Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
saslušani

Kandidat za glavnog ravnatelja HRT-a: Žena mi je pomogla pisati program

HRT
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
02.02.2017.
u 21:33

Serjanović priznao da mu je program pomogla pisati žena, M. Despot želi ‘pozitivnu televiziju’

Saborski Odbor za medije saslušao je kandidate za glavnog ravnatelja HRT-a, a odluku o tome kojeg će od njih predložiti Saboru na glasovanje treba donijeti idući tjedan na sjednici. Iako je Nadzorni odbor HRT-a prihvatio osam od devet pristiglih kandidatura, Odbor je prije saslušanja odlučio razgovarati i s devetim kandidatom – urednikom na HRT-u Ivicom Zadrom – čiju je kandidaturu NO odbio jer je smatrao da nije priložio potrebnu dokumentaciju kojom bi dokazao da ima traženih deset godina iskustva na rukovodećim pozicijama.

Kao brod bez instrumenata

Kako zaposleni u medijima godinama rade kao honorarci, pa je teško dokazati potvrdama sav radni staž, Odbor je ipak odlučio uvažiti njegovu kandidaturu, poučen sličnim prijašnjim slučajem s Domagojem Novokmetom.

Postoje nagađanja da je HDZ najskloniji bivšem HRT-ovcu Anti Serjanoviću. Problem je što HDZ u Odboru ima samo četiri člana, od njih ukupno 13, a prema neslužbenim informacijama ni Most i SDP ne podržavaju izbor Serjanovića, već su bliži tome da se mandat da aktualnom vršitelju dužnosti Blagi Markoti.

Osim Serjanovića, Markote i Zadre, Odbor je razgovarao i s nekadašnjim šefom HRT-ove Tehnologije Kazimirom Bačićem, bivšim v. d. glavnog urednika HTV-a 3 Krešimirom Čokolićem, bivšom v. d. ravnateljicom Produkcije HRT-a Sanjom Ivančin, bivšom direktoricom prodaje na HRT-u Mirelom Despot, bivšim glavnim ekonomistom HRT-a Antom Rončevićem te povjesničarom Josipom Jurčevićem.

Mirela Despot na četiri je stranice svoj program usmjerila “na transformaciju HRT-a u modernu, pozitivnu televiziju”. Okretanje zaposlenicima bila bi joj prva mjera kako bi kod njih stvorila entuzijazam, polet. – Želim da HRT postane kreator pozitivne kolektivne stvarnosti i da ljudima vrati osmijeh na lice – rekla je Despt.

Aktualni v. d. glavnog ravnatelja Blago Markota HRT vidi kao centar medijske i kulturne industrije, perjanicu hrvatskog društva koja uz političku podršku može znatno pridonijeti jačanju javne sfere, demokracije i cijele kulturne industrije.

– Ponekad imamo osjećaj da brod vodimo bez osnovnih instrumenata – priznao je Markota kad mu je HNS-ov Goran Beus Richembergh prigovorio da je vodstvo HRT-a svojedobno odbilo objaviti sve podatke o plaćama iako je to Sabor od njih tražio.

Publika sve starija

Ante Serjanović drži da HRT-om treba upravljati manirom dobrog gospodara, a ključno je zaposlenicima pružiti priliku da se razviju. Beus Richembergh uočio je da je Serjanović imao pomoć pri pisanju programa, i to žene jer je ponegdje tekst ostao u ženskom rodu.

– Ali to nije loše, to govori da ste timski igrač – kazao je HNS-ovac, a Serjanović je priznao: “Žena mi je pomogla u pisanju”. Ivica Zadro kao glavni problem HRT-a vidi veliko tehnološko zaostajanje, ali i sve stariju publiku koja ga prati. U svome radu, kazao je, naglasak bi stavio na različitost različitih medijskih platformi. 

Komentara 5

Avatar comparator
comparator
23:09 02.02.2017.

Josip Jurčević je jedini i normalni izbor .

DU
Deleted user
08:03 03.02.2017.

hrt je parapolitička ustanova i ništa više ni manje, hvala

DU
Deleted user
08:29 03.02.2017.

žena mu pisala program .svašta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije