Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Heather Mills

Heather Mills: Veganstvo je moja filozofija, dalo mi je novu šansu

Heather Mills (1)
Foto: Goran Jakus/Pixsell
1/7
15.10.2011.
u 09:00

Vegani nisu prljavi hipici koji zobaju rižu. Zahvaljujući prelasku na veganstvo, spasila sam koljeno od infekcije te izbjegla još jednu amputaciju, kaže Heather Mills

Manekenka život koje je promijenila teška prometna nesreća u kojoj je ostala bez potkoljenice, humanitarka i paraolimpijka te bivša supruga Paula McCartneya Heather Mills u Mercatoru u Zagrebu promovira novu liniju veganske hrane – Redwood proizvode. No bivša manekenka, osim što vodi vrlo aktivan javni i sportski život, objavila je i knjigu veganskih recepata "Ljubavni zalogaji". A u Zagrebu stanovnike metropole savjetuje o veganskoj prehrani te i sama kuha.

Nesreća kao prekretnica

Ovo nije prvi put da je Heather Mills posjetila Hrvatsku jer je svoj doprinos našoj zemlji dala prikupljajući sredstva za razminiranje.

Nesreća je bila prekretnica u vašem životu, upravo vas je ona odvela u svijet vegetarijanstva, i to po preporuci, rekli ste, prijatelja. Kako ste se do tada, s obzirom na to da ste bili uspješan model, hranili?

Da, nesreća 1993. godine, kad me udario policijski motocikl, promijenila mi je život. Dijetom sam izliječila infekcije i spasila koljeno, ali i promijenila svoj pogled na planet i životinje. Svaki put kad vidim životinju ili svome djetetu dam veganski obrok, znam da postupam ispravno.

Prije toga sam jela gotovo sve, vježbala, oduvijek se bavila sportom. Dok sam živjela u Sloveniji, omiljena su mi hrana bili kruh i ajvar.

Jeste li prije prelaska na vegansku prehranu kuhali i imali kakva kulinarska iskustva?

O, da, počela sam kuhati s devet godina jer sam se morala brinuti za brata i sestru. Fascinirala me hrana iako je dnevni budžet bio tek jedna funta. S vremenom sam postala vješta kuharica, a putujući kao model, otkrila sam nove kuhinje – indijsku, tajlandsku, japansku i orijentalne kuhinje. Evo, već vam mogu reći da ću za Božić pripremiti megapečenku – vegetarijansku puricu za 30 osoba sa svim prilozima koji uz nju idu.

I svoju osmogodišnju kćer podižete kao veganku. Kako ona to prihvaća? Što činite kada poželi, npr., hamburger?

Moja je kći veganka cijeli život, a percepcija da su vegani smrdljivi hipici više ne drži vodu. Omiljeno jelo moje kćeri veganska je purica s pečenim slatkim krumpirom, cvjetača s veganskim sirom, mrkve, šparoge... Sve su te namirnice zdravije od hamburgera, hot-doga i bombona. Čak se i veganski kolači jednostavno rade bez jaja i sa sojinim mlijekom. Nadam se da razumijete zašto sam stvorila repliku McDonald'sa jer, ako moja kći želi imati hamburger i čips, to i dobije, ali krumpire pečene u pećnici i hamburger bez mesa. Sve je zamjenjivo, čak i torta i sladoled pa Bea ima prijatelje koji su uz nju zavoljeli vegansku hranu, ali onih koji je jedu, a i ne osjete razliku. Na rođendane ponesem vegansku tortu kako ne bih zamarala domaćine, a Bea zna koji joj okusi i namirnice odgovaraju. No, sve više djece bira takve slastice zbog problema s prehranom, intolerancije na jaja, gluten, laktozu ...

Zahtijeva li veganski način prehrane da provodite više vremena u kuhinji nego prosječna kućanica? Kuhate li sami ili imate pomoć u kući?

Ne, uopće ne, čak i manje od pripreme mesnih obroka. Veganske proizvode treba kuhati samo 10 minuta. Imam dinamičan život, ali uvijek nađem vremena za pripremu pravog obroka. I ne, nemam pomoć u kući.

Život počinje u 40-ima

Mogu li se vegani u klasičnim restoranima hraniti podjednako dobro kao i u specijaliziranima? Mislite li da su vegani diskriminirani u gastronomiji?

Uvijek postoji izbor, pogotovo u kineskoj ili indijskoj gastronomiji. Dobar kuhar u svemu se može snaći. Ne mislim da su vegani diskriminirani ni da im je izbor ograničen.

Vaša se knjiga o veganskoj prehrani zove ljubavni zalogaj. Držite li da je hrana afrodizijak? Koja je vaša omiljena namirnica i koje jelo najradije pripremate?

Oduvijek sam voljela hranu, kuhati i uživati u njoj. Hrana je moja ljubav. Moje je omiljeno jelo, zanimljivo, veganska piletina – korma. To jelo pokazuje sve bogatstvo indijske kuhinje i, kada ga jedete, zaista pomislite da je to piletina.

Fotografirali ste se u kupaćem kostimu na austrijskom ledenjaku Mölltaler. Kako je snimljena ta fotografija?

Odjenula sam kupaći kostim iz zabave i zbog oklade. Naime, željela sam dokazati da se uz veganski režim prehrane i u 40-tima može izgledati jednako dobro kao kao i u 20-ima. Tako sam se fotografirala i prije 20 godina na Vogli u Sloveniji. O, da, na snimanju je bilo poprilično hladno, ali ne onako hladno kao na Vogli.

Sportski ste tip i pripremate se za Paraolimpijadu. Kakvi su vam planovi i očekivanja od nastupa 2014. godine u Rusiji?

Iako će mi tada biti 46 godina, ne vidim svoje godine kao barijeru jer, smatram, život stvarno započinje u četrdesetima. Cilj mi je u Rusiji osvojiti medalju, ali i uživati u izazovu i druženju s osobama s posebnim potrebama.

Na pripremama za Paraolimpijadu u Austriji upoznali ste Ivicu Kostelića. Kako vas se dojmio? Jeste li razgovarali o Hrvatskoj?

Susrela sam se s Ivicom i njegovim ocem Antom, a spominjali smo i Janicu, koja je nevjerojatna... Ivica mi je inspiracija, zajedno smo trenirali na ledenjaku Mölltaler.

Ključne riječi

Komentara 34

M3
Miške 3
10:15 15.10.2011.

Jeli to ona koja je brakorazvodnoj parnici operušala bitlelsa P.Mc Cartija?

Avatar patkovic
patkovic
10:00 15.10.2011.

kad je Polu ostala samo futrola odma je spakovala kofere

MA
majorglory86
10:30 15.10.2011.

ćevapi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije