Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlučna

Hillary Clinton u BiH: Dayton se mora provoditi i – točka

hillary clinton (1)
AFP/PIXSELL
31.10.2012.
u 09:00

– Ne smijemo negirati što se dogodilo u ratu i moramo zaboraviti neproduktivne razgovore o razdvajanju – rekla je Clinton

– Daytonski sporazum mora se poštovati i sačuvati i točka. Potrebne promjene moraju se napraviti i uski interesi nadvladati – rekla je američka državna tajnica Hillary Clinton u Sarajevu nakon sastanka s predstavnicima tamošnjih vlasti.

– Neprihvatljivo je da 17 godina nakon rata neki stavljaju pod upitnik teritorijalni integritet BiH. Moramo zaboraviti neproduktivne razgovore o razdvajanju i ne smijemo negirati ono što se dogodilo u ratu – istakla je Clinton.

Ciljala je očito na secesionističke izjave Milorada Dodika. Clinton, koja je najavila da, ako Obama pobijedi, neće preuzeti drugi mandat državne tajnice, obećala je da će – ako BiH ispuni uvjete – u prosincu osobno zatražiti da se aktivira akcijski plan za članstvo BiH u NATO-u. Hillary Clinton ističe da je Daytonski sporazum zaustavio rat, ali da su u budućnosti neophodne izmjene Ustava BiH.

– Kriza u zemlji postoji, ali problemi se moraju rješavati. Mi vjerujemo da će BiH postati članica EU i NATO-a, što će dati perspektivu mladim ljudima. Od moje posljednje posjete BiH 2010. godine bilo je određenog napretka – rekla je Clinton. Zasad je teško reći kakav će odjek njezin posjet imati među Hrvatima u BiH, koji od Amerikanaca očekuju podršku i planove za novi ustroj BiH koji bi uvažio postojanje sva tri konstitutivna naroda. Catherine Ashton, visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnost, koja je u posjetu regiji zajedno s američkom državnom tajnicom, istaknula je kako politički lideri moraju poduzeti nešto da bi budućnost BiH u Europskoj uniji bila realna. – Važno je ići dalje od političkog rivalstva. Ako ne bude tako, ova će zemlja zaostati za zemljama u regiji – rekla je Ashton.

Oproštajna turneja američke državne tajnice po zemljama bivše Jugoslavije osim Sarajeva uključuje i Beograd, Prištinu i Zagreb.

Ključne riječi

Komentara 13

AA
aabbcc
09:12 31.10.2012.

. To sto su Milosevic, Aljo i Franjo potpisali mora se postovati, jer oni su uvijek radili za dobrobit i boljitak naroda na nasim prostorima. . /

JA
jajan
09:17 31.10.2012.

Dayton je bio kapitulacija pred srpskom divljačkom agresijom i nagrađivanje iste sa pola srpske, etnički očišćene bosne - podmetnuto kukavičje jaje za nastavak stvaranja velike srbije - time je srbija, sa republikom srpskom, praktički prešla drinu, zauzela najplodnije dijelove bosnee - ravnice uz savu i došla na domak prestonice republike rvacke

Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
09:53 31.10.2012.

Bože, daj da pobijedi Matt Romney !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije