Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslije odbijenice

HEP će ponovno tražiti više cijene struje

hep
Arhiva VL
30.07.2010.
u 19:30

Kako je Vlada odbila 10-postotno poskupljenje električne energije, HEP-ove investicije u nove elektroenergetske objekte bit će sporije.

Mjesecima se govorilo o poskupljenju struje, postoci su varirali od 10 do 17 i više, a i sama premijerka bila je najavila da nas očekuje znatno poskupljenje električne energije, ali od viših cijena zasad ništa. Iako je Ministarstvo gospodarstva, pošto je Hera HEP-u odobrila 10-postotno poskupljenje, Vladi predložilo za toliko više cijene struje, premijerka je to odbila jer je HEP u prvom tromjesečju imao dobit od gotovo milijardu kuna i riješio je sve obveze prema dobavljačima.

HEP je više cijene tražio jer prema odluci Vlade do 2020. godine u nove elektroenergetske objekte mora uložiti tri milijarde eura, a da bi dobio milijardu eura kredita, mora imati milijardu kuna dobiti. Budući da im je povećanje cijene struje odbijeno, iz HEP-a sada odgovaraju kako će investicijski ciklus možda trajati i dulje nego da je korekcija cijena bila odobrena.

Također kažu kako nisu dobili nikakvu službenu obavijest o razlozima Vladina odbijanja zahtjeva za višim cijenama, ali da nizom mjera nastoje racionalizirati poslovanje. No HEP od poskupljenja ne odustaje i u tom javnom poduzeću kažu kako će, kada se za to stvore uvjeti, Vladi ponovno poslati zahtjev za višim cijenama koji može biti isti ili manji od odbijenih 10 posto. Kad se Hrvatska usporedi s okruženjem, jeftiniju struju imaju samo Francuska, Srbija, Slovenija i Bugarska.

Ključne riječi

Komentara 6

MU
muthafka
19:38 30.07.2010.

pokazalo se da hep može poslovati sa dobiti samo je trebalo zatvoriti mravka!! sada neka mravak vrati sve pare koje je sjebo, neka kalmeta vrati što je sa hep-om pronevjerioi može struja pojeftiniti za 10%! i bude li hep nastavio poslovati na ovaj način neće mu ni trebati krediti, sami će moći zatvoriti financijsku konstrukciju! samo da mravak ostane u buhari!

DU
Deleted user
19:41 30.07.2010.

HEP već dugo \"sanjari\" o njemačkoj cijeni struje koja je, u gruboj računici, dvostruko skuplja od trenutne hrvatske cijene. Ilustracije radi, 10 kWh dnevno koliko potroši prosječno hrv. domaćinstvo stoji na kraju mjeseca tristotinjak kn uključivo PDV i sve ekološke takse i troškovi očitavanja, a dakako da precizna cifra ovisi o ritmu dnevne/noćne potrošnje. I HEP vrhuška \"sanjari\" da se taj prosječan račun na kraju mjeseca podmiri s novčanicom u protuvrijednosti 100 eura što bi \"njima omogućilo obnovu elektroenerg. objekata\", kako glasi službeno blabla. U krutoj životnoj zbilji, pljačka je prioritet i ne ostane novca za nove energ. objekte (od osamostaljenja izgrađena teškom mukom samo mala HE u Gorskom Kotaru). Vrhuška HEP-a pak prima plaće preko satelitske firmice, specijalno osnovane za tu svrhu da isplatne liste managera ne bi vidjeli obični držači kombinirki i činovnici u HEP-u.

OB
-obrisani-
23:27 30.07.2010.

Prije 5 mjeseci otvorila se nova prilika da se izvučete iz financijske krize. Ta prilika je www.gdi-wealth.ws. Ova web stranica pomogla je više od 400 ljudi da se spase od \"propasti\", tj. bankrota, a neki od njih ne samo da su se oduprli krizi, već su i osigurali mjesečne prihode veće od 8000 kuna! Ukratko, www.gdi-wealth.ws je pomogao mnogima da promijene svoj život. Zašto ne bi i VAMA?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije