Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitka s morh-om

Helikopter pao na Vinkovčanku: Tražimo istinu i milijun kn odštete

zlatko perišić
Goran Ferbežar/Pixsell
13.07.2013.
u 14:00

Tim novcem želim osigurati djeci školovanje i da im ostane nešto što će ih podsjećati na majku - kaže Perišić

Zlatko Perišić iz Vinkovaca već šest godina vodi bitku s MORH-om oko odštete, ali i da bi doznao istinu o smrti svoje supruge Ljubice, koja je poginula 9. srpnja 2007. kada je u vukovarskoj vojarni na nju pao vojni helikopter Mi-8 dok je odvozio vojne uzvanike koji su nazočili pokopu vukovarskog heroja Marka Babića. Ljubica Perišić, časnica HV-a i pripadnica saniteta, stajala je s vozačem uz sanitetsko vozilo, kako to propisi i nalažu, dok se helikopter polagano dizao u zrak, ali se odjednom počeo nekontrolirano okretati te se nakon nekoliko sekundi stropoštao na tlo i zahvatio sanitetsko vozilo, upravo na mjestu gdje je stajala Ljubica Perišić. Tada su poginule tri osobe.

- Rekli su mi da je umrla sutradan, ali ja to ne vjerujem jer s takvim ozljedama glave nije mogla dočekati sutrašnji dan. Nisu mi dopustili da je vidim te večeri, ali ni poslije. Do dana današnjeg nisam dobio obdukcijsko izvješće ni otpusno pismo iz bolnice pa mi to govori kako se nešto od mene taji. U službenu verziju nesreće kako je za pad helikoptera kriva nekakva spužva koju su mehaničari na svoju ruku ugradili u upravljački mehanizam, ne vjerujem. MORH kaže kako je neosporno na njima krivnja, ali nikako mi ne žele reći tko je točno kriv. Nisu ona četiri mehaničara mogla ništa napraviti bez znanja njihovih nadređenih. Bio sam u vojsci i znam kakva je vojna hijerarhija. Oni jedino tvrde da je helikopter pao, ali zašto je pao, ne daju odgovor iako sam čuo da je prije pada bilo nekih sumnjivih radnji - kaže Zlatko Perišić.

Zlatkovi i Ljubičini blizanci Vedrana i Petar (danas 16-godišnjaci, ona je upisala veterinarsku, a on medicinsku srednju školu i dobri su učenici) bez majke su ostali deset dana prije svoga desetog rođendana. Djeca ga potiču, kaže Zlatko, da ne odustane od svoje borbe. Od MORH-a su dobili po 220 tisuća kuna za duševne boli izazvane gubitkom majke, supruge i kćeri, ali je Perišić podnio zahtjev i za izgubljenu supruginu plaću do kraja njezina radnog vijeka.

– Riječ je o milijun kuna odštete, što bi Ljubica primila da nije poginula. Tim novcem želim osigurati djeci školovanje i da im ostane nešto što će ih podsjećati na majku. Trebali su nam isplatiti i kamatu od 60 do 90 tisuća kuna, ali su se žalili na tu, do sada jedinu presudu, pa je predmet još na Županijskom sudu u Vukovaru i pitanje je kada će se sve to okončati – kaže Zlatko Perišić.

Iako su obećali, iz MORH-a nismo dobili odgovor na upit o odšteti obitelji Perišić.

>>U padu helikoptera poginulo 19 osoba. Stradala i djeca?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije