Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Junaci Oluje

Hitac u srce uništio je snove o svadbi ratnika

'Damir Celebic, 4. gardijska Photo: Petar Grubisic'
Foto: ''
1/3
07.08.2012.
u 10:00

"Bio je istinski domoljub, a u akcijama je uvijek prednjačio, stalno je gledao prema naprijed"

Ta 1995. godina trebala je Damiru Celebiću iz Solina, pripadniku 2. bojne 4. gardijske brigade, biti najljepša godina u životu. Godina koje će se uvijek sjećati. Kao vojnik i hrvatski domoljub ostvario je san. Ušao je sa svojom brigadom u oslobođeni Knin, a nekoliko mjeseci poslije toga trebao je uploviti u bračnu luku. Imao je samo 21 godinu i pred njim je bio život. A onda, u posljednjoj akciji prije nego što je trebao dobiti slobodnih mjesec dana za svadbene pripreme, u operaciji Maestral kod Šipova, koju su provodile združene snage HV-a, HVO-a i Armije BiH, osmog dana u rujnu 1995. godine, metak ispaljen iz puške neprijateljskog vojnika pogodio je Damira u srce. Iako su mu suborci i medicinsko osoblje brigade pritrčali upomoć, za mladog ratnika nije bilo nade. Umro je na rukama svojih prijatelja.

– Veselio se toj akciji jer je znao da će nakon njezina završetka dobiti slobodne dane i u miru se moći pripremati za svadbu koja je trebala biti za mjesec dana – 14. listopada. Prije nego što smo pošli u akciju razgovarali smo o pripremama, dogovarali što ćemo uraditi. Nas dvojica bili smo kao braća, a ja sam mu trebao biti vjenčani kum. I onda, dogodila se njegova pogibija – kaže njegov suborac Dražen Grbić.

U 4. gardijsku brigadu Damir Celebić došao je kao dobrovoljac iz ročne vojske. Prošao je specijalističku gardijsku obuku u Delnicama, a tamo je upoznao i Zadranina Dražena Grbića s kojim je postao nerazdvojan prijatelj. O Celebiću kao čovjeku i vojniku njegovi suborci, ali i oni koji su ga površno poznavali, govorili su nam sve najbolje. Samo su pljuštale riječi pohvale, a one su došle i od njegova zapovjednika Ante Brekala.

– Kao mlad momak iskazao je svoju hrabrost u borbama. Bio je i istinski domoljub, a u akcijama je uvijek prednjačio, nikada se nije osvrtao unatrag, nego je stalno htio naprijed. Njegovi roditelji mogu biti ponosni što su odgojili takvog sina – kaže Ante Brekalo. A da je Damir bio istinski ratnik, fajter kojega nije zanimalo poziranje u odori, najbolje svjedoči podatak da je još prije nego što je stigao u 4. gardijsku brigadu zbog svog stasa, vojničkog držanja i visine odbio poziv da ode u počasnu bojnu Prvog gardijskog zdruga.

– Za vrijeme obuke u Delnicama Damira sam odlično upoznao. Nije ga zanimao Zdrug, tražio je da ga rasporede samo u najelitnije borbene postrojbe. Zbog toga je izabrao 4. gardijsku s kojom je prošao sva bojišta otkako joj se priključio iz ročnika – kaže Dražen Grbić koji je prijatelja i nesuđenog vjenčanog kuma Damira Celebića najbolje poznavao.

Ostale tekstove iz Večernjakova specijala Junaci Oluje pročitajte ovdje.

Ključne riječi

Komentara 8

PH
ponosni_Hrvat
11:22 07.08.2012.

Damire neka TI je laka zemlja. Veliko hvala TEBI i tvojim SUBORCIMA, na iskazanoj hrabrosti i žrtvi za domovinu Hrvatsku!

PH
ponosni_Hrvat
11:32 07.08.2012.

Činjenica da je Srbija imala preveliku moć u svojim rukama za vrijeme bivše Jugoslavije, a pogotovo krajem 80-ih, je dovela do krvavog raspada bivše Jugoslavije. U vrhu JNA je krajem 80-ih bilo 75% Srba, a početkom rata preko 95%. Nije to bila JNA, to je bila Srpska armija koja se sakrivala iza JNA imena. Ogromne žrtve je Hrvatska morala dati, samo zato jer Srbija nije dozvoljavala Hrvatskoj da ide svojim samostalnim putem. Zašto se nismo mogli razići mirno kao Češka i Slovačka? Zato jer smo za razliku od Češke i Slovačke bili u državi sa Srbijom!

FE
Felix
11:17 07.08.2012.

Neka mu je vječno Hvala ! Hrvatska ne zaboravlja svoje Heroje !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije