Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritika kurikuluma

HHO: Zdravstveni odgoj protivi se Ustavu i međunarodnim aktima

zdravstveni odgoj
Marko Lukunić/PIXSELL
02.01.2013.
u 14:44

Roditelji imaju pravo prvenstva u izboru obrazovanja za svoju djecu, piše u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima UN-a

O kurikulumu zdravstvenog odgoja oglasio se i Hrvatski helsinški odbor, iz kojega su danas poručili da je Vlada uvođenjem zdravstvenog odgoja "povrijedila međunarodne pravne akte koje je postavila međunarodna zajednica, poučena gorkim iskustvom pokušaja totalitarnih režima da roditeljima putem škole otmu i (pre)odgoje djecu, a djeci oblikuju mišljenje u skladu sa svojim 'znanstvenim' dostignućima".

Između ostaloga, navode u HHO-u, povrijeđeni su članak 26. Opće deklaracije o ljudskim pravima UN-a, prema kojemu roditelji imaju pravo prvenstva u izboru obrazovanja za svoju djecu, te članak 2. Prvog protokola Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, u kojemu piše da će država poštovati pravo roditelja da osiguraju odgoj i poučavanje u skladu sa svojim vjerskim filozofskim uvjerenjima. Krši se i hrvatski Ustav koji roditeljima jamči pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece.

"Vlada je iz rasprave i odlučivanja o ovako važnoj materiji isključila i političke stranke, kao i civilno društvo, odbacujući time dijalog utemeljen na načelu audiatur et altera pars", piše u priopćenju koje potpisuje predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Naglašava se i da su se metodi donošenja i sadržaju programa usprotivile sve vodeće vjerske zajednice te kako retorika o "srednjovjekovnim stavovima Katoličke crkve" potiče na mržnju i predstavlja napad na najveći dio hrvatskih građana.

"Vlast i njezine medijske transmisije svoje teze o obrazovnom programu potkrepljuju argumentom da je ponuđeni obrazovni koncept utemeljen na znanosti. Isti takav argument od gotovo istih 'autora i društvenih protagonista' o svjetonazoru utemeljenom na znanosti slušali smo u vrijeme komunističke diktature, kada je cijela nastava morala biti prožeta neupitnom marksističkom 'znanošću'", navodi se u priopćenju.

Iz HHO-a na kraju poručuju da je hrvatskom obrazovnom sustavu neosporno potreban predmet zdravstvenog odgoja, no on mora biti rezultat suradnje stručnjaka, roditelja, vjerskih zajednica, škola i nevladinih udruga.

>> Bozanić: Zbog spolnog odgoja na ispitu je mir u našoj domovini!

Komentara 59

Avatar Django
Django
17:17 02.01.2013.

Što bi rekli Dalmoši, ovi kokošari "pivaju borbene". Ali najviše još tri godine. A onda, znaj, svemu je kraj.

OB
-obrisani-
17:24 02.01.2013.

Postovani! 02.01.2013. u 17:18h €kamocemo€ je napisao/la: . * Da je Hrvatska Drzava kaznjavala one koji su podrivali zakone, zar bi bila utu gdje je danas??? Sto mislite o Alfred Kinsey institutu , i djelu istrazivanja na kojima pociva ??? pociva ??? Za mene neprihvatljivo a za Vas???? s Lijep pozdrav!

OB
-obrisani-
17:14 02.01.2013.

Postovani! Roditelji imaju pravo prvenstva u izboru obrazovanja za svoju djecu, piše u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima UN-a * Ma to je nebitno za Jovanovica;-))) Lijep pozdrav!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije