Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crna stvarnost

HNB: Raste nezaposlenost i inflacija, a padaju plaće

hnb
Marko Lukunić/Pixell
13.11.2012.
u 21:18

Realna aktivnost gospodarstva je i u trećem tromjesečju nastavila stagnirati, nastavljaju se negativna kretanja na tržištu rada, a porasla je i inflacija.

Malo dobrih vijesti iz hrvatskog gospodarstva dala je najnovija analiza HNB-a.

Realna aktivnost gospodarstva je i u trećem tromjesečju nastavila stagnirati, nastavljaju se negativna kretanja na tržištu rada, a porasla je i inflacija, najviše zbog cijena energije i hrane. Nastavio je padati i indeks povjerenja potrošača.

Nastavak stagnacije gospodarske aktivnosti

\"Mjesečni podaci za treće tromjesečje 2012. upućuje na nastavak stagnacije ukupne gospodarske aktivnosti\", pišu iz HNB-a. Jedna od dobrih vijesti je da su zabilježena povoljna kretanja u trgovinskoj djelatnosti zbog potrošnje stranih turista kao i porast noćenja.

\"Rast industrijske proizvodnje u odnosu na prethodno tromjesečje vidljivo se usporio, dok se kod građevinske aktivnosti nastavlja kontrakcija\", pišu iz HNB-a te zaključuju da uz pogoršanje povjerenja potrošača i nisku razinu poslovnog pouzdanja te veliku neizvjesnost u međunarodnom okruženju ukupna kretanja i dalje ne upućuju \"na početak oporavka gospodarske aktivnosti\".

Nezaposlenost raste, plaće padaju

Tijekom trećeg tromjesečja zaposlenost se nastavila ubrzano smanjivati, a nezaposlenost povećavati nakon stabilizacije od ožujka do lipnja. \"Nominalne plaće stagniraju od početka godine, dok se kupovna moć tih plaća tijekom trećeg tromjesečja nastavila smanjivati\", pišu u informacijama o gospodarskim kretanjima iz Hrvatske narodne banke.

Inflacija potrošačkih cijena se sa 4 posto u kolovozu povećana na 5 posto u rujnu. \"To održava prije svega šokove na strani ponude, napose porast cijena energije i prehrane povezan sa sušom u ljetnim mjesecima\", pišu iz HNB-a. Dug središnje države je nastavio snažno rasti i do kraja kolovoza je dosegnuo 173,3 milijarde kuna, \"što je povećanje od 19,4 milijarde u odnosu na kraj 2011. godine\".

>>Moćni bankari Italije i Austrije o povlačenju kapitala iz Hrvatske

Ključne riječi

Komentara 9

LI
Livi
21:26 13.11.2012.

Nije vazno sto sve pada, vazno je da u "friziranim anketama" i kod glasaca raste rating i popularnost SDP, njihovog predsjednika Milanovica i Predsjednika drzave koji je obecao "zacrveniti" Hrvatsku.

DO
doktor1
21:35 13.11.2012.

Ne treba HNB otkrivati toplu vodu to se vidi na ulici svaki dan. Od početka kukurikanja troškovi života su porasli 20%, 50 000 nezaposlenih je više a BDP se strmoglavljuje. "Za sve je kriv HDZ". Istina je da su komunjare živi pijesak Balkanske močvare. Što se više koprcaju to dublje propadaju. Kad bi netko ko nema pojma o vođenju države vodio zemlju ne bi postigao gori rezultat.

OB
-obrisani-
21:23 13.11.2012.

STIŽE porez na Nekretnine. Nezaposleni će ostati bez svojih stanova, kao i većina siromašnih Slavko Linić,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije