Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokalni izbori

HDZ želi s Primorcem vratiti Split, Bernardića u Zagrebu čeka Ferdelji

'11.11.2011., Zagreb  - Lijecnik pedijatar, forenzicar, geneticar i stalni sudski vjestak Dragan Primorac, raditi ce na slucaju ubojstva bogatog talijana koji je nakon 25 godina ponovo otvoren.  Photo
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
1/4
15.06.2012.
u 13:00

Planove jakim igračima u Zagrebu bi mogao pomrsiti neki upečatljivi kandidat ili neovisna lista

Nakon trijumfa na unutarstranačkim izborima, Davor Bernardić siguran je kandidat za gradonačelnika Zagreba, a dobit će i podršku koalicijskih partnera na nacionalnoj razini, HNS-a i HSU-a. Iako je kandidaturu najavio nakon pobjede Kukuriku koalicije na parlamentarnim izborima, na Iblerovu se trgu govorkalo da mu šef Zoran Milanović želi izmaknuti stolac.

Učvrstio poziciju

Nakon uspjeha u stranci, Bernardić je svoju poziciju učvrstio. Na redu je sada da se predstavi sugrađanima jer iako je šef Skupštine i gradskog SDP-a, Bernardića Zagrepčani slabo poznaju. U svibnju iduće godine suprotstavit će mu se gospodarstvenik Vladimir Ferdelji, iza kojega će stati koalicija HSLS – HSS, nepoznati novoizabrani šef HDZ-a Ante Zvonimir Golem, koji zasad nema podršku šefa Tomislava Karamarka, te vjerojatno aktualni gradonačelnik Milan Bandić. Hrvatski laburisti još nisu odlučili gdje će izaći na izbore i hoće li u Zagrebu kandidirati Branka Vukšića, koji se prije okušao kao samostalni kandidat. Još je prerano, no nije isključeno da će se pojaviti upečatljivi kandidat za gradonačelnika ili nezavisna lista, kao što je to na prošlim izborima bio Josip Kregar, i pomrsi planove jakim igračima. SDP i HNS Split će pokušati osvojiti s Ivom Baldasarom, dok će HDZ, koji je imao pet gradonačelnika, pokušati vratiti vlast. No, sumnjaju u logičan izbor novog šefa splitskog HDZ-a Petara Škorića, koji je podržao Tomislava Karamarka za šefa stranke. On je osnivač Mladeži i ratni dragovoljac, no nedostaje mu "ono nešto". Stoga je, navodno, Karamarko počeo razgovore s bivšim ministrom Draganom Primorcem. Gradonačelnik Željko Kerum još nije odlučio hoće li se opet kandidirati. Ako to ne učini, njegov HGS ipak će imati kandidata, nekog od dogradonačelnika – Anđelku Visković ili Juru Šundova. Pritom veće šanse splitski političari daju Anđelki Visković.

Na osječku bi scenu opet mogao stati Anto Đapić, od kojega se HSP bio ogradio jer su ostali pravaši zbog njega bojkotirali suradnju s njima. Šef HSP-a Daniel Srb povratak Đapića nije demantirao. Đapićev povratak iniciran je raspoloženjem Osječana koji njegov mandat pamte kao vrijeme projekata, a ne znaju nabrojiti nijedan bitan potez sadašnjeg gradonačelnika Krešimira Bubala. Ne uzimaju u obzir da je u Đapićevo vrijeme bilo novca, a sada ga nema. Nije jasna situacija ni u HDSSB-u, gdje razmišljaju da se župan Vladimir Šišljagić kandidira za gradonačelnika, a Bubalo za župana. No, kako nije mio Branimiru Glavašu, navodno postoji šansa da se HDSSB odrekne Bubala te za gradonačelnika kandidira Šišljagića, a za župana Željka Kraljička, sadašnjeg dožupana. SDP je na mukama jer bi, po direktivi vrha stranaka, trebao koalirati s HNS-om, koji trenutačno podržava HDSSB. Nadaju se da će što prije raskinuti tu koaliciju, no između šefova SDP-a i HNS-a – Biljane Borzan i Ivana Vrdoljaka – nema povjerenja i u SDP-u ne vide korist od HNS-a, kojemu je podrška pala na dva posto. Plan im je za gradonačelnika podržati nekog nezavisnog uglednika jer sami nemaju jakih ljudi. Osječki HDZ je trenutačno u raspadu pa kod njih nema planova.

Šuici draži EU parlament

Bivša dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica, nakon rehabilitacije u vrh HDZ-a, neće se kandidirati jer joj je želja Europski parlament. Još kalkuliraju koga će istaknuti za čelnika grada, a za Milanovićevu milost 'grebe' se haenesovac Andro Vlahušić, gradonačelnik koji želi još jedan mandat. No, to nije milo dubrovačkom SDP-u jer bi u njegovu fotelju željeli dogradonačelnik Niko Šalja, ali i Olga Muratti, šefica SDP-a.

Komentara 12

Avatar madcap
madcap
13:45 15.06.2012.

Kandidiranje Primorca za gradonačelnika Splita od strane HDZ-a bio bi svakako do sada daleko najmonstruozniji atak te stranke na Split, a takvih ataka je bilo već ionako isuviše zbog čega je danas Split pretvoren u tešku provinciju s trenutnim gradonačelnikom poznatim po neinteligenciji, bezakonju, nesposobnosti, kocki i promiskuitetu.

VJ
VjekoListes
15:34 15.06.2012.

Dragan Primorac je jedan od najvećih "brandova" Hrvatske i njemu to nije potrebno. Čovjek je koji je američki profesor, svjetski forenzičar, a kao ministar je Hrvatsku s 7% visokoobrazovanih podigao na 18%. Imao je i hrabrosti (jedini što ja znam) otići iz Vlade kad je bio najjači, odreći se mjesta ministra i mjesta u Saboru. Tko je još to napravio? U Splitu njegove investicije (izgradio je novi sveučilišni kampus) su zapravo jedine prave investicije u zadnjih 15 godina time je spasio da mladost Dalmacije ne napušta svoj rodini kraj i zato ima toliku potporu u tom gradu.

Avatar sofist
sofist
13:27 15.06.2012.

Bernardić je najgore vrste apartčik. Od njegovog gostovanja "Nedjeljom u dva" posve je jasno da ta lutkica nema svoje misli. Za njega misle partijske smjernice. Zagrebu je svejedno hoće li nam na sljedećim izborima pobijediti SDP ili HDZ. I jednii i drugi nam nose daljnju financijsku propast i uništavanje zagrebačke tradicije. No, s obzirom da Hrvati na svakim izborima pokazuju da su politički nezrela djeca, o čemu je Matoš vrlo lapidarno pisao, ne sumnjam da će nesposobnjakovići i demagozi i dalje "voditi" Zagreb. A hoće li biti iz SDP-a ili HDZ-a isto nam znači kao i izbor hoćemo li utažiti žeđ iz čučavca ili školjke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije