Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uzbuna u hdz-u

Hitna potraga za saveznikom: J. Kosor zove Keruma u koaliciju

kosor, kerum
Nino Strmotić/PIXSELL
12.08.2011.
u 12:00

HDZ Splita drži da stranku, ne nađe li koalicijskog partnera, čeka izborni poraz.

Izbori su se previše približili a da bi dosadašnja taktika HDZ-a, po kojoj je glavni “reklamni slogan” sama premijerka i šefica stranke Jadranka Kosor, i dalje bila dovoljna za nadmetanje s Kukuriku-koalicijom. Bura se diže u tvrđavi HDZ-a, Dalmaciji, odakle stižu vapaji lokalnih vodstava koja raspolažu podacima da stvari za njih u IX. i X. izbornoj jedinici ne stoje dobro. Da se nešto događa govori i zadnja vijest iz središnjice stranke, da se predsjednica Kosor priprema za odlazak u Split, gdje bi se trebala, u petak ili subotu, sastati sa – Željkom Kerumom! Kako doznajemo, razgovarat će o koaliciji HDZ-a i Kerumove Građanske stranke. Bio bi to strategijski zaokret u dosadašnjoj kampanji HDZ-a.

U središnjici HDZ-a dosad su se ponašali kao da je do izbora ostalo još godinu dana. Ne žele se izjavama “natjecati” sa sve agresivnijim čelnicima Kukuriku-koalicije. Strategija je to koja kaže: “dok oni trče po restoranima, naša Vlada vlada i radi”. No, mnogi se, pa i u redovima vladajućih, pitaju je li to dovoljno. Navodno pismo iz dalmatinskog HDZ-a, poslano središnjici, a u kojemu se kaže da bez uspostave koalicije s HSS-om i HSP-om HDZ gubi izbore, govori da se unutar HDZ-a stvara bura i zabrinutost. Kuloari tvrde da se zabrinuti hadezeovci Dalmacije pitaju može li HDZ pobijediti na izborima. O tomu se razgovaralo u Sinju, gdje su se, prigodom Alke, Dalmatinci sastali s premijerkom Kosor i tajnikom stranke Brankom Bačićem. Navodno su, temeljem cijele hrpe prikupljenih istraživanja i anketa, krenuli šefici HDZ-a dokazivati da je bez sinergije sam HDZ na sigurnom putu da izgubi izbore. Predlažu da se na sinergiju Kukurikua brzo odgovori sinergijom HDZ-a, HSS-a i HSP-a.

‘Pismo nije i neće doći’

– Takvo pismo nije nam stiglo, za njega i nema potrebe. HDZ ima redovite koordinacije i u stalnoj smo međusobnoj vezi, nema nikakve potrebe da se pišu takva pisma – kaže glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić. Dodaje da ta dezinformacija nije došla od “naših ljudi”. Je li, dakle, riječ o spinu i je li sve u redu s izbornim šansama HDZ-a u zemlji, pa i u Dalmaciji?

– HDZ-u se na razne načine sada želi nanijeti šteta, ali uvjeren sam da će HDZ u zemlji uvjerljivo pobijediti, pa i u IX. i X. izbornoj jedinici. Vidljiva je promjena trenda, naš rejting raste, a to mnoge zabrinjava – kaže Bačić.

– Ne znam za pismo, nisam imao pojma o tome. Postoje različite kombinacije na državnoj razini i svaka od njih je legitimna – rekao nam je, pak, Dujomir Marasović, predsjednik splitskog HDZ-a, za kojega se tvrdi da je u grupi hadezeovaca koji dijele stavove iz “pisma”. Nije želio dati precizan odgovor kakvo je njegovo mišljenje o takvoj koaliciji.

– Dobro je za HDZ sve ono što će donijeti dobar izborni rezultat. Ne smatram se političkim analitičarom. Neka to rade oni koji budu planirali izbornu strategiju stranke – kaže Marasović. Među članstvom, pak, nije isključena mogućnost da su osnivači stranke upozorili da bi izbori za HDZ mogli biti katastrofalni. Splitsko-dalmatinski HDZ je raspušten, Ivo Sanader je u zatvoru, Vedranu Rožiću ukinut je saborski imunitet. Pojavio se i Željko Kerum koji svojom populističkom retorikom privlači upravo HDZ-ovo biračko tijelo, a HSLS će na izbore izaći ojačan povratnikom Draženom Budišom. Ideju splitskog HDZ-a navodno podržava i Anto Đapić, ali predsjednik splitskog HSP-a Hrvoje Tomasović kaže da on takvih spoznaja nema.

– Odgovorno tvrdim, nikada nisam čuo iz usta Đapića niti Danijela Srba da bismo na izbore išli s HDZ-om. Za mene bi to bilo veliko iznenađenje – rekao je Tomasović. Neki stariji članovi HDZ-a kažu da je, bez obzira na to bilo pisma ili ne, vjerojatno riječ o pokušaju da se preko medija vodstvu pošalje poruka o zabrinutosti jer HDZ ne stoji dobro.

Je li prekasno?

– O svemu odlučuje gđa. Kosor, ako se netko izravno ovako obrati, zabrine ili pobuni, stradat će i mogao bi biti maknut iz stranke, tako da je ovo možda i izraz nezadovoljstva u stranci, straha da bi HDZ-ovi birači ovaj put mogli i apstinirati – može se čuti u “veteranskim” kuloarima u HDZ-u.

– Onaj tko je lansirao tu ideju mudriji je od glavnog tajništva HDZ-a – kaže analitičar Slaven Letica. Tvrdi da Kukuriku koalicija sinergijom ostvaruje 25 posto više glasova nego kada bi išli bez koalicije, no oni su na tomu radili godinu dana. Bez obzira na to što u vodstvu HDZ-a tvrde da kod njih sinergija “ne radi”, trebalo bi oformiti takvu koaliciju, samo je možda već prekasno... No, ipak bi to pružilo minimum šansi da HDZ pobijedi na izborima, a ako ne oforme desnu koaliciju, sigurno će izgubiti – smatra Letica. U HDZ-u zabrinutost postoji, a na nju moraju odgovoriti stratezi stranke. I to brzo. Pokaže li se točnom informacija da se šefica stranke sprema na razgovor s utjecajnim splitskim političarom, Željkom Kerumom, to bi značilo da i u vrhu HDZ-a jača svijest da je potrebna neka “sinergija”. Vjerojatno je shvaćeno da HDZ 2011. više ne može pobijediti sam.

Komentara 107

CH
chemica
18:26 12.08.2011.

Nedostaje još samo Bandić.

FI
fiberglas
10:56 19.08.2011.

Tko je u središnjici stisnuo ´´panic button´´? Tko je odaslao ´´befel´´? E večernji, večernji..cc!

AL
alapača
13:04 12.08.2011.

:D Kerum je odavno zreo za sviranje klavira, ne znam šta se u dorh-u čeka? a hdz-ova ratarska politika se nastavlja, nakon sdss-a i s Kerumom tikve sadi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije