Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poginuo na sv. iliji

Prizmić nakon stradavanja turista: RH mora prepoznati propuste

gss spašavanje (1)
Stipe Božić, Goran Gabrić
16.07.2012.
u 10:54

Slovenski turist već je peta žrtva Sv. Ilije unazad desetak godina, da bi se to spriječilo bitna je prevencija i mehanizmi kojima će se turiste "prisiliti" na to da ne podcjenjuju prirodu

Nakon pet dana iscrpljujuće potrage pripadnici HGSS-a pronašli su tijelo nestalog slovenskog planinara koji se uputio na uspon na Svetog Iliju na Pelješcu, javio je HGSS.

Tijelo je pronađeno na vršnom dijelu planine na području Kabla izvan putova na strmijem dijelu. Iz GSS-a poručuju da je slovenski turist Miroslav P. vjerojatno skrenuo s puta te se zaklonio na skrovitom mjestu od sunca.

Na tijelu nema vidljivih većih ozljeda pa se pretpostavlja da mu je pozlilo te je umro zbog bolesti, poručuju iz GSS-a. Točan uzrok stradavanja znat će se nakon očevida i istrage. Tijelo nesretnog slovenskog turista pripadnici HGSS-a spustit će s planine nakon očevida.

Slovenski turist već je peta žrtva Sv. Ilije unazad desetak godina, a pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić nakon njegova stradavanja iskoristio je priliku da upozori na neke propuste. 

– Najlakše bi bilo reći da je u ovom slučaju jedini krivac smrtno stradali turist, no HGSS kao dobar poznavatelj svjetske struke mora upozoriti da i Hrvatska mora konačno prepoznati i neke svoje propuste, ponajprije što se tiče prevencije – ističe Prizmić.

– Nesreće sa smrtnim ishodima na Sv. Iliji bile su gotovo redovite sve do prije šest godina. Ova je nesreća prva nakon što je HGSS u međuvremenu kvalitetno uredio i označio staze, osposobio i potencijalni vodički kadar, napravio helidrom za potrebe spašavanja na planini. Na Sv. Iliji napravljena su i obnovljena i dva skloništa, pa se može reći da nije ovog obimnog preventivnog djelovanja, da bi broj nesreća zasigurno bio znatno veći. O tom problemu HGSS kao nacionalni nositelj sigurnosti na takvim prostorima, već decenijama uporno upozorava – nastavio je Prizmić koji napominje da su planinarenje i izlazak u prirodu sve češći odabir turista i s obzirom na hrvatske ljepote, velik turistički potencijal. No, sa sobom nosi i neke sigurnosne rizike, koje treba otkloniti. 

HGSS u granicama svojih materijalnih i zakonskih mogućnosti aktivno radi na unapređenju sigurnosti, no ne može sve sam, bitno je istaknuti, smatra Prizmić.

Napominje da je HGSS prema  Zakonu o HGSS-u iz 2006. godine dobio odgovornosti, no izostale su neke odredbe i javne ovlasti koje bi obvezale turiste i posjetitelje tih prostora na pridržavanje naputaka i upozorenja HGSS-a i sigurno ponašanje. Također,  tim bi se zakonom trebala urediti kvalificiranija suradnja u vezi sa sigurnošću tih prostora između davatelja takvih turističkih usluga, turističke i lokalne zajednice i HGSS-a. Bez toga nema učinkovite sigurnosti i preventive, ali ni mogućnosti da se sigurnost financira kao turistički proizvod, zaključuje. 

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar Istinski Hrvat
Istinski Hrvat
12:07 16.07.2012.

Grozna sudbina da umreš vanka EU na balkanu umjesto doma u Europi..

KO
Kora
12:42 16.07.2012.

Svaka mu čast! Sa 68 godina uspeo se na vrh planine i tamo se (na vrhu!) odvojio tijela!

EN
EndemskaVrsta
11:32 16.07.2012.

Ponavlja se tragedija prouzročena - precjenjivanjem vlastitih sposobnosti, odnosno podcjenjivanjem opasnosti. Svaka čast izvanredno sposobnim momcima i djevojkama iz GSS-a, ali mislim da djeluju pomalo jednostrano - tj. premalo preventivno. Barem na Pelješcu, na prilazima Biokovu, Velebitu, otočkim stijenama... trebalo bi 'dramatizirati' upozorenja, jer je jednako dobro da onaj tko polazi u avanturu 'na svoju odgovornost' čini to zapravo o trošku hrvatskih poreznih obveznika, kao što nije dobro da se nešto više takvih navrijeme ne obeshrabri od upuštanja u pothvat kojem nisu dorasli! (Htio sam spomenuti da bi takva upozorenja bila i 'mandat' Hrvatske turističke zajednice, ali je tomu diletantskom 'pinka' društvancu svaki savjet uzaludan!)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije