Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo u ponudi

Helikopterima u Dubrovniku ne lete samo šeici i moguli

helikopter
Zvonimir Pandza/Vecernji list
27.08.2012.
u 13:05

Vožnja 15-ak minuta stajat će vas stotinjak eura, ili manje ako vas je više. Kako bi gosti došli do crvenog jezera na ekskluzivnu večeru, organizacija mora biti besprijekorna, na najvišem nivou

Na pitanje može li Dubrovnik živjeti od turizma i mirno spavati Igor Kolovrat i ja imamo suprotne odgovore. Ja sam za usporedbu s Veronom, Salzburgom ili Venecijom, a on tvrdi da je to zastarjelo. Sa svojom tvrtkom Kilovat Media iz Zagreba Kolovrat je zamislio projekt Go Croatia, u koji bi se trebali udružiti brojni turistički subjekti u Hrvatskoj, u prvom redu oni koji žele ne samo privući najzahtjevniju i najbogatiju klijentelu nego biti u stanju takvima doista pružiti i vrhunsku uslugu, bilo kakvu, bilo kada i na bilo kojem mjestu.

Ekskluzivna ponuda

Da je po njegovu, on bi u Hrvatskoj vjerojatno smjesta legalizirao sva grešna zadovoljstva zbog kojih gosti prepunih džepova sada odlaze u Crnu Goru.

Ipak, da ne biste stekli pogrešan dojam, treba naglasiti da je Kolovratu glavno oružje u poslu u prvom redu luda mašta kojom uspijeva preduhitriti ekstravagantne želje svojih gostiju. Jedna od ludorija na kojima trenutačno radi jest viseća platforma iznad Crvenog jezera na kojoj bi posluživao ekskluzivne večere, ali isključivo od domaćih jela iz kraja oko Imotskog.

Projekt Go Croatia razvio se od želje da se na što više načina ugosti gostima kafića Casablanca i noćnog Culture Cluba u Revelinu u kojima je Kolovrat suvlasnik, odnosno poslovni partner s idejama, ali i jatom hostesa. Ja sam mu otvoreno rekao da ovih dana spavam preko puta Revelina te da neće dobiti suosjećanje pričama kako mu u četiri, pet ujutro policija dolazi utišati glazbu koja tutnji i kroz debele zidine.

Ali, zato me je u srijedu, na zemljanom terenu na Gospinu polju u Dubrovniku, pokraj helikoptera koji su čekali malu grupu novinara, dočekao Semir Hasić, poznatiji kao Sammy, doktor harmonike i glazbe iz Zenice s diplomama europskih akademija. On je omiljen kod Kolovratovih klijenata, podjednako arapskih šeika i ukrajinskih mogula, a ovaj put pozvan je samo zato da bi meni svirao – Bacha. A to Sammy radi čudesno. Uostalom, kad raširi mijeh svoje harmonike, tamo se svaki put i ukaže upravo slika mog, a i njegova najdražeg skladatelja.

A put dubrovačkog neba digli su nas Vlaho Marić, vlasnik Helimaxa, jedine hrvatske privatne tvrtke za helikopterske letove, obuku i druge uz tu letjelicu zamislive avanture, i njegov kolega Milaim Šukaj.

Obojica su vještinu naučili još na akademiji JNA, a usavršili u najtežim ratnim uvjetima kao piloti mladog Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Oni su trenutačno glavni Kolovratovi asovi i aduti, jer kako ćeš, primjerice, nekoga iz Dubrovnika odvesti na večeru iznad Crvenog jezera, nego helikopterom.

Pravi zanesenjak

Ali, da biste se na petnaestak minuta pretvorili u pticu i gledali Božjim okom na jedinstveni grad i njegovu čudesnu okolicu, ne trebate biti ni šeik ni mogul, a ni Todorić.

Štoviše, takvi ionako na svojim jahtama imaju veće ptice. Helimaxovi helikopteri američke marke Robinson, s pilotima koji ulijevaju apsolutno povjerenje, dižu vas u nebo za sto eura, pa i manje ako vas je više.

A da Kolovrat sve to radi u prvom redu zbog vlastite zabave, uvjerio sam se nakon leta, kada je svog partnera Marića poput dječarca žicao da i njega povede na let do baze u Čilipima. Nisam imao srca reći mu da sam baš ja to isto htio zamoliti, jer sam znao da bi mi udovoljio. Zanesenjak kakav je možda i uspije u ovom poslu.

Uvijek sam se, naime, pitao kako Hrvati mogu biti uspješni u turizmu ako većina njih sami vrlo rijetko iskuse kako je to biti turist na svjetskim destinacijama. Kolovrat nema taj problem. On drugima nudi samo ono u čemu će i sam uživati.

Ključne riječi

Komentara 7

DO
downunder
13:40 27.08.2012.

worldwizards a do 70tih si bio rasni Trebinjac kojega su preskolovali da nosi pjate svabima i ostalim gostima po dubrovackim hotelima

DU
Deleted user
14:05 27.08.2012.

@downunder, ahahaa, pa brisu supci, valjda ih boli istina. moji su sa peljesca, moj otac je rodjen u dubrovniku, otac mog oca je rodjen u dubrovniku. svi moji su zivjekli (i zive) vec 500 godina u DUBROVACKOJ REPUBLICI. ili na peljescu ili u dubrovniku.znam imenom i prezimenom a ne u nekoj nepostojecoj hrvatskoj bili austrougarski konjusari ili ugarski sluge i kulaci moji su svi ili bili pomorci (ko i ja) ili obradjivali SVOJU zemlju ili SVOJE vinograde a ne kopali za kuena hedervarija. upala vam sjekira u med ko i jugoslavenima. ne bi se znalo za navodnu hrvatsku bez dubrovnika (a i dalmcije)

DU
Deleted user
13:36 27.08.2012.

a zasto vi po zagrebu pravite racun bez krcmara. dubrovnik ovo dubrovnik ono. pa nije va mdubrovnik "babova" prcija niti vam je dubrovnik ostavio franjo tahi... pitaju li se dubrovcani za sto.. ja recimmo, osobno ko peljescanin i dubrovcanin samsam za referendum o samostalnosti dubrovnika,za dubrovacku republiku, moze li to, za promjenu pa vi onda onda vozite dudeka i regicu po gruntovcu helikopterima a nas ostavite na miru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije