Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeftini kvadrati

HEP-ovi stanovi: Kvadrat 1000 kuna! Ali samo za odabrane

hep
Goran Stanzl/Pixsell
13.11.2010.
u 10:17

Hrvatska elektroprivreda stambene kvadrate dobivene raznim kompenzacijama za sitan je novac davala i onima koji s tvrtkom nisu imali nikakve veze.

I dok Državno odvjetništvo istražuje malverzacije HEP-ovim stanovima, budući da je ta tvrtka vlasnik 300 nekretnina, ali u poslovnim su knjigama evidentirana samo 134, Večernji list doznaje detalje kako su ti stanovi iznajmljivani, odnosno prodavani. Bez ikakvih kriterija HEP je u posljednjih desetak godina te stanove iznajmljivao za, primjerice, samo 50 kuna mjesečno, neki su stanovi prodavani za samo 1000 kuna po kvadratu, a neki su bespravno useljeni ili su pak u njima već deset godina tzv. čuvari stanova, koji ne plaćaju ni kune najma!

Popusti direktorima

Uz DORH, HEP-ovim se stanovima u Zagrebu, Osijeku, Gospiću, Splitu, Velikoj Gorici... bavi i Porezna uprava, potvrdio nam je izvor dobro upućen u poslovanje tog javnog poduzeća. Prema HEP-ovoj odluci o prodaji, neki su stanovi uz 30-40 % popusta prodavani raznim direktorima i njihovim zamjenicima u tom javnom poduzeću. No, jeftinih HEP-ovih stanova domogli su se, kako je još prije izjavio direktor te tvrtke Leo Begović, i oni koji s tvrtkom nisu imali baš nikakve veze.

Prozvani revizor

HEP je pak do tih stanova došao kompenzacijom, uglavnom od građevinskih tvrtki koje su u zamjenu za neplaćenu struju tom poduzeću davale stanove i garaže. HEP iz stanova kani iseliti bespravno useljene stanare, dakle one koji na te stambene kvadrate nisu imali nikakva prava, a ostale stanove kani provesti kroz poslovne knjige i riješiti pitanje cijene najma. Muljaže HEP-ovim stanovima otkrivene su nakon što je u tom javnom poduzeću provedena izvanredna revizija. Obavila ju je tvrtka Zgombić&Partneri. Tu se revizorsku tvrtku, pak, u anonimnom pismu objavljenom na stranicama najvećeg HEP-ova sindikata (Hrvatski elektrogospodarski sindikat) optužuje da joj je Leo Begović posao dodijelio bez natječaja, iako je reviziju već bio proveo Deloitte, te da su Zgombić&Partneri suradnici njemačkog RWE-a, koji je zainteresiran i za kupnju HEP-a bude li se išlo u privatizaciju. Leo Begović to demantira te tvrdi da je zahvaljujući reviziji Zgombić&Partnera, kojom su otkrivene nepravilnosti u HEP-u koje su promaknule Deloitteu, uspio uštedjeti milijunske iznose.

Komentara 43

ST
Stric
13:32 13.11.2010.

Znači drugovi su zamračili 166 stanova i platili ih 1000 kuna po kvadratu. Sad će slavko stečajko počet prozivat špijunčine koji su se usudili dirnuti u PARTIJU.

Avatar pupoljak
pupoljak
10:54 13.11.2010.

A tko je nama, sitnozubima, kriv što nemamo rodijake u zajedničarskim redovima? Ili što smo pre glupi da tu zajedničarsku bratiju, već jenanput, strpamo iza rešetaka, pa neka se \'lade. Trećeg nema.

FE
Felicijen
17:17 13.11.2010.

Ti raznorazni mravci će pojesti HEP do kraja a mi ćemo i to morati platiti. Kao i uvijek....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije