Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGOVOR

HEP će TLM-u i dalje isporučivati struju po povlaštenoj cijeni

TLM (1)
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
10.05.2010.
u 19:20

Prema toj novoj formuli najviša cijena električne energije, koja se veže uz cijenu aluminija, ne može biti viša od cijene proizvodnje struje iz sustava HEP-a, a najniža ne može biti niža od 62 posto te cijene.

Ni šef HEP-a Leo Begović ni predstavnici konzorcija Adrial, vlasnika šibenskog TLM-a, kako doznajemo, danas nisu imali primjedbe na tekst dogovorenog ugovora o isporuci struje TLM-u, odnosno mostarskom Aluminiju.

Za razliku od starog ugovora koji je raskinut jer je bio štetan za HEP (prema USKOK-ovu istražnom nalogu šteta je 600 milijuna kuna), u novi su uvedene granice koje određuju najveću i najnižu cijenu struje za TLM tj. Aluminij Mostar, ali cijena električne energije i dalje će za TLM biti povlaštena.

Prema toj novoj formuli najviša cijena električne energije, koja se veže uz cijenu aluminija, ne može biti viša od cijene proizvodnje struje iz sustava HEP-a, a najniža ne može biti niža od 62 posto te cijene. Ako se uzme da je ukupna cijena proizvodnje struje oko 45 eura za MWh, to znači da cijena megavatsata ne bi smjela biti viša od tog iznosa niti manja od 27,9 eura.

Taj ugovor sad ide na blagoslov Skupštini HEP-a, odnosno ministru Đuri Popijaču jer je on šef toga tijela, i Nadzornom odboru. Dobije li zeleno svjetlo, trebao bi biti potpisan za 10 do 15 dana. Čelnici HEP-a, doznajemo od upućenog izvora, na jučerašnjem sastanku izrazili su želju za nastavkom suradnje s TLM-om, a konzorcij Adrial i dalje stoji pri tome da bi vratio TLM državi i tražio povrat 50 milijuna eura koje su, tvrde, uložili u TLM ako bi HEP kojim slučajem odustao od potpisivanja ugovora o isporuci struje TLM-u.

Komentara 13

OB
-obrisani-
22:44 10.05.2010.

Iz HE koju je izgradio TLM, dopuna

OB
-obrisani-
12:55 11.05.2010.

a kaj bi drugo???????????? culi smo jucer u otvorenom kad je sprem rekao: tako rade svi i onda poceo nabrajat zemlje ukljucujuci i njemacku, i dalje veli: bez te struje TLM placao bi preko posrednika 10-15% vecu cijenu tog istog aluminijuma.

OB
-obrisani-
22:43 10.05.2010.

A što drugo mogu??? Ugovor je ugovor i mora se ispoštovati, ili će netko platiti odštetu samovoljnim raskidom, a to može biti samo država. Ili možda da TLM-u država vrati s kamatama iznos od 62 milijuna njemačkih maraka koje mumu je oduzeo 1993-e. Ili da mu HEP isplati svu prodanu električnu energiju koju je izgradio TLM te je prepustio HEP-u.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije