Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

HHO: Je li Josipović tražio da intervju ne vodi Čuljak nego Šprajc?

dijana čuljak šelebaj
15.01.2010.
u 17:06

Josipović je rekao da nitko nije ultimativno tražio da intervju ne vodi Dijana Čuljak. Dodao je da on sam smatra da bi bilo normalnije kad bi dnevnik i intervju vodio Šprajc, budući da raspolažu informacijom o tome da je Dijana Čuljak bila jedna od glavnih savjetnica u Bandićevu stožeru.

Zbog posljednjih događaja i sve učestalijih skandala na HRT-u, priopćenjem se oglasio i Hrvatski helsinški odbor. Priopćenje donosimo u cijelosti.

Stanje na HRT-u  već je mjesecima u središtu pozornosti hrvatske javnosti kako zbog političkih promašaja, tako i zbog financijskih (ne)prilika, a ponajviše zbog utjecaja različitih politika i političkih opcija na program HRT-a. HHO drži da ključ svih problema leži u takozvanome Vujićevu zakonu, donesenom za vlade Ivice Račana. Tim je zakonom ukinuta samostalnost civilnog društva u izboru članova Vijeća HRT-a,  a politici (Saboru)  vraćeno je pravo odlučivanja o izboru Vijeća, i to tako da 50 posto članova bira vlast a 50 posto oporba. Odbor stoga ponovno poziva Vladu da iz ladice u Ministarstvu kulture izvadi nacrt zakona koji je prije pet godina usklađen s međunarodnim institucijama te da ga uputi u zakonsku proceduru, čime bi se potpuno uklonila mogućnost da politika na bilo koji način utječe na rad HRT-a i vratila samostalnost odlučivanja struke na HRT-u.

Najnoviji događaj, koji se zbio u ponedjeljak 11. siječnja 2010., jasno govori o tome kako naši političari (zlo)rabe svoju političku poziciju. Naime, tog dana kasno navečer, vodstvo HHO-a dobilo je informaciju iz krugova bliskih HRT-u da je voditeljica dnevnika Dijana Čuljak od glavne urednice informativnog programa Hloverke Novak-Srzić tražila pomoć u dobivanju intervjua s novoizabranim predsjednikom Republike. Urednica je voditeljicu Čuljak obavijestila da šef Josipovićeva izbornog stožera Mirando Mrsić uvjetuje intervju time da Dnevnik ne vodi Dijana Čuljak. Glavna urednica nazvala je tada voditelja dnevnika Zorana Šprajca tražeći da on vodi Dnevnik. Šprajc je to odbio jer je smatrao da bi se time prekršili etički i profesionalni standardi novinarstva. Nakon toga urednica je rekla da će ona voditi dnevnik, na što Dijana Čuljak nije pristala i zaprijetila je javnim skandalom, u čemu je imala podršku dijela novinara i urednika informativnog programa. Nakon daljnjih konzultacija urednica je obavijestila voditeljicu Čuljak da Ivo Josipović ipak pristaje na intervju pa je on održan. Istu večer predsjednik HHO-a, I. Z. Čičak nazvao je novoizabranog predsjednika Josipovića tražeći objašnjenje. Josipović je rekao da se o tome nešto razgovaralo u njegovu stožeru, ali da nitko nije ultimativno tražio da intervju ne vodi Dijana Čuljak. Dodao je da on sam smatra da bi bilo normalnije kad bi dnevnik i intervju vodio Šprajc,  budući da raspolažu informacijom o tome da je Dijana Čuljak bila jedna od glavnih savjetnica u Bandićevu stožeru. U utorak prijepodne predsjednik HHO–a nazvao je voditeljicu Čuljak i ona  je energično demantirala tu tvrdnju rekavši kako nikada nije bila u Bandićevu stožeru, niti je imala bilo kakve veze s Josipovićevim protukandidatom Bandićem i njegovim stožerom.

Isti dan Vlatko Silobrčić, potpredsjednik HHO-a i bivši predsjednik Vijeća HRT-a, nakon nekoliko pokušaja da telefonom razgovara s Mirandom Mrsićem, direktorom izbornog stožera Ive Josipovića, poslao mu je e- poruku u kojoj ga je upitao je li istina da je on tražio od urednice Hloverke Novak Srzić da Dnevnik, u kojem bi se pojavio predsjednik Ivo Josipović, ne vodi voditeljica Dijana Čuljak. Direktor Mrsić se zatim javio telefonom i e-porukom u kojoj je tu informaciju demantirao. V. Silobrčić je zatim nazvao Hloverku Novak Srzić i pitao ju je li istinita informacija o takvu zahtjevu direktora Mrsića? Urednica Novak Srzić obećala je da će se javiti sljedećeg dana s odgovorom na to pitanje. Do danas se nije javila. Predsjednik HHO-a je razgovarao s voditeljem Zoranom Šprajcom koji je potvrdio da je urednica Novak Srzić tražila od njega da toga dana zamijeni voditeljicu Dijanu Čuljak, prema zahtjevu stožera Ive Josipovića.

HHO zahtijeva od Programskog vijeća HRT-a i drugih nadležnih službi temeljitu istragu te javno i hitno objavljivanje rezultata. Isto tako, tražimo od Programskog vijeća da zaštiti urednike i voditelje HRT-a od političkog utjecaja, stoji u priopćenju HHO-a koje potpisuje Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a.

Ključne riječi

Komentara 45

DU
Deleted user
17:41 15.01.2010.

Šta se pjenite vi iz HDZ-a vi ste prvi svuda postavljali svoje ljude i zahtijevali da na uredničkim mjestima budu hadezeovci. A u adeze su hlo i čuljak šta se bojite da će Josipović previše imati slobode ili ga mrzite jer od Tuđmana nemate svog predsjednik koji će na vaš mlin navoditi vodu. Pa možda da se zbilja počnete boriti protiv korupcije onda bi možda i zaslužili da dobijete predsjedničko mjesto.

KA
karamunja
17:42 15.01.2010.

Trazili ste pravdu, pravdu ste dobili. Iducih 5 godina ce nas vrli predsjednik potrositi za obracun sa neistomisljenicima.

AG
Agramer198
17:53 15.01.2010.

Predstavljamo vam: MONTY PYTHON FLYING CIRCUS !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije