Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukob na Prisavlju

HND: HRT Prisluškuje zaposlenike. HRT: To su zlonamjerni napisi

hrt
Patrik Macek/PIXSELL
04.10.2013.
u 17:32

HND i Sindikat novinara Hrvatske na HTV-u prozvali su ravnatelja Gorana Radmana za kršenje ljudskih i ustavnih prava zaposlenice HRT-a

HND i Sindikat novinara Hrvatske na HTV-u prozvali su ravnatelja Gorana Radmana za kršenje ljudskih i ustavnih prava zaposlenice HRT-a Marine Pavičić, prijateljice nedavno tragično preminule Snježane Abdurahmanović, koju je HRT otpustio odlukom o izvanrednom otkazu.

Naime, kako navode iz HND-a, Pavičić je za jedan domaći medij dala izjavu o saznanjima o stanju Snježane Abdurahmanović, povjerene joj neposredno prije počinjenja samoubojstva.

– Nikakav interni naputak, a svaki je skandalozan jer krši prava zaposlenika HRT-a, koji ste proteklih dana donijeli i objavili ih na Intranetu, ne može biti prepreka za govor istine ugrožene djelatnice. Još jednom razmotrite svoju odluku o izvanrednom otkazu Marini Pavičić jer time nastavljate štetiti HRT-u – navodi se u priopćenju koje potpisuju Elizabeta Gojan, predsjednica IO Ogranka HND-a na HTV-u i Sanja Šegedin-Miriovsky, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske na HTV-u.

Također, prozivaju ga zbog zastrašujuće prakse čitanja Facebook-profila djelatnika HRT-a, na osnovu čega se donose odluke o izvanrednim otkazima, stoji u priopćenju.

Skandaloznim smatraju i prisluškivanje razgovora te špijuniranje SMS-poruka na službenim mobitelima te e-mail prepiskama zaposlenika, kao i onu o ukidanju zastarijevanja opomena pred otkaz nakon 6 mjeseci novog nekršenja Statuta HRT-a.


HRT: Takvi napisi potpuno su neistiniti i zlonamjerni

HRT je promptno reagirao na ove napise.

– Na internoj web-stranici objavljene su smjernice pod nazivom Politike informacijske sigurnosti. Taj dokument nema izvršnu snagu, on je u ovom trenutku tek najava namjere uređenja područja informacijske sigurnosti na HRT-u – poručuju iz HRT-a, a napise koji sugeriraju kako se na HRT-u uvodi strogi nadzor zaposlenika smatraju potpuno neistinitima i zlonamjernima.  

– Ističemo, također, kako ni jedna odredba budućeg Pravilnika neće moći biti i neće biti u suprotnosti s bilo kojim pozitivnim pravnim propisom Republike Hrvatske. U tom smislu, apsolutno nema mjesta strahu od kršenja ili narušavanja bilo čijih prava, kako se sugerira u medijskim napisima. Nema govora o kršenju Kaznenog zakona neovlaštenim snimanjem i prisluškivanjem – stoji u priopćenju koje potpisuju HRT-ove komunikacije.

Smatraju kako nema govora o povredi privatnosti jer je HRT vlasnik komunikacije sa službenih mail-adresa.

– Na HRT-u su u više navrata zabilježeni slučajevi neovlaštenog distribuiranja dokumenata u fazi izrade, koji su zbog svojeg stupnja nedovršenosti stvarali pogrešnu sliku u javnosti. Nažalost, svjedočili smo i distribuiranju dokumenata s oznakom poslovne tajne. U tom smislu, pravo je i dužnost svakog poslodavca zaštititi svoje interese i urediti odnose sa zaposlenicima, sukladno važećim zakonskim propisima – navode u priopćenju.

Ističu kako telefonske razgovore ne prisluškuju.

– Ono što se zlonamjerno konstruira, u stvarnosti je standardni ispis poziva koji telekom operator HRT-u i dostavlja za službene telefone u vlasništvu HRT-a – kažu s HRT-a, dodavši kako su javni istupi zaposlenika HRT-a u medijima i na društvenim mrežama jasno definirani etičkim kodeksom i općim pravilima ponašanja.

>>'Potpisom osudite kontrolu HRT-a od vladajućeg režima'

>>Posljednji ispraćaj dobrog duha HRT-a

>>Snimka nastala dan prije smrti: 'Zašto mi zabijate nož u leđa?'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije