Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeremić prijeti

Heinz Wilhelm: Srbija ne smije ometati ulazak Kosova u UN

jeremic
Davor Puklavec/Pixsell
31.01.2013.
u 09:10

Kosovo je daleko od članstva u UN, a eventualni pokušaj kosovskih vlasti da od Glavne skupštine UN zatraže prijem bio bi neuspješan, kaže Jeremić.

Njemački veleposlanik u Beogradu, Heinz Wilhelm po drugi je put unazad desetak dana spomenuo mogućnost ulaska Kosova u UN, a u intervjuu beogradskoj Politici jasno je rekao kako se od Srbije očekuje da ne blokira ulazak Kosova u UN.

- Na kraju će se ipak nametnuti zahtjev Prištine koji mi poduporemo - Srbija ne bi trebala blokirati članstvo Kosova u UN - rekao je Wilhelm dodajući kako Srbija \"u krajnjoj liniji i ne može blokirati ulazak Kosova u UN jer ako Kosovo jednog dana podnese takav zahtjev o tome na prijedlog Vijeća sigurnosti odlučuje Glavna skupština UN\".

Pojasnio je kako suglasnost Srbije s članstvom Kosova u UN \"nije uvjet koji je postavljen srpskim vlastima\".

S druge strane, trenutni predsjedik Glavne skupštine Vuk Jeremić koji je ovih dana u Beogradu, nastavlja sa svojim prijetnjama kako Kosovo neće u UN dok je on na čelu Glavne skupštine.

- Kosovo je daleko od članstva u UN, a eventualni pokušaj kosovskih vlasti da od Glavne skupštine UN zatraže prijem bio bi neuspješan. Bilo bi dobro kada bi, bez odluke Vijeća sigurnosti UN, Priština to pokušala jer bi to završilo tako što bi za deset godina gurnulo razmatranje o tome, i ja bih volio da oni to pokušaju, jer sam siguran da bi se Priština tada ozbiljnije posvetila razgovorima s Beogradom, nego što je do sada to bio slučaj. Kosovo je daleko od UN i nema načina da se ono približi UN dok takvu odluku ne donese Srbija - tvrdi Jeremić, prenosi agencija Beta.

>>Srbi poručili da ne žele živjeti u neovisnom Kosovu

 

Komentara 5

CR
crocro
09:32 31.01.2013.

Ujedinjeni narodi neće pitati srbiju kada će Kosovo ući u UN. Vuk jednosvano misli da je on glavni čovjek na svijetu io predsjednik svih država svijeta s neograničenim mogućnostima. Niti slovenija može zaustaviti proširenje EU, odnoso može pokušati i osramotiti se, a niti srbija može zaustaviti svjetski proces primanja novih država u članstvo, odnosno može pokušati i osramotiti se. To su preveliki procesi da bi takvi pojedinici malih državica imali moć. Ali najmanje pasmine psići, najviše laju i najviše ujedaju. A kada mu se "tele" od psa okrene ovi se skamene od straha. Prema tome, psi laju, karavane prolaze. Ali isto tako se može dogoditi da srbija neće ući u EU i da ispuni sve zadaće tehničke naravi, ako u krajnjoj instanci ne prizna Republiku Kosovo. A to može trajati i 100 godina, čak je moguće da Kosovo prije uđe u EU od srbije. Kako glavne silnice budu strujale, tako će se prilagođavati i periferija.

TH
thekurcula
10:07 31.01.2013.

Nemačka nema čak ni stalno mesto u Veću bezbednosti UN pa je šaljivo kad oni nešto nekome naređuju šta mora a šta ne sme u vezi rada UN:))) Osim toga, uticaj u UN sve više preteže na stranu onih sila koji su protiv kraše Kosmeta od Srbije, dakle Rusija i Kina. Tako da se sve ovo čini kao nekakva trka sa vremenom! Ako Srbija izdrži dovoljno dugo pritisak odlazeće sile (Amerike), nema ništa od krađe Kosmeta jer kad se odnos sila poravna, a to je u skoroj budućnosti, taj će proces biti završen.

SR
srbujanovska
11:56 31.01.2013.

smije ali bi tom prilikom ona bila fakticki dalje od europske unije, mislila sam da je srbija dobar susjed u proslosti, stalno sa cula price od starijih osoba dá nije uvjek bilo tako,kada razmisljam da doista i bosna ,i kosovoovo a donekle i hrvatska ima prepreka od strane srbije za integrisanje u eu a prije i u Nato, nda vidim da srbija i nije susjed koji obecava dobro,ona se bezglavno navigira na rusiju,pa eu, ali ne i za Nato ,stoga ce ostati trajno prepreka susjedima barem dok kosovo ne udje u Nato isto tako i Bosna,sto i jeste interes Hrvatske..a kuda ce srbija?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije