivajući se na "izvore bliske istrazi" s namjerom da se ti izvori razotkriju kako bi se mogao pokrenuti postupak kaznenog gonjenja jer je, sudeći po USKOK-u, riječ o kaznenom djelu odavanja podataka iz predmeta u kojima je istraga u tijeku, iz HND-a je stiglo priopćenje u kojemu podsjećaju sve novinare da zakon štiti njihovo pravo da identitet tih "izvora bliskih istrazi" zadrže za sebe.

– Hrvatsko novinarsko društvo smatra da su novinarski prilozi koji su proteklih dana, kao uostalom i proteklih mjeseci, objavljeni o crnim fondovima HDZ-a, o kriminalnom izvlačenju novca iz državnih poduzeća, o vrlo sumnjivom i vrlo vjerojatno nelegalnom prikupljanju novca za predsjedničku kampanju Jadranke Kosor 2005. godine i kampanju za parlamentarne izbore 2007. godine – od iznimnog interesa za hrvatsku javnost.

Čak je i sadašnji visoki dužnosnik HDZ-a Vladimir Šeks izjavio da je bivši predsjednik te stranke Sanader uspostavio paralelni sustav financiranja u stranci što govori o posvemašnjoj raširenosti ranijeg financiranja HDZ-a crnim novcem.

Smatramo da je rješenje ove afere važno za cijelu zemlju, za njezinu sadašnjost i budućnost. HND stoga potpuno podržava sve novinare koji se bave ovom važnom  temom, priopćili su iz HND-a još jednom podsjećajući sve novinare koji eventualno budu pozvani da bez ikakvih pravnih posljedica mogu koristiti svoje profesionalno pravo da ne odaju svoje izvore informiranja.

Iz HND-a dalje kažu kako USKOK ima pravo pozivati na obavijesne razgovore zbog curenja podataka iz istraga, ali kad je riječ o ovako krupnoj stranačkoj i državnoj aferi, najavu o pozivanju novinara u USKOK smatraju "političkim putem potaknutim pokušajem zastrašivanja novinara i medija kako se više ne bi bavili tom temom, a to je nedopustivo".

S obzirom na dugogodišnje iskustvo kada su mediji objavljivali različite afere, ali se istražni i pravosudni organi tim aferama nisu bavili, javnost i građani s dobrim razlogom sumnjaju da će se i ovog puta nešto zataškati ili da će u najmanju ruku pravda i ovog puta biti selektivna.

Medijske objave jedino su jamstvo da tome ne bude tako, zaključili su iz HND-a.

Komentara 84

DU
Deleted user
18:03 15.09.2011.

U ovakvoj državi gdje su svi lopovi umreženi na svim razinama i to najviše u vladajućoj grupaciji, jedina šansa su nam novinari.

HE
heraklit88
18:22 15.09.2011.

Gosp. Duka Vi spadate u tzv. nedodirljivu kastu tvoraca javnog mnijenja i uporno vičete drž te lopova kao i sve Vaše polupismene i nedoučene kolege. Mediji su glavni izvor kriminala. a) Gdje je časna sestra Zrinka Vrabec Mojzeš i sva sva silna ekipa „poštenih“ novinara koji su oštetili Radio 101 za milijunske iznose? b) Zašto se zataškanva jedna od najveća pljačka u hr medijskoj povijesti, privatizacija Pavićeve Slobodan(ov)e Dalmacije? Do tekstova o aferama, mediji ne dolaze istraživačkim novinarstvom već se one i plasiraju izvana ili iz određenih političkih ili ekonomskih centara kako bi se ocrnilo „neprijatelja“ Poznato je da određene PR agencije nameću svoje frizirane „informacije“ i da su moćnije od glavnih urednika. Zašto se g. Duka pravite Tuka kao da ništa ne znate?

OB
-obrisani-
12:21 17.09.2011.

pumbica - pukanić je jedini pisao istinu - zato i jesu udboidi angažirali srpsku mafiju i likvidirali ga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije