Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija spašavanja

HGSS spasio Australca na Paklenici koji je visio na konopu

GSS na Paklenici
GSS/Pixsell
12.08.2013.
u 14:07

Uz njega je GSS spasio i jednu mlađu češku alpinisticu koja se također penjala u Paklenici

Uspješno je završena akcija spašavanja mlađeg australaskog turista koji je stradao nešto iza podneva u Paklenici na Anića kuku. Uz njega je GSS spasio i njegovu partnericu, mlađu češku alpinisticu. Mladić je teško ozlijeđen i visio je na konopcu do dolaska spasitelja HGSS-a, potvrdili su iz policije.

HGSS je u 12.05 sati putem Centra 112 dobio dojavu da se u stijeni Anića kuka u Nacionalnom parku Paklenica dogodila nesreća prilikom penjanja. Australsko-češki penjački dvojac zaputio se u smjer Kača gdje je u trećoj dužini na visini od oko 70 metara australski penjač pao te se pri tome ozlijedio i u nekoliko navrata gubio svijest.

Pokrenuta je akcija spašavanja u kojoj je sudjelovalo četvero dežurnih članova HGSS-a u NP Paklenica iz Stanica Zadar, Zagreb i Ogulin te još 7 članova Stanice Ogulin koji su boravili u kući HGSS-a u Starigradu Paklenici. Dolaskom ispod stijene Anića kuka spašavatelji su ustanovili gdje se unesrećeni nalaze te su stupili s njima u kontakt putem glasa. Dvoje spašavatelja popelo se do unesrećenih te viseći u stijeni saniralo ozljede.

Ekipa u podnožju pripremila je opremu i marinerovu nosiljku za podizanje do unesrećenog. Napravljeno je sidrište iznad unesrećenog koji je stavljen u nosila te u pratnji dvojice spašavatelja spušten po užetu u podnožje stijene. Tamo je transport preuzela druga ekipa koja je unesrećenog A.K. (20 godina) iz Australije spustila u dolinu do vozila hitne medicinske pomoći. Njegova partnerica iz Češke (24 godine) u pratnji spašavatelja po užetu je spuštena u podnožje stijene. Time je akcija je završila u 15:37 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije