Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prepucavanja

Hebrang uzvraća: Mislio sam da je Josipović klavir, ali on je truba

hebrang
Davor Puklavec/PIXSELL
20.05.2010.
u 14:18

Inače, Josipović u svom priopćenju kaže da predsjednik RH ima ustavnu dužnost brinuti se o ukupnom funkcioniranju države pa u okviru toga i politički progovarati o pojavama koje ne smatra dobrima za Hrvatsku.

Nisam tenor nego bas-bariton i osobno sam mislio da je predsjednik Ivo Josipović klavir, ali on je truba - odgovorio je Andrija Hebrang na priopćenje iz Ureda predsjednika RH koje je bilo komentar HDZ-ove konferencije za novinare održane jučer u Saboru.

Na upit kako to da HDZ sada hvali bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, Hebrang je dodao kako preko njegovih usta ime Stjepana Mesića nije prešlo mjesecima, ali da je činjenica da je HDZ-ovo biračko tijelo prije isteka njegova mandata govorilo da će još žaliti za Mesićem.

Inače, Josipović u svojem priopćenju kaže da predsjednik RH ima ustavnu dužnost brinuti se o ukupnom funkcioniranju države pa u okviru toga i politički progovarati o pojavama koje ne smatra dobrima za Hrvatsku.

U priopćenju zato piše da će predsjednik nastaviti kritički promišljati hrvatsku političku scenu.

Smiješne političke diskvalifikacije koje je na posljednjoj novinskoj konferenciji izrekla skupina HDZ-ovih dužnosnika prerasla je već "od tri pjevača u mali zbor" što pokazuje određenu političku nervozu koja se očituje u svađama proizašlim iz nemoći rješavanja naraslih problema u državi.

Predsjednik Republike Hrvatske neće biti dio svađa nego će nastaviti raditi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima za dobrobit Republike Hrvatske.

Komentara 293

OB
-obrisani-
22:14 20.05.2010.

Zar ovaj bariton od Hebranga nije prosto izviždan na predsjedničkim izborima? I nije li obećao da njegov bariton više neće škripati jer će se povući iz politike? Što onda čeka, zašto i dalje škripi?

udari šefa
00:40 21.05.2010.

u redu je ljudi, sve je uredu...

Avatar M O L O T O V
M O L O T O V
22:14 20.05.2010.

Jučer, 19. svibnja, je Zastupnički dom rumunjskog Parlamenta izglasovao Zakon o lustraciji, čime se ova zemlja pridružila još nekim drugim europskim zemljama kao što su Poljska i Njemačka, a koje su već poodavno pravno regulirale to pitanje. Odluka je u parlamentu donesena sa 203 glasa za i samo 40 protiv. Zakon obuhvaća vodeće ljude Rumunjske komunističke partije i visoke dužnosnike u državnim službama i pravosuđu, od aktivista u propagandi do osoba u diplomatskim i konzularnim predstavništvima, od partijskih sekretara do vojnih zapovjednika. Osobe na koje bi se Zakona o lustraciji mogao odnositi se moraju u roku od 30 dana od stupanja na snagu o tome pismeno očitovati, a ako se utvrdi da se zakon stvarno na njih i primjenjuje ne će se moći kandidirati na niz političkih i rukovodećih funkcija u razdoblju od pet godina. Bilo bi normalno da se ovu vijest s više podrobnosti može pročitati u \"velikim\" hrvatskim medijima, no u trenutku pisanja ovoga priloga nismo uspjeli na Internetu naći ni jedan članak na ovu temu a da je na hrvatskom jeziku. Našim medijima pak možda bi bilo najbolje početi pisati na sjevernokorejskom, jer u svakom slučaju čini se da im taj svjetonazor najbolje leži. /hakave.org Lustracija je pojam kojega su svojedobno stari Rimljani koristili za naziv ceremonijalnog čišćenja ili pomirenja, koji je bio važan dio njihovog vjerskog kulta. Bilo je to potrebno i nakon događanja, kao što su krvoprolića, babinja i dodiri s pokojnikom i slično. Trenutno ovaj pojam se koristi za uklanjanje osoba iz javnoga političkog života koji su bili aktivni u službi totalitarnih režima kao primjerice denacifikacija poratne Njemačke ili nakon pada realsocijalističkih režima. U Hrvatskoj još nije donesen pravni okvir ili zakon o lustraciji. Svrha bi bilo spriječavanje bivših nositelja visokih dužnosti u komunističkoj partiji, te UDBI ili KOSu da i danas budu nositelji vlasti, imaju visoka politička mjesta u državi ili rade kao urednici ili novinari. U drugim zemljama bivšeg istočnoga bloka, kao što su to Češka, Slovačka, Istočna Njemačka, Poljska, Mađarska, Bugarska, Makedonija i Albanija, ovaj pojam opisuje provjeru državnih službenika i drugih osoba javnog života na temelju bivših tajnih arhiva na moguću suradnju s komunističkim tajnim službama i sigurnosti. Lustracijski zakon ima i Srbija. Češka je objavila i popis od gotovo tisuću bivših špijuna komunističkog režima. Ako se za nekoga utvrdi da je surađivao i da se okoristio tom suradnjom, oduzet će mu se javne funkcije. Kod lustracija se u prvom redu radi o načinu da se takve ljude javno moralno prikaže kao osobu koja nije dostojna djelovati u javnosti. Uglavnom je moralna osuda. Tim osobama se ne brani raditi bilo koje poslove, samo da ne mogu više obnašati nijednu javnu dužnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije