Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
propao projekt

HE Ombla ne smije se graditi, Mirela Holy traži Čačićevu ispriku

Mihael Zmajlović
Patrik Macek/PIXSELL
08.02.2013.
u 13:08

M. Holy od početka je odbijala gradnju hidroelektrane, a Čačić inzistirao. Zbog toga su se sukobljavali

Hidroelektrana Ombla ne bi se trebala graditi, a HEP bi se trebao koncentrirati na druge projekte, poručio je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović danas nakon tiskovne konferencije na kojoj je potpisano šest ugovora vrijednih 4,2 milijuna kuna. Podsjetimo, njegova prethodnica Mirela Holy protivila se gradnji te hidroelektrane na dubrovačkom području, no na njoj je inzistirao bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Zmajlović, kazao je, zasad ima neslužbene informacije o prošlogodišnjim istraživanjima, no iskoristio ih je da zaključi kako je HE Ombla više štetna nego korisna.

Imaju dozvole, ali...

– Neslužbeno znam da je istraživanje vezano za vrste koje žive u špilji. Pokazalo se da je riječ o jednom od najbogatijih staništa s nizom, na stotine, endemskih vrsta. Ozbiljno treba razmisliti je li gospodarski interes važniji od zaštite okoliša. Formalnopravno, HEP ima dozvole, no one su izdane prije nego što smo morali poštovati direktive EU, i mi kao ozbiljna zemlja moramo se voditi europskim normama – kazao je Zmajlović. M. Holy kazala je da se nada da će Vlada sada odustati od HE Ombla. Prisjetila se i odnosa s Čačićem, koji je pred kolegama iz Vlade čak vikao na nju i zgrabio ju za ruku, za kojeg kaže da bi sada od njega mogla tražiti ispriku jer je studije koje je naručila za Omblu nazvao kuharicama, a Ministarstvo dječjim vrtićem.

Ispala iz plana

– Na početku je HE Ombla bila dio Plana 21, no nakon javne rasprave s građanima, Kukuriku koalicija ju nije podržala, rečeno je da je ekološki i ekonomski neisplativa te je izbačena – podsjetila je M. Holy. Čačićev nasljednik Ivan Vrdoljak ne želi glavom kroz zid, a indirektno je stranačkog šefa prozvao da je dokazivao vlastitu moć.

– Nitko neće ništa napraviti što nije u interesu i građana i zemlje. Nema tu više mišića, dokazivanja moći, što bude struka rekla, tako ćemo odlučiti, ni na čemu nećemo inzistirati – rekao je Vrdoljak. Predsjednik uprave HEP-a Zlatko Koračević poručio je da će uskoro predstaviti studiju koju je HEP izradio u suradnji s EBRD-om i WSP-om (a na koju se referirao ministar, nap. a.).

– HEP je spreman provesti sve mjere nužne za zaštitu zaštićenih živih vrsta. Ako se gradnja HE Ombla prepozna kao gospodarski interes, HEP je spreman nastaviti s realizacijom projekta – diplomatski je reagirao HEP na Zmajlovićev stav. Čačić nam se nije javio niti odgovorio na poruku.

>>Čačić: HE Ombla može krenuti svaki dan

>>'Hidroelektrane će pretvoriti dolinu Neretve u slanu pustinju'

Komentara 9

DU
Deleted user
15:29 08.02.2013.

Hrvatska treba svoju električnu energiju.Gdje se smije graditi hidroelektrane,termoelektrane,vjetroelektane,solarne elektrane?Gdje se smije?

DU
Deleted user
15:37 08.02.2013.

nitko u svojoj okolici ne želi deponij za zbrinjavanje smeća.Da li ste se ikad zapitali gdje završava smeće iz vašeg domaćinstva?

VE
vero
13:26 08.02.2013.

Tako, argumentima se razgovara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije