Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dalmacija u fokusu

HDZ želi Split jer bi mu bio jedini od četiri velika grada

'22.04.2013., Split - U hotelu Park predstavljen program HDZ-ovog kandidata za gradonacelnika Vjekoslava Ivanisevica. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
Foto: 'Ivo Cagalj/PIXSELL'
1/3
25.05.2013.
u 18:39

I HDZ i SDP sve su karte bacili na Split i u drugom krugu očekuju pobjedu svog kandidata.

I HDZ i SDP sve su karte bacili na Split i u drugom krugu očekuju pobjedu svog kandidata.

Svi sa svima

Osvoji li HDZ Split, to bi bio jedini od četiri velika grada u kojem bi imali svog gradonačelnika i kruna dobrog uspjeha na lokalnim izborima. SDP-u bi pak dalmatinska metropola bila utješna nagrada za mogući gubitak Zagreba budući da je Bandićeva prednost spram Ostojića vrlo velika. I jedni i drugi razgovaraju sa svima, od Keruma, Anđelke Visković, Marijane Puljak... i za većinu u Vijeću, ali i kako bi birači tih kandidata 2. lipnja podržali HDZ-ova Ivaniševića, odnosno SDP-ova Baldasara. Ne nedostaje ni niskih udaraca pa glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan kaže da je njihova jedina strategija zadobivanje povjerenja birača za razliku od HDZ-a koji trguje i kupuje vijećnike. Politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak nije ništa blaži pa kaže da Splićani pamte kako je Baldasar 90-ih godina, u vrijeme rata, pobjegao iz Splita.

– Računamo mi i na Kerumove birače, ali i na one Marijane Puljak, jednostavno razgovaramo sa svima, osim sa SDP-om, naravno – rekao je Čuljak. Iako se M. Puljak, koja je osvojila 9,62 posto glasova, a njena lista četvero vijećnika, po stavovima i svjetonazoru čini više lijevo, Čuljak kaže da HDZ nju vidi kao saveznika. Baldasar pak napominje da SDP ni s kim neće ići u formalnu koaliciju, ali suradnju želi i s A. Visković i s Kerumovim vijećnicima, kao i onima Marijane Puljak.

– Jasno mi je da će dio Kerumovih birača ostati pasivan, da će dio glas dati HDZ-u, ali dio će glasati za mene – rekao je Baldasar.

Vukovar za finiš

Da je HDZ doista naumio osvojiti Dalmaciju, odnosno osim Splita dobiti i Šibenik i Dubrovnik i Zadar, jasno je iz njihove ofenzive na jug Hrvatske. Vodstvo HDZ-a već je bilo u Zadru, a danas je u Splitu, gdje će motivirati članstvo i Splićane da glasaju za Ivaniševića. HDZ je za finiš kampanje ostavio Vukovar koji im je nakon Splita druga meta koju pošto-poto žele. Dragovan pak kaže da nije siguran da će vodstvo SDP-a ponovno put Splita za drugi krug.

Ivo Baldasar: Ne koketiram s desnicom, ali križ i Tuđman dobro izgledaju

U borbi za glasove koketirate i s desnim biračkim tijelom pa kažete da vam ne smeta ni spomenik Tuđmanu ni križ, da znate poslušati i Thompsona?

Ne bih se složio s time. Ja svoj svjetonazor i uvjerenja ne moram i nemam potrebe nikome dokazivati, s punim poštovanjem prema drugima i drugačijima. Iskreno sam odgovorio na novinarsko pitanje. Estetski, umjetnički mi se sviđaju rješenja spomenika i križa. I to je sve. Thompsona privatno ne slušam, ali na pitanje da li mi se sviđaju neke pjesme, odgovorio sam potvrdno jer mi se neke pjesme doista dopadaju.

U HDZ-u smatraju da ste, što se glasova tiče, dosegnuli plafon i da su veće šanse na strani HDZ-ova kandidata. Što im odgovarate?

Ništa. Koncentriran sam na svoj plan i program i u pozitivnom ozračju nastavljam s kulturnom i konstruktivnom kampanjom, kao i do sada.

Što nudite Splitu i Splićanima?

Nudim im realna i konkretna rješenja za izlazak iz teške situacije u kojoj se nalazi grad i plan razvoja u budućnosti. Nudim im otvorenu, poštenu i stručnu gradsku upravu u kojoj više neće carovati jeftina demagogija i politikantstvo. Jako je važno da prepoznaju tko od dva kandidata i dvije opcije doista nudi i može provesti suštinsku promjenu. Siguran sam da građane zanima bolji i kvalitetniji život, a ne populizam i prazne priče.

Je li Kerum u četiri godine mandata napravio puno štete gradu?

Kerumova vladavina sigurno nije donijela koristi Splitu.

Osjećate li veliki pritisak zbog očekivanja da SDP dobije Split?

Ne. Osjećam veliku motivaciju i podršku sugrađana i kolega.

Vjekoslav Ivanišević: Baldasar se treba ispričati biračima Željka Keruma

Baldasar je u prvom krugu osvojio 7,5 posto glasova više od vas, možete li nadoknaditi tu razliku?

Naravno da možemo i hoćemo. Naime, zbrojem glasova centra i desnice, koje je moje biračko tijelo u drugom krugu, bit će vam jasno da se moja pobjeda već nazire. Stranka i ja osobno inzistiramo na programskoj ustrajnosti jer razvojni programi su moj glavni forte.

Računate li na glasove Kerumovih birača u drugom krugu. Pregovarate li s njim za koaliciju u Vijeću?

Računam na njihove glasove i potporu jer onaj tko želi biti gradonačelnik Splita treba biti svjestan da mora biti gradonačelnik svim građanima u Splitu, a ne samo onima koji glasaju za njega. Ponajprije ovdje mislim na protukandidata g. Baldasara koji je nakon prvog kruga ironično izjavio kako se Split riješio g. Keruma. Ovdje se ne radi o g. Kerumu, već je ovo velika Baldasarova uvreda i podcjenjivanje svih sugrađana (13.471) koji su glasovali za svog kandidata. G. Baldasar trebao bi se ispričati građanima koje je uvrijedio.

Što nudite Splitu i Splićanima?

Napredak. Znam, nije jednostavno, pogotovu kad trebamo startati od nule.Krećemo od modernizacije i transparentnosti gradske uprave jer bez toga Split izgleda neuvjerljivo i nepoželjan je ulagačima. Zatim, komercijalne investicije koje će otvoriti radna mjesta.

Koliko će vam vodstvo stranke pomoći u kampanji?

Vodstvo stranke pomaže nam na najbolji mogući način.

Sviđa li vam se križ i spomenik Tuđmanu koje je postavio Kerum?

Ponekad sam bio ljut kada bi ih pojedinci koristili u predizborne svrhe. Ali još sam više ljut što ta dva simbola i prije nisu postavljena.

Sve o lokalnim izborima čitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije