Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Krug za Trg"

HHO poziva na prosvjed za uklanjanje imena Trga maršala Tita

ivan zvonimir cicak (1)
Boris Ščitar/PIXSELL
20.04.2012.
u 15:15

IO HHO-a smatra da je zadržavanje imena Josipa Broza Tita i drugih istaknutih nositelja jugoslavenske komunističke diktature na javnim površinama suprotno dokumentima Vijeća Europe i Europske unije, ističu u priopćenju.

Hrvatski helsinški odbor pozvao je na prosvjedni skup 5. svibnja u Zagrebu na Trgu maršala Tita u organizaciji Građanske inicijative za Hrvatsku bez totalitarističkih simbola "Krug za Trg".

Odbor smatra da su iscrpljene sve administrativno-zakonske mogućnosti za uklanjanje imena Trga maršala Tita te su stoga odlučili suorganizirati prosvjedni skup zajedno s Građanskom inicijativom „Krug za Trg“.

– IO HHO-a smatra da je zadržavanje imena Josipa Broza Tita i drugih istaknutih nositelja jugoslavenske komunističke diktature na javnim površinama suprotno svim dokumentima kako Vijeća Europe, tako i Europske unije. Europski parlament u rezoluciji od 2. travnja 2009. godine naglasio je kako u Europi kriva tumačenja povijesti mogu hraniti ekskluzivističku politiku i na taj način poticati mržnju i rasizam – naglašava se u priopćenju HHO-a te se dodaje:

– Hrvatski sabor 30. lipnja 2006. godine usvojio je Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine. Neosporna je činjenica da je najodgovornija osoba za te zločine bio upravo Josip Broz Tito. U skladu s tim, tražimo još jednom uklanjanje imena osobe koja na simboličnoj razini europske tradicije predstavlja suprotstavljanje istinskom demokratskom opredjeljenju.

Ključne riječi

Komentara 111

Avatar koroknait
koroknait
16:17 20.04.2012.

Nadam se da će na prosvjedu biti i puno više ljudi nego dosad. .......PODRŽIMO INICIJATIVU HHO...

OB
-obrisani-
12:56 21.04.2012.

bravo

OB
-obrisani-
16:02 20.04.2012.

bravo napokon odlicna vijest

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije