Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srčani problemi

Hebrang: Tvoja smrt pokazuje da ova zemlja ide pogrešnim putem

brodarac (1)
Dino Stanin/Pixsell
13.07.2011.
u 09:23

Sprovod Đure Brodarca biti će u petak, 15. srpnja, u 17 sati na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku. Bivši župan sisačko-moslavački preminuo je jutros u 8.25 sati u bolnici u Osijeku

General Đuro Brodarac preminuo je u 8.25 sati u bolnici u Osijeku, gdje je dan prije zbog srčane aritmije dovezen iz osječkog zatvora. Stanje mu se zakompliciralo oko ponoći, kada je imao, neslužbeno doznajemo, septični napad te je s Odjela kardiologije premješten u Jedinicu intenzivnog liječenja i spojen na respirator zbog otežanog disanja. Brodarcu je pozlilo u utorak u 7.40 sati u ćeliji.

>> U politici od rane mladosti, tri mandata župan, tri zastupnik

Saslušavanja nastavljena

– Dobio je napad i počeo se tresti na krevetu. Kad je Hitna pomoć u 8.05 sati stigla, sjedio je na stolcu i bio dezorijentiran – kaže Tomislav Cvitanušić, upravitelj Zatvora u Osijeku, u kojem je Brodarac bio od 21. lipnja. Da ga se pritvori, odlučio je osječki Županijski sud, gdje je pokrenuta istraga protiv Brodarca, Vladimira Milankovića i Drage Bošnjaka, zbog ubojstva 31 i mučenje 38 civila srpske nacionalnosti tijekom 1991. i 1992. godine u Sisku. Nakon što je doveden u pritvor, pregledao ga je liječnik, zdravstveno mu je stanje ocijenjeno urednim, a za povišen krvni tlak i dijabetes propisana mu je terapija i kontrola. Na sudu su nam kazali da se istraga protiv pokojnog Brodaraca obustavlja, a protiv Milankovića i Bošnjaka nastavlja pa su i saslušavali svjedoke.

>> Šeks: HDSSB-ovci su lešinari koji zlorabe smrt Đ. Brodarca

– Sabor je u znak pijeteta prema pokojnom generalu prekinuo sjednicu, dok se ovdje i dalje saslušavaju svjedoci koji terete Đuru Brodarca, umjesto da se barem na jedan dan prekine ta sramotna istraga – kazao je Brodarčev odvjetnik Petar Šale, prozvavši s drugim Brodarčevim odvjetnikom Željkom Dumančićem pravosudni sustav. – Pritvor je posljednja stvar ako se može primijeniti kućni pritvor – rekao je Šale. Klijenta je posljednji put vidio u ponedjeljak, a izgledao mu je vrlo loše i žalio se da zbog vrućine ne spava. Šale kaže da su na početku postupka sudu predali medicinsku dokumentaciju iz koje je “nedvojbeno utvrđeno kako Brodarac ima tlak od 180 sa 110 te da je šećeraš koji prima više od 12 lijekova”.

U ćeliji šestero ljudi

– Strpali su ga u ćeliju od šest metara sa šestero ljudi na 45 stupnjeva. Sva odgovornost za ovo ubojstvo pada na državu i sustav kažnjavanja jer u ovako neljudskim i nehumanim uvjetima držati nacionalne heroje zaista je sramotno. Mislim da ni pokojni Đuro nije bio sretan što je sudjelovao u stvaranju ovakve države – poručio je Šale. Odvjetnici čekaju rezultat obdukcije i medicinsku dokumentaciju, nakon čega će zatražiti vještačenje.

O eventualnim tužbama odlučit će generalova obitelj. U zatvoru tvrde da su Brodarcu više puta nudili jednokrevetnu sobu, što je odbio:

 – On je po naravi bio društven i nije želio biti sam. U sobi je imao ventilator i mjerač za tlak i šećer. Nije se žalio na zdravlje – rekao je Cvitanušić. Isto kaže i ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Branko Peran, napomenuvši da je Brodarac bio s još petoricom u ćeliji veličine 20 četvornih metara.

Kad dobije sva izvješća, Peran kaže da će se napraviti nadzor. Cvitanušić ne skriva da su zatvori prenapučeni – kapacitet je 120, a trenutačno je tamo 217 osoba. Spava se i na podu.

– Pitajte nekog drugog je li naš Đuro umro zbog uvjeta u zatvoru koji su bili neprimjereni njegovu zdravlju – rekao je Brodarčev zet Tomislav Rakovac. Na obiteljskom imanju Brodarčevih u Vurotima kod Siska zatekli smo unuku Đ. Brodarca koja nam je kroz suze kazala da je obitelj u šoku, da su roditelji u Osijeku i da nemaju komentara.

>> Dinko Burić: Krv Đure Brodarca na rukama je HDZ-a

 “Tragedija je hrvatske države da ti, branitelj, general i junak Domovinskog rata bolestan ulaziš u hrvatski zatvor s lisicama na rukama. Tvoja smrt pokazuje da ova zemlja, koju smo zajedno stvarali, ide pogrešnim putem. Tvoje ime u srcima svih domoljuba ostaje neokaljano! Hvala ti, neka ti je laka hrvatska zemlja kojoj si sve dao, a ona ti se nije odužila”, napisao je u knjigu žalosti Andrija Hebrang.

Premijerka Kosor nije htjela komentirati Brodarčevu smrt, ljutito rekavši da joj je već dosta zahtjeva da komentira sve što se događa.

Ministar zdravstva Darko Milinović nije pokrenuo istragu o smrti Đure Brodarca u osječkoj bolnici već, kako nam je rekao, unutarnja bolnička kontrola treba ispitati jesu li učinjeni svi nužni medicinski postupci.

Ključne riječi

Komentara 911

AD
adan
11:44 13.07.2011.

Najveći vijenac i svijeću očekivati je od gđe Solar.

JA
japa
12:21 13.07.2011.

Alaj ovaj Šale dobro udara u domoljubnu žicu.......

BE
belizar
12:21 13.07.2011.

letnica...ništa je ne seciram...to je gotovo pravilo, kod ovakivh \'domoljuba\' i \'velikih hrvata\' da ne znaju svoj jezik kako spada. p.s. uostalom, ne budeš me ti s kosova (ako jesi iz letnice) učio hr pravopis.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije